вівторок, 13 березня 2007 17:39

Психічно хвора бабуся задушила внучку

  Фото Ганнусі з пам’ятника на цвинтарі
Фото Ганнусі з пам’ятника на цвинтарі

В Артемівському районі міста Луганська триває суд над 56-річною жителькою селища Ювілейне Тетяною Чуфіцькою. Торік 6 листопада жінка задушила свою 6-річну онуку Ганну.

Жінка хворіла на шизофренію, мала ІІ групу інвалідності й стояла на обліку в обласній психлікарні. Проте з родичами поводилася неагресивно. Слухала поради лікарів, приймала необхідні ліки. У червні, після чергового курсу стаціонарного лікування, Чуфіцьку відпустили додому. Жила вона поряд із родиною доньки в селищі Ювілейне, на околиці Луганська.

6 листопада першокласниця Ганнуся повернулася зі школи ще до полудня. Батьки були на роботі. Онучку зустріла баба Таня, яка завітала в гості до доньки. Запропонувала погуляти. Мала погодилася. Удвох зайшли до квартири Чуфіцької по сусідству, де Ганнуся хотіла взути свої улюблені капці з бомбонами. Мала забігла першою.

— Аня, у тебя волосы в беспорядке, дай поправлю, — попросила дівчинку баба й підійшла ззаду.

Раптом щосили стиснула руками шию дитини. Першокласниця не встигла й злякатися. Тетяна Чуфіцька залишила тіло в коридорі й повернулася до квартири доньки. Двері відчинив зять, батько Ганни.

Невідомі голоси постійно наказували вбити

— Я мужчину убила... Сейчас только, — Чуфіцька дивилася на оторопілого зятя. — Ты что, не слышишь? Мужчину убила, гаечным ключом. У меня в квартире лежит.

— Где дочь, где Аня? — закричав зять і побіг до квартири тещі в майці та капцях. Донька лежала мертва. Чоловік викликав "швидку" й міліцію. Увечері Чуфіцьку відвезли до слідчого ізолятора.

— Жінка страждала на психоз із 1998 року, — каже "ГПУ" головлікар Луганської обласної психоневрологічної лікарні Геннадій Рачкаускас. — Відтоді лікувалась амбулаторно і в стаціонарі. Ми знали її як хвору з позитивними установками. Госпіталізовували добровільно за ініціативою пацієнтки й згодою доньки. Лікування Тетяна отримувала в повному обсязі, й воно було ефективним.

Востаннє Тетяна Чуфіцька лікувалася в стаціонарі з березня по червень 2006 року. Після виписки почувалася нормально, не скаржилася. Але потім слідчим зізналася, що кілька місяців поспіль чула невідомі голоси, які постійно наказували вбити. Але кого саме — не уточнювали.

— За 30-річну судову практику вперше маю таку важку справу, — зізнається "ГПУ" прокурор обласної прокуратури Валентина Нудько. — Не тому, що складно довести вину чи встановити обставини. Дуже важко психологічно. Маємо відкрите людське горе.

Зазвичай хворих на шизофренію злочинців суд направляє на примусове лікування. Лікар Геннадій Рачкаускас запевняє, що шизофреніки скоюють злочини у 25 разів рідше, ніж звичайні люди.

Зараз ви читаєте новину «Психічно хвора бабуся задушила внучку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі