вівторок, 26 лютого 2008 07:00

Романа Стасюка забили в міліцейській "газелі"

Автор: фото з домашнього архіву Ольги Стасюк
  Столяр Роман Стасюк (стоїть) з сестрою Ольгою (праворуч) та друзями Світланою та Сергієм на свято Успіння Пресвятої Богородиці 2006 року в селищі Жвирка Сокальського району Львівської області
Столяр Роман Стасюк (стоїть) з сестрою Ольгою (праворуч) та друзями Світланою та Сергієм на свято Успіння Пресвятої Богородиці 2006 року в селищі Жвирка Сокальського району Львівської області

52-річного Романа Стасюка з селища Жвирка Сокальського району Львівської області поховали 11 січня. Чоловік помер у новорічну ніч на ґанку райвідділу міліції. У свідоцтві про смерть судмедексперт написав "гостра серцево-судинна недостатність". Родичі не вірили, домоглися повторного огляду.

— Причиною смерті Стасюка стала тупа травма грудної клітки з множинними переломами ребер, яка ускладнилася травматичним шоком важкого ступеня і призвела до припинення основних життєво важливих функцій організму: серцевої діяльності, дихання, функції центральної нервової системи, — зачитує акт другої експертизи райпрокурор Віктор Мисяк, 31 рік.

Роман Стасюк працював столярем місцевої школи-інтернату. У новорічну ніч його затримали міліціонери Сокальського райвідділу. Нині порушили кримінальну справу за фактом перевищення ними службових повноважень. Винуватцеві загрожує до 10 років в"язниці.

Про кримінальну справу родичі дізналися 24 січня. За кілька днів із обласного бюро судмедекспертиз отримали висновок гістологічного дослідження.

— Він, як палець, грубий — стільки паперів, — розповідає 54-річна Ольга, сестра Романа — Детально описано навіть те, що брат у ту ніч випив 50 грамів горілки і чим закусив.

За останні тижні Ольга Михайлівна написала десятки звернень і листів до Секретаріату президента, Верховної Ради, уряду. Із матір"ю ходили на прийом до начальника обласної міліції. Після похорону брата жінка влаштувалася диспетчером радіо-таксі.

— Пішла на роботу, бо в хаті несила всидіти, — схлипує Ольга Стасюк. — Поки з людьми говорю — забуваюся, а додому прийду — очі не висихають. Уже не знаю, чи чогось доб"юся. Не можу так далі жити, хіба труйки якоїсь нап"юся. Ніяке слідство не ведеться, час затягують. Люди бачили, як Романа затримували на площі Січових Стрільців у Сокалі. Кажуть: "Романа так у "газельці" били, що машина підскакувала. Але в суді не буду виступати. До мене приходили з міліції, а в мене діти..."

Бачив, як здригається буда автомобіля, чув звуки глухих ударів

Жінка показує письмові свідчення чоловіка, який святкував Новий рік з її братом: "Ми зайшли в кафе-бар "Каштан" і чисто символічно зустріли Новий рік — випили по 50 грамів горілки. Після цього повернулися на площу. Підійшовши до ялинки, побачили, як двоє міліціонерів ведуть до чергової машини хлопця приблизно двадцяти років. Його запхали в буду міліцейської машини. Ми з Романом попросили, щоб ті відпустили, бо почався Новий рік, а це — велике свято. Та міліціонери відповіли, щоб ми не пхалися не в свою справу, образили Романа. Він почав сперечатися з міліціонерами. Тоді вони заламали йому руки, одягнули на них кайданки і запхали в свою "газель". Усі міліціонери, які були біля чергової машини, сіли в неї й зачинили за собою дверцята. Я стояв і бачив, як здригається буда автомобіля, чув звуки глухих ударів та крики всередині машини".

Справу Стасюка розслідує заступник райпрокурора Михайло Ільницький, 45 років. Міліціонери 24-річний Тарас Хмара, 21-річний Мар"ян Ткачик та 28-річний Олег Келба, які затримували чоловіка, досі на роботі. Виконують свої обов"язки й відповідальний райвідділу Роман Галянт та його помічник Петро Ріжко, які робили Стасюкові штучне дихання та непрямий масаж серця. Вони написали кілька пояснювальних.

— Працівники сокальської міліції надали суперечливі покази з приводу обставин затримання і доставки Стасюка до райвідділу, — говорить прокурор Віктор Мисяк. — Усунути розбіжності у словах і кваліфікувати дії кожного неможливо без слідчих дій.

У кваліфікації судмедексперта Ігоря Шулімова, який написав різні причини смерті, заступник прокурора не сумнівається.

— Експерт мусить дати якусь довідку, — пояснює Михайло Ільницький. — Я був при розтині. Чоловік мав легкі тілесні ушкодження. Якби були відбиті внутрішні органи, справу порушили би 1 січня. Експерт помітив зміни на серці, тому і вказав таку попередню причину.

Два тижні тому хтось зателефонував Ользі Стасюк на мобільний.

— Номер на трубці не вибився. Перше помовчало, а потім крізь зуби як витисне: "Ти, заткнись!" — згадує Ольга Михайлівна. — Я про то прокуророві розповіла. Він запропонував охорону, та я відмовилася. Кого маю боятися? Хіба то я вбила когось?

У Романа Стасюка залишилися дві доньки — 21-річна Ганна та Люба, 6 років. Дівчата живуть у Сокалі, з колишньою дружиною Стасюка Мирославою.

Зараз ви читаєте новину «Романа Стасюка забили в міліцейській "газелі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі