понеділок, 02 квітня 2007 18:08

Проти суддів порушено більше десятка справ

За даними Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС, нині порушено понад десяток кримінальних справ проти суддів. Лише по Донецькій області до кваліфікаційної комісії торік було направлено 28 подань на відсторонення суддів від роботи.

— Подібні справи у судах тягнуться роками, — пояснює речник ГУБОЗу Олена Мельник. — Щоб відсторонити суддю від роботи, потрібен указ президента. Навіть перебуваючи під слідством, суддя може здійснювати правосуддя. На його арешт та відсторонення потрібен дозвіл Верховної Ради та Вищої ради юстиції України.

Наприклад, колишня голова міського суду Горлівки Донецької області Темна та її підлегла суддя Лук"яненко вкрали 3,5 млн грн, виділених бюджетом на реструктуризацію вугільної галузі. Діяли зловмисниці разом із двома адвокатами та їхніми помічниками впродовж 2003–2004 років.

— Темну засудили за крадіжку в особливо великих розмірах на п"ять років. Але вона оскаржила вирок у Верховному Суді. Днями Верховний Суд залишив вирок без змін. Проте Темна й надалі перебуває на волі, на підписці про невиїзд, — пояснює слідчий Донецької обласної прокуратури Роман Бакалов.

Продовжує керувати роботою Харцизького міського суду  на Донеччині суддя, якого торік у жовтні працівники Генпрокуратури впіймали, коли той брав від адвоката потерпілого $9 тис. за закриття кримінальної справи.

Три роки тому суддя Артемівського міськсуду на Донеччині організувала злочинну групу, яка займалася перепродажем комунальних квартир. Разом із нею судять двох юристів — 48-річного правника міськради та 30-річного консультанта комунальної фірми "Житлосервіс".

— 750 баксов и получишь судебное решение, по которому пустая квартира твоя, — сказав молодший із них головбухові "Житлосервіса", яка шукала квартиру свекрусі.

Отримавши гроші, юрист вручив бухгалтерці рішення Артемівського міськсуду про визнання права на квартиру за свекрухою. Жінка живе в Харкові, в Артемівську жодного разу не була. У такий же спосіб юристи й суддя за рік продали 12 квартир і завдали збитків державі на 300 тис. грн. Розслідування триває донині.

— Жодне подання на суддю не було задоволене, — підсумовує голова Донецької обласної суддівської кваліфікаційної комісії Іван Вишневецький. — У Донецькій області сьогодні працює 460 суддів, а потрібно — вдвічі більше. Кадровий дефіцит не дозволяє "розкидатися" досвідченими суддями".

Зараз ви читаєте новину «Проти суддів порушено більше десятка справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі