пʼятниця, 11 січня 2008 07:04

Роман Стасюк помер перед райвідділом міліції

Автор: фото з домашнього архіву родини Стасюків
  Хрещена мати молодшої дочки Романа Стасюка Наталя Катинська із кумом за святковим столом у його день народження 2003 року
Хрещена мати молодшої дочки Романа Стасюка Наталя Катинська із кумом за святковим столом у його день народження 2003 року

Тіло 52-річного Романа Стасюка із селища Жвирка Сокальського району Львівської області другий тиждень лежить у морзі райцентру. Мати та сестра відмовляються поховати чоловіка.

— Пси забили мого сина! — заламує руки Ганна Стасюк, 75 років. — Пішов подивитися на ялинку, а до нього чогось причепився поліцай... Ромко тішився, що має роботу столяра-краснодеревщика у школі-інтернаті, що не мусить знову їхати на заробітки. І таку біду нам до хати на Новий рік приніс!

Одноповерхова цегляна хата Стасюків стоїть на вул. Довженка в передмісті Сокаля. Дерев"яні вікна та двері акуратно припасовані. У саду — три сині вулики.

— Це Роман сам зробив, хотів навесні рій бджіл запустити, — утирає сльози 54-річна Ольга Стасюк. Востаннє вона бачила брата 31 грудня по обіді. — Зранку приніс ялинку, переодягнувся в чисте і пішов у центр межи люди, подивитися на новорічні вогні. У нього така традиція була... Я йому все казала: "Ромку, ти ввечері ходиш сам". А він відказував: "Я нікого не чіпаю, то й мені ніхто нічого злого не зробить".

Із ким Роман зустрічав Новий рік, родичі не знають.

— Він заходив до себе в майстерню, що у школі-інтернаті — його працівник котельні бачив, — каже Ольга Михайлівна. — Того дня Роман ще ліжко продав — сам зробив за німецьким каталогом. Але до хати тих грошей не приніс. Потім міліціонери казали, що в його кишені лише двадцятка лежала. Мав на собі два ланцюжки — золотий і срібний із Матір"ю Божою. Шапку чорну норкову, кожух гарний. Я нічого того не хочу, хай повернуть мого брата...

Про смерть Романа Стасюки дізналися 1 січня о дев"ятій ранку.

— Прийшов міліціонер, каже: "Ваш брат неживий". Та як неживий! — сплескує долонями Ольга Михайлівна. — Він же здоровий із хати пішов, ніколи по лікарях не ходив. Та ви його забили! Люди бачили, як його в "газельці" били — машина аж підскакувала.

Новорічної ночі на центральній площі Сокаля було кілька десятків міліціонерів. Перед четвертою ранку Романа Стасюка затримали 24-річний Тарас Хмара, Мар"ян Ткачик, 21 рік та Олег Келба, 28 років.

— Із кожним правоохоронцем я розмовляв особисто, — каже начальник Сокальського райвідділу міліції підполковник Олег Лаврович, 44 роки. — Тієї ночі міліціонери зробили чоловікові зауваження, щоб не чіплявся нетверезий до перехожих, а він агресивно відреагував. Тому його доправили до райвідділу, наділи кайданки й посадили у службову "газельку".

Люди бачили, як його в "газельці" били — машина аж підскакувала

Від центральної площі до райвідділу майже 300 м, їхали хвилин 7–8.

— У машині затриманий поскаржився на погане самопочуття, міліціонери зняли наручники, — веде далі Олег Лаврович. — При виході з машини біля райвідділу він обм"як і впав. На той момент приїхав відповідальний по райвідділу Роман Галянт із помічником Петром Ріжком. У затриманого зник пульс, тому йому почали робити штучне дихання та непрямий масаж серця. Викликали "швидку". Через 20 хвилин приїхали медики і констатували смерть.

До райвідділу викликали судмедекспертів Олександра Козовського та Ігоря Шулімова. Останній робив розтин тіла у присутності заступника прокурора району Михайла Ільницького.

— Я питав Ільницького, чи є на тілі ушкодження. Він відповів, що всі внутрішні органи цілі, черепно-мозкової травми немає, — веде далі Лаврович. — Експерт написав у свідоцтві, що попередня причина смерті — гостра серцево-судинна недостатність. Підтвердити чи спростувати її може висновок експертів Львівського обласного бюро судово-медичних експертиз — туди передали зразки тканин на гістологічне дослідження.

Ольга Стасюк не вірить висновкам експерта Шулімова, тому вимагає повторної експертизи.

— Без цього я не ховатиму брата. Хай ще раз зроблять розтин у присутності хірурга і травматолога, — каже жінка. Одну з кімнат будинку вже звільнили від меблів, щоб поставити труну з тілом. На шафі висить чоловічий костюм. — Я вже навіть парастас замовила, але родичі та друзі Романа криком кричать не закопувати правду в землю.

У прокуратурі Сокальського району кримінальної справи за фактом смерті Романа Стасюка не порушували.

— Ми й досі не отримали висновку обласного бюро судово-медичних експертиз, — каже прокурор району Віктор Мисяк, 31 рік. — Коли встановлять причину смерті, тоді й буде відповідне реагування.

У Романа залишилися дві доньки: 21-річна Ганна та Люба, 6 років. Дівчата живуть із колишньою дружиною Мирославою в Сокалі. До хати Стасюків вона не приходить.

Зараз ви читаєте новину «Роман Стасюк помер перед райвідділом міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі