четвер, 14 квітня 2011 10:07

Прострочену отруту скидали за селом на Івано-Франківщині

Автор: фото: Олеся Цимбаліста
  Покинутий військовий склад за селом Грабівка Калуського району Івано-Франківської області. Тут стоять діжки з простроченими пестицидами
Покинутий військовий склад за селом Грабівка Калуського району Івано-Франківської області. Тут стоять діжки з простроченими пестицидами

— Біда може бути велика. Люди бояться. Хто його зна, що за отрава в тих бочках, — каже 50-річний Василь Романів, сільський голова Грабівки Калуського району Івано-Франківщини.

Він іде до закинутої військової частини за село. Тут у напівзруйнованому складі понад півроку зберігають бочки з отруйними речовинами.

Грабівка за 26 км від райцентру і за 50 від Івано-Франківська. За радянських часів селом проходила головна дорога до військової частини.

— Туди все військове начальство їздило. Там стояли їхні корпуси, квартири для службовців. Дорога хороша була, по ній бронетранспортери їздили, — продовжує. — Із розпадом Союзу військові забралися, люди все розтягли. Лишили руїни. У липні торік еменесники зі Снятинщини перевезли сюди ці бочки.

Приміщення, де стоять понад 100 діжок із пестицидами, нагадує стайню. Одноповерхова будівля поділена на чотири блоки, у кожному — невелике незасклене вікно з ґратами. Приміщення забито дерев'яними плитами, які легко відкрити. Дах поріс березами, протікає. У повітрі чути терпкий сморід. До складу щодня навідуються двоє сторожів.

— Я би не рекомендував тут ходити, — каже сторож Зеновій Оба, 35 років. — Нас спеціально найняли за тим слідкувати. Ми з Іваном Куликом на скутері по кілька разів на день їздимо. Стежимо, аби ніхто не заліз. Якось я сам пробував відкривати одну бочку. Там у поліетиленовім мішку якийсь порошок.

Зеновій Оба дозволяє оглянути діжки. У бетонному приміщенні волого. Із даху капає вода.

— А за 300 метрів звідси тече Луквиця. Місце — супер. Люди сюди по ягоди в літі йдуть, гриби збирають. Поряд на чотирьох ставочках рибалок завжди повно, дітей. А вони яд підкинули, — говорить голова села. — Бочки старі, іржаві. Тій отруті в ґрунт просочитися тільки так. Нас годують обіцянками, що заберуть. Територія лісу відноситься до Богородчанського району, а наше село в Калуському. То мав би бути їхній клопіт, але ми переймаємося, бо до нас найближче.

— У селі через ті бочки паніка. Люди почали частіше скаржитися на головний біль, гіпертонію. Навіть частіші випадки раку із тим пов'язують, — каже місцевий Сергій Майор, 48 років. — Страшно. Не всі знають, що тут небезпечно. От зайде якийсь, закурить, недопалок кине. Або з цікавості полізе на той склад. Хтось із наших бочку для хазяйства прихопити.

Чиновники загрози не вбачають.

— У бочках — суміш різних пестицидів, що лишилися після розвалу аграрного комплексу. Їх не використовували мінімум 15–20 років. Улітку 2010-го під час повені в нас була загроза, що ці бочки змиє вода і віднесе в Прут, — говорить заступник голови Снятинської райдержадміністрації Степан Максим'юк, 61 рік. — Ми їх буквально з води виловили. Тимчасово розмістили на колишній військовій базі. Там місце пристосоване, загрози ніякої нема. Село за 4,5 кілометра від складу. Це допустима відстань зберігання ядів. Першого червня бочки приберуть.

Зараз ви читаєте новину «Прострочену отруту скидали за селом на Івано-Франківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі