вівторок, 22 березня 2011 02:45

Постраждалих від вибуху виселили з готелю

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Єлизавета Станович з міста Мукачеве на Закарпатті показує квартиру, де живе із сином Василем. Стіни недоштукатурені, зі стелі звисають електричні дроти
Єлизавета Станович з міста Мукачеве на Закарпатті показує квартиру, де живе із сином Василем. Стіни недоштукатурені, зі стелі звисають електричні дроти

"У січні власник готелю попросив виселитися. Мовляв, мерії нічим оплачувати проживання. Хтось переїхав до родичів у село. А у нас нікого нема, вернулися у будинок", — розповідає 70-річна Єлизавета Станович з міста Мукачеве на Закарпатті.

Вона із сином Василем, 45 років, повернулася у необлаштовану квартиру будинку №4 на вул. Першотравневої Набережної. 13 жовтня торік у цьому домі вибухнув газ. Постраждали вісім помешкань. 70 людей переселили до готелю. Чиновники пообіцяли відремонтувати будівлю. Але з нового року фінансування припинили.

— Дивіться, де ми живемо, — Єлизавета Миколаївна показує квартиру.

У дитячій кімнаті є надувний матрац і розкладачка. Біля дверей — смугасті сумки з одягом. На кухні — газова плита, стіл і два табурети. Решта кімнат порожні, стіни недоштукатурені, з віконних рам стирчить будівельна піна, зі стелі звисають голі електричні дроти.

— Оце людей переселили у таке, — зітхає Василь. — А у нас до вибуху було все — замебльована трикімнатна квартира, два телевізори, побутова техніка, нові вікна, сучасна столярка. Все пропало за ніч.

— Того вечора ми полягали спати, — згадує Єлизавета Миколаївна. — За одинадцяту я прокинулася від шуму, над головою побачила небо. Над ногами зависла кількатонна бетонна плита.

Крім помешкання Становичів, вибух зруйнував три квартири, чотири пошкодив.

— Спочатку мерія виділяла кошти, — продовжує хазяйка. — Відновили стіни, дах, опалення, поклали підлогу. І все. Коли ми вернулися, у туалеті не було навіть унітаза. Позичили розкладачку, купили матрац. А за гроші, якими сину допомогли колеги, купили плиту, стіл, дві каструлі, подушки й одіяла. І що тепер? У мене пенсія тисячу гривень, синова зарплата — 1300. За ці гроші ми не можемо зробити ремонт.

Заводить на кухню. Вздовж стелі видно іржу.

— Поспіхом робили, що з перекриття іржа капала, стеля була геть мокра, — каже Василь. — То будівельники насвердлили дірок, щоб волога пройшла. Але тепер, якщо й забілити, все одно ржавчина лишиться.

— Будівельники провели робіт на 330 тисяч гривень, — говорить Золтан Лендєл, мер Мукачевого. — На більшу суму треба проводити тендер, до якого ми готуємося. Коли скінчиться, будівництво відновиться. Кошторисна вартість робіт — 1 мільйон 850 тисяч гривень. Міська рада відновить житло, але меблі та предмети побуту не купуватимемо. Усі збитки компенсовуватиме винуватець. Міліція його не встановила.

Квартиру, де стався вибух, орендувала молода пара. Її власника мешканці дому не бачили кілька місяців. Люди не вірять, що вибухнув газ.

— Якби був газ, то у будинку і на вулиці було би чути його запах. А ми нічого не чули, — каже Єлизавета Станович.

Зараз ви читаєте новину «Постраждалих від вибуху виселили з готелю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі