середа, 27 червня 2007 07:06

Робітникам "Меридіану" можуть повернути "соціалку"

Невдовзі Громадський суд України завершить розслідування у справі ВАТ "Меридіан" імені Сергія Корольова. 10 років тому керівництво заводу незаконно відібрало акції акціонерів, залишивши робітників заводу без "соціалки".

— Зараз уже точно відомо, що наказ відчуження майна від ВАТ "СПК "Меридіан" був незаконним, — каже Громадський суддя України Ярослав Місяць. — Тодішній керівник новоутвореного ВАТ "СПК "Меридіан", якому передали усю "соціалку", Василь Сабардін змінив статут новоствореного підприємства. Акціонери підписували старий статут, але Сабардін замінив перші сторінки старого статуту на новий. Таким чином, сам почав розпоряджатися акціями й відповідно "соціалкою". Це була брудна рейдерська схема.

Місяць твердить, що схема з відчуження соціальної бази від ВАТ "Меридіан" — незаконна. Відбулася фальсифікація статуту, коли акції СПК "Меридіан" без відома акціонерів вивели у віртуальну структуру. Пізніше акції були продані за заниженою вартістю, і знову ж таки, без згоди акціонерів та заднім числом. Акції поклали на збереження в "Укргазбанк".

— Усі свідчення по справі наштовхують на думку, що діяла організована група. Тож є всі підстави, аби передати результати незалежного розслідування до правоохоронних органів, — стверджує Ярослав Місяць.

До Громадського суду України теперішній колектив ВАТ "Меридіан" звернувся 25 травня цього року. Люди хочуть, щоб їм повернули комбінат харчування, палац культури, їдальню, бази відпочинку під Києвом — "Рось", "Десна", "Космос". Усі ці об"єкти у 1997 році незаконно віддали новоствореному ВАТ "СПК "Меридіан".

— Зборів акціонерів ніхто не скликав і ніхто не питав думки профспілкового комітету, — каже перший заступник голови правління "Меридіану" Василь Коваль. — Тому вся реорганізація була незаконною.

У травні до складу наглядової ради "СПК "Меридіан" увійшов Ігор Діденко, колишній в.о. голови "Нафтогазу України". 2002-го його разом із власником "Градобанку" Віктором Жердицьким звинувачували в розкраданні грошей остарбайтерів. Перед цим Діденко володів частиною акцій заводу й протестував проти створення "СПК "Меридіан". Тепер він один із його керівників.

До рейдерства може бути причетний "Укргазбанк"

Окрім того, Ігор Діденко тісно пов"язаний із почесним президентом "Укргазбанку" (через банк здійснювалася купівля-продаж акцій. — "ГПУ"), народним депутатом від Партії регіонів Василем Горбалем. Їх єднають давні бізнес-інтереси. Протягом 1998–2000 років до числа клієнтів "Укргазбанку" ввійшли підприємства з видобутку, переробки та перевезення нафти й газу. Так "Укргазбанк" став основним фінансовим партнером "Нафтогазу України".

У 1998–2000 роках у "Нафтогазі" працював Ігор Діденко. Спочатку він був першим заступником президента НАК "Нафтогаз України", а потім очолив компанію.

1999-го через "Укргазбанк" відмивалися державні гроші, привласнені керівниками "Нафтогазу" Ігорем Бакаєм та Ігорем Діденком. При розрахунках за поставлений газ між "Нафтогазом України" та фірмою "Інтергаз" із державної казни зникло $42 млн. Із них близько $8,3 млн перерахували на іноземні рахунки керівників "Нафтогазу" та "Укргазбанку".

У 2002 році в офісах "Укргазбанку" прокуратура Києва знайшла документи, які підтверджували крадіжку державних коштів.

— Попередньо встановлено, що до рейдерства причетні Василь Сабардін, Геннадій Сидоренко, Ігор Діденко. Їх поки що неможливо знайти. Вони то є на роботі, то їх немає, — каже Ярослав Місяць. — Але ми все одно викликали їх на засідання Громадського суду.

Суддя твердить, що до рейдерства може бути причетний "Укргазбанк". Адже саме в ньому зберігалися акції "Меридіану", а потім через цей же банк продавалися.

Розслідування по "Меридіану" Громадським судом України має завершитися через кілька тижнів.

За радянських часів завод "Меридіан" виготовляв запчастини для космічної галузі, за незалежності — електропобутові прилади.

Депутат Горбаль обіцянки не виконав

За повернення "соціалки" колектив "Меридіану" почав боротися в 2002 році. Тоді завод очолив В"ячеслав Проценко. Колектив звертався до Вищого господарського суду. Справу про незаконне відчуження "соціалки" слухали десятки разів. Однак тяганина триває дотепер.

Робітники зверталися за допомогою до Василя Горбаля. Депутат пообіцяв допомогти. Люди чекали два місяці, а потім прийшли до головного офісу "Укргазбанку" і вимагали зустрічі. Горбаль зустрівся з ними на "Меридіані". Замість перевірок усіх операцій, які робилися 10 років тому, він ініціював перевірки контролюючих служб заводу.

Акції "Меридіану" зараз знаходяться у фінансовій компанії "Інфінменеджмент". Вона придбала їх торік. Перед тим папери зберігалися в "Укргазбанку". "Інфінменеджмент" знаходиться в одному з офісів "Укргазбанку" на вулиці Димитрова у Києві. Компанія не визнає, що є структурним підрозділом чи дочірнім підприємством банку.

Зараз ви читаєте новину «Робітникам "Меридіану" можуть повернути "соціалку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі