четвер, 21 серпня 2008 07:05

Родичі засуджених пікетували Стрижавську колонію

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  Родичі ув’язнених Віктор Олексійович (ліворуч), Єлизавета Миколаївна (у центрі) та її сестра Ірина приїхали з Донецька на акцію протесту проти порушення прав у Стрижавській колонії на Вінниччині. Протестувальники відмовилися називати свої прізвища. Позаду
Родичі ув’язнених Віктор Олексійович (ліворуч), Єлизавета Миколаївна (у центрі) та її сестра Ірина приїхали з Донецька на акцію протесту проти порушення прав у Стрижавській колонії на Вінниччині. Протестувальники відмовилися називати свої прізвища. Позаду

"Ганьба караючому режиму Магамаєва", "Ганьба Магамаєву". Такі лозунги, адресовані начальнику закладу, тримають люди під Стрижавською виправною колонією N81, що за 15 км від Вінниці. У неділю, 17 серпня, рідні ув"язнених влаштували пікет.

Біля входу в колонію більше десятка правоохоронців. "Беркутівці" у бронежелетах, працівники криміналістичної служби. Пікетувальники не підходять близько. Начальник Вінницького райвідділу міліції Олег Картушев попередив: у випадку проведення пікету, міліція застосує засоби фізичного впливу.

Вінницький правозахисник 36-річний Дмитро Гройсман запевняє, що мирна акція не протизаконна.

— Не підбурюйте людей, — каже Картушев. — Несанкціонована акція протесту біля спеціалізованої установи категорично заборонена.

Однак люди не розходяться. Підходять до колонії, розгортають плакати.

Мати засудженого 52-річна Єлизавета Миколаївна приїхала із Донеччини разом із сестрою Іриною, 45 років. Ув"язнений, який нещодавно вийшов із колонії, розповів їй про нелюдське поводження із засудженими.

— Мій син тут півроку, — каже жінка. — Не хочу, щоб він калікою прийшов звідси.

Сина Єлизавети Миколаївни ув"язнили на 7 років за бійку. За те, що не мив підлогу, дали ще півтора року.

— Він ще життя не бачив, — схлипує матір. — 18 років було, тільки зі школи дитина, як його заарештували.

Занепокоєний долею сина і донеччанин Віктор Олексійович, 50 років. Його син відбуває 3,5 роки за крадіжку. Залишилося 9 місяців:

Постійно нагадують, що ти зек, ти кончений, ти здохнеш

— На побаченні син розповів, що його б"ють, постійно в карцері сидить. Били без причини.

Акція триває півгодини. До пікетувальників ніхто з адміністрації колонії не вийшов. Напередодні пікетування, 15 серпня, про рабські умови праці та знущання над засудженими у Стрижавській колонії N81 на прес-конференції розповів колишній в"язень 23-річний Сергій Сах. Він звільнився кілька тижнів тому:

— Засуджені працюють без вихідних. Постійні приниження, нагадують, що ти зек, ти кончений, ти здохнеш.

Сергій Сах зачитав лист від імені засуджених, який підписали 20 людей. Серед них і сини тих, хто пікетував колонію в неділю.

— Нас не вважають за людей, — ідеться в листі. — Знущаються та принижують. Наприклад, одягають наручники за спиною, підсилають засуджених із неправильною орієнтацією, щоб вони цілували тих, хто в наручниках. Ми працюємо за 2–6 гривень за місяць без вихідних. Люди вішалися один за одним.

Дмитро Гройсман показав відеоролік, який записала сестра колишнього в"язня цієї колонії з Одеської області. Чоловік помер на четверту добу після звільнення. На відео він розповідає про постійні знущання. Його випустили достроково за станом здоров"я. У офіційних документах зазначили діагноз "серцева недостатність 3 ступеню".

В управлінні департаменту з питань виконання покарань у Вінницькій області ситуацію навколо Стрижавської колонії не коментують. У колонії пояснень також не дають — поки не закінчить роботу комісія з управління. Випадки самокаліцтв, про які заявляла раніше Вінницька правозахисна група, не підтвердилися, додають чиновники.

Зараз ви читаєте новину «Родичі засуджених пікетували Стрижавську колонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі