пʼятниця, 16 жовтня 2020 07:11

"Про експертизу нічого не відомо. Винного нема"

Автор: FACEBOOK.COM.COM_KARS.KYIV
  Київські рятувальники укріплюють аварійний під’їзд столичної десятиповерхівки на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, де 21 червня стався вибух. Це потрібно, щоб мешканці зруйнованих квартир могли забрати свої речі. А також щоб не допустити обвалу при розбиранні пошкодженої частини будинку
Київські рятувальники укріплюють аварійний під’їзд столичної десятиповерхівки на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, де 21 червня стався вибух. Це потрібно, щоб мешканці зруйнованих квартир могли забрати свої речі. А також щоб не допустити обвалу при розбиранні пошкодженої частини будинку

12 жовтня рятувальники завершили укріплення 10-поверхівки на вул. Соломії Крушельницької, 1/5 у Києві, де стався вибух. Це зробили, щоб люди змогли забрати залишені в зруйнованих квартирах речі — одяг, коштовності, гроші, дрібну побутову техніку.

Рвонуло в шостому під'їзді висотки 21 червня. Обвалилися 16 квартир із четвертого по восьмий поверх. П'ятеро людей загинули, стільки ж опинилися в лікарні. Без житла лишилися 125 осіб. Вибух стався через витік газу, за однією з версій. За другою — у будинку могла здетонувати вибухівка, казали тоді. Проте остаточних висновків експертизи немає й досі. Не встановлений винуватець. Більшість постраждалих не отримали права власності на нові квартири.

— Про експертизу нічого не відомо. Винного нема. Право власності на надані Офісом президента квартири отримали три родини із 40, — розповідає 36-річна Марина Писаненко із шостого під'їзду. — Поштові адреси мають не всі багатоповерхівки, сертифікати на житло в яких ми одержали. Одна не добудована. А матеріальна допомога, яку обіцяли від Київської міської державної адміністрації, можлива лише після набуття права власності.

Марина Писаненко з батьками жила у двокімнатці на сьомому поверсі. По сусідству з квартирою, де був імовірний епіцентр вибуху.

— Постраждалі досі живуть хто де. Квартира, яку дали мені з батьками, не менша за втрачену. Але там нема батарей, проводки, водовідведення, виходів на балкони. На ремонт бракує грошей. Та й страшно щось робити, доки не отримали докумен­тів. Виплатити мають від Київської міської держадміністрації по 2925 гривень на кожен квадратний метр нового житла. Їх може не вистачити на ремонт. Але й цього не дають без документів, — продовжує Марина Леонідівна. — Нам обіцяли укріпити будинок і зробити доступ до квартир до початку опалювального сезону. Меблі й габаритну техніку виносити ніхто й не збирався. Але хоча б одяг і взуття. В нашій квартирі вибухом винесло балкон і кухню. Досі всі речі лежали просто неба.

Поки що люди отримали тільки компенсацію від району — 50–100 тис. грн.

Розмір залежав від того, чи є в родині постраждалі, наскільки тяжкі травми. Найбільше виплатили родинам загиблих. Також благодійний фонд допоміг коштами на відновлення документів — по 2,5 тис. грн на кожну зареєстровану людину.

Експертизи тривають. Від їхніх результатів залежатиме хід слідства, каже Надія Максимець зі столичної прокуратури.

— Висновки експертиз ще очікуємо, — говорить Надія Максимець. — Коли дізнаємося причину трагедії, стане зрозуміло, хто є винуватцем. Поки що першочергова версія — витік газу. Залишків вибухівки на місці експрес-аналіз не виявив.

Зараз ви читаєте новину «"Про експертизу нічого не відомо. Винного нема"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі