Ексклюзиви
субота, 19 липня 2008 07:13

Робітникам "Київміськбуду" затримують зарплату

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На вулиці Милославська, 4 у Києві ”Київміськбуд” торік почав зводити багатоповерхівку. Однак останній місяць роботи припинились
На вулиці Милославська, 4 у Києві ”Київміськбуд” торік почав зводити багатоповерхівку. Однак останній місяць роботи припинились

"У цьому "Київміськбуді" щось неладне коїться, — каже киянка 42-річна Ірина Глодова, робітниця заводу будівельних конструкцій, який входить до будівельного холдингу "Київміськбуд". — Керівники без настрою, зарплату нам затримують, роботи немає. Кілька тижнів приходимо на роботу, тиняємося до обіду й розходимось".

Робітники заводу обговорюють продаж "Київміськбуду". Мовляв, фактично його продали наприкінці червня, однак офіційно це відбудеться після 28 липня. Новим власником називають іноземну фірму, яка купує підприємство для Олени Батуріної — дружини мера російської столиці Москви Юрія Лужкова.

Акціонерне товариство холдингова компанія "Київміськбуд" — найпотужніше будівельне підприємство України. Його створили 1994 року на базі "Главкиївбуду". До холдингу входить майже сотня будівельних організацій. У столиці компанія зводить 75% житла, в країні контролює 40% ринку нерухомості.

30 червня у столичному Будинку вчителя акціонери "Київміськбуду" з"їхалися на позачергові збори. У залі було майже 100 чоловік, хоча зазвичай їх понад півтисячі. Не пустили ані журналістів, ані акціонерів, які спізнилися. На засіданні президент холдингу Петро Шилюк і голова наглядової ради Анатолій Чуб повідомили про початок ретельної бухгалтерської перевірки підприємства. На тому пайовики розійшлися. Наступні збори призначили на 28 липня.

Після зібрання працівники компанії стали обговорювати інформацію про продаж ще активніше. Люди засуджують керівництво, яке нічого їм не пояснює.

— Про це говорять уже два роки, — зауважує інженер дочірнього підприємства "Екос". — А зараз кажуть — продали. Якісь люди все перевіряють. Чи це міжнародний аудит, чи хтось із наших підчищає документи. У нас забрали навіть плани гуртожитків. Я працюю в холдингу з моменту створення і такий шмон бачу вперше.

Через зміну власника переймаються й інвестори, які вклали гроші в ще не збудоване житло. Прогнозують, що ціна на квадратний метр зросте. Якщо новими господарями стануть росіяни, то квартири в Києві коштуватимуть, як у Москві.

— Якщо холдинг відійде росіянам, то ціна житла зросте удвічі, — говорить керівник столичної фірми "Градобудінвест" Сергій Строзюк.

До статутного фонду "Київміськбуду" входять 57 гуртожитків. Їх мешканці теж хвилюються, що нові власники виженуть людей на вулицю, а кімнати продадуть. Кілька тисяч чоловік об"єдналися у спілку "Столичні гуртожитки". Планують пікетувати мерію та адміністрацію холдингу. Вимагатимуть передати їхні помешкання в комунальну власність міста.

Житло в Києві коштуватиме, як у Москві

— Керівники "Київміськбуду" були проти передачі гуртожитків у комунальну власність міста, — пояснює Ігор Казимирський, голова будинкового комітету гуртожитку на вул. Академіка Корольова, 12. — Хоч Черновецький їм це наказував.

У мерії заперечують, що холдинг продали.

— Це брехня, — запевняє Юрій Хавіч, прес-секретар Олеся Довгого, секретаря Київради. — На сесії питання не розглядали. Та й що там продавати? Ця компанія — порожня обгортка.

Голова наглядової ради "Київміськбуду", начальник Головного управління комунальної власності Києва Анатолій Чуб коментувати інформацію відмовився.

— Нічого не знаємо, — говорить прес-секретар "Київміськбуду" Зоя Федорчук. — Чула, що зять Леоніда Черновецького Супруненко торік відтяпав собі "Будмеханізацію". На холдинг полюють.

За оцінкою начальника аналітичного відділу компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, мінімальна вартість "Київміськбуду" — $1,6–1,9 млрд. Ринкова — в кілька разів більша.

Торік прибуток холдингу становив 44 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Робітникам "Київміськбуду" затримують зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути