субота, 19 квітня 2008 07:15

Рінат Ахметов вимагає мільярд гривень за "Дніпроенерго"

Рінат Ахметов вимагає мільярд гривень за "Дніпроенерго"

Судді Господарчої палати Верховного суду України не зважили на рекламну кампанію, що закликала зупинити реприватизацію "Дніпроенерго". 8 квітня вони визнали незаконними всі рішення зборів акціонерів товариства, які відбувалися після 27 серпня 2007 року.

Правознавці скасували рішення, за яким підприємства "Донбаської паливно-енергетичної компанії" ввели додаткові акції на суму 51,85 млн грн. Вони керувалися статтею 34 Закону України "Про господарські товариства", яка забороняє випускати цінні папери для відшкодування збитків.

Товариство "Дніпроенерго" зареєстроване 14 липня 1995-го. Це друга за обсягами виробництва теплової генерації компанія України. Вона генерує 10% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 МВт до 800 МВ. Сировиною є природний газ, вугілля та мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Керувати товариством має Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Ще влітку торік держава впливала на "Дніпроенерго", бо володіла контрольним пакетом акцій — 76,04%. Однак підприємство мало борги. Щоб їх погасити, 27 серпня акціонери збільшили його статутний фонд — ввели додаткову кількість акцій. Ці додаткові цінні папери викупила компанія донецького мільярдера Ріната Ахметова. Статутний фонд збільшився, а державна частка у ньому — зменшилась. Контролювати "Дніпроенерго" почав власник футбольного клубу "Шахтар".

Деякі акціонери вважають, що 27 серпня порушили права держави. Вони поскаржились до суду. Після піврічної тяганини остаточну крапку поставив Верховний суд. Його вердикт від 8 квітня в Україні оскаржувати не можна.

Нині все залежить від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко

— Приватизації товариства "Дніпроенерго" і не могло бути, — каже заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак. — Зараз держава відновила контроль над "Дніпроенерго", тимчасово втрачений через брудну оборудку.

У Секретаріаті президента вважають, що енергетику має контролювати держава. Суд це підтвердив. Однак всупереч його рішенню на "Дніпроенерго" досі впливають менеджери "Донбаської паливно-енергетичної компанії". Ахметов вимагає у держави повернути 1 млрд грн, які він начебто уклав у компанію. Пояснює, що після додаткової емісії держава не лише зберегла контроль над підприємством, а й зросли надходження до бюджету.

Підприємства "Донбаської паливно-енергетичної компанії" заплатили за додаткові акції близько 10 млн грн, у той час, як ринкова вартість акцій становила понад $600 млн. Структури ДПЕК погасили борги "Дніпроенерго" майже на 1 млрд грн, але левова частка їх повернулася до "Донбаської паливно-енергетичної компанії".

Після рішення суду ДПЕК називає "Дніпроенерго" банкрутом, що виходить за рамки її компетенції. Рішення Верховного суду лише відновлює державний контроль над підприємством. Згідно із Законом "Про відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом" підприємство, яке перебуває в процедурі банкрутства, не має права віддавати борги за рахунок додаткових акцій. Отже, додаткова емісія була незаконною.

Експерти вважають, що керівники ДПЕКу спробують почати нову процедуру банкрутства "Дніпроенерго". Однак ця компанія входить до реєстру Закону "Про заходи, спрямовані на стабільне функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". У зв"язку з цим Господарський суд може залишити без розгляду заяву про банкрутство.

"Донбаська паливно-енергетична компанія" запевняє, що "Дніпроенерго" найбільше заборгувало державним підприємствам. Однак більшість боргів штучно створені підконтрольними структурами ДПЕК. Тобто, гроші повертали самі собі.

Представники "Донбаської паливно-енергетичної компанії" кажуть, що позиватимуться до міжнародних інстанцій. Однак єдина структура, куди після програшу Верховного суду можна скаржитися — це Міжнародний суд із прав людини. У позові потрібно буде вказати, якої конкретно людини порушили права.

Нині Рінат Ахметов прагне потрапити на міжнародні ринки. Зокрема через Лондонську біржу цінних паперів. Для цього створює імідж чесного бізнесмена, прозорого у своїх вчинках. Розголос конфлікту навколо "Дніпроенерго" йому може нашкодити.

Сьогодні керівники "Донбаської паливно-енергетичної компанії" продовжують керувати "Дніпроенерго". Виконувати рішення суду вони не поспішають.

Експерти вважають, що нині все залежить від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Під час виборчої кампанії її блок обіцяв повернути державі контроль над "Дніпроенерго". Щоб виконати це, прем"єрка має публічно визначити свою позицію щодо "Дніпроенерго" й організувати всі урядові відомства, щоб відновити законність.

Зараз ви читаєте новину «Рінат Ахметов вимагає мільярд гривень за "Дніпроенерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі