вівторок, 06 травня 2008 07:10

Прокурора змушують закрити кримінальні справи

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Юрій Балабанов працює у Дніпровській районній прокуратурі Херсону з 1995 року. Він відмовився закривати кримінальну справу, у якій фігурують родичі голови обласної ради
Юрій Балабанов працює у Дніпровській районній прокуратурі Херсону з 1995 року. Він відмовився закривати кримінальну справу, у якій фігурують родичі голови обласної ради

— Обласна прокуратура тисне на Юрія Олександровича, — повідомляють у Дніпровській районній прокуратурі Херсона. — Виписали дві догани, шукають причини для третьої. А все через кримінальну справу, де фігурують родичі голови облради Володимира Демьохіна. Балабанов відмовився її закрити.

39-річний Юрій Балабанов у прокуратурі працює з 1995-го. Із дружиною, двома доньками і сином мешкає у трикімнатній квартирі обласного центру. Колеги називають його принциповим. Він одним із перших в Україні довів, що колишні гуртожитки підприємств треба повернути державі. За позовом Балабанова суд повернув у власність міста 17 гуртожитків бавовняного комбінату.

28 березня Балабанов порушив кримінальну справу про підробку документів на  виробничому об"єднанні "Екофільтр". Підприємство орендує близько 30 тис. га мисливських угідь. Заснував його колишній інженер Леонід Савін. Купував диких звірів, розводив молодняк, планував створити Національний парк. Позаторік узяв у компаньйони Ігоря Демьохіна — брата голови Херсонської облради. Згодом Савіна звільнили, його будинок обстріляли, офіси пограбували.

— Хочуть відібрати "Екофільтр" і віддати іноземцям, — каже Савін "ГПУ". — Планують зробити сафарі. Уже зараз дають за підприємство 2 мільйони доларів. Демьохін вимагає продати все за безцінь. У мене вкрали документи.

Савін поскаржився до прокуратури. Балабанов порушив кримінальну справу за фактом підробки документів.

— Мене змушували її закрити, — додає Балабанов. — Взамін обіцяли дати посаду обласного прокурора. Я відмовився. Тоді й посипалися догани.

За десять днів обласна прокуратура провела шість перевірок. Першу догану Балабанов отримав за порушення свого заступника, другу — за коментар журналістам із приводу "Екофільтру". За законом, після третьої його звільнять.

— Нехай буде хоч двадцять перевірок. Я не збираюся виконувати замовлень, — зазначає прокурор району. — Боюся лише, що обласна прокуратура забере справу собі. Там уже стільки наших розслідувань поховали.

В обласній прокуратурі переконують, щодо "Екофільтру" справ не порушено.

— Нічого не розслідуємо, — каже прес-секретар. — Незрозуміло, чому вплутують Демьохіна до мисливського господарства. Це порожні балачки.

Розслідуванням підробки документів "Екофільтру" зацікавилася Генеральна прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «Прокурора змушують закрити кримінальні справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі