пʼятниця, 02 червня 2017 05:45

"Попередили, щоб не сперечалися з лікаркою, бо на зло покалічать дитину"

Автор: ФОТО надане Павлом ПАЛАМАРЧУКОМ
  Юлія Коваленко обіймає доньку Анастасію. У квітні в дівчинки виявили пухлину мозку. За півтора місяця вона померла
Юлія Коваленко обіймає доньку Анастасію. У квітні в дівчинки виявили пухлину мозку. За півтора місяця вона померла

22 травня в Київському інституті нейрохірургії імені Ромоданова померла 4-річна Анастасія Коваленко з села Ковалівка Біляївського району на Одещині. У неї була пухлина мозку. Рідні дівчинки звинувачують у її смерті лікарів. ­Кажуть, зволікали з лікуванням через свята. Кілька разів переносили операцію.

— Настя росла здоровой девочкой. Проб­лем со здоровьем не имела. В середине апреля стала очень пассивной, вялой. Обследование на томографе показало опухоль мозга, — розповідає хрещений дівчинки 32-річний Павло Паламарчук. — Лікуватися вирішили в Ромоданова. Домовилися про операцію. Зранку 27 квітня готові були їхати, але там сказали, що вихідні дні. Вони не оперують і не приймають. Хірург 65-річна Людмила Вербова назначила на 4 травня. Хвороба почала прогресувати, Насті гіршало. В одеському відділенні нейрохірургії їй зробили шунтування. Шунт допомагає регулювати тиск у шлуночках головного мозку. Коли стан дитини стабілізувався, вирішили їхати на операцію. Але Вербова вирішила перенести її на 10-те.

Батьків Насті попередили, щоб не сперечалися і навіть не підходили до лікарки, бо на зло покалічать дитину. Альтернативи не було. Тому в назначений день поїхали в Київ приватною "швидкою". Їх прийняли через 4 год. Огляд засвідчив: шунтуюча система працює правильно.

Наступного дня у дівчинки з'явилася сонливість та апатія. Її нудило.

— Настя не їла і рвати не було чим. У неї дуже боліла голова. Видно, закупорився шунт. Але замість того, щоб його перевірити, дитині дали анальгетики і ввели в стан сну. Аби не кричала. Через годину вкололи дімедрол. Тільки після дзвінка головному лікарю забрали до реанімаційної. Просили оперувати. Людмила Вербова сказала: "90 відсотків, що пухлина прикріплена до стовбура і вона не виживе на операційному столі". Настю навіть не намагалися врятувати. Лише робили знеболювальні процедури. Вона впала в кому. Тиждень пролежала непритомна й померла.

За фактом смерті дівчинки відкрили кримінальне провадження.

— Доки не завершиться слідство, сказати про цей випадок нічого не можемо, — говорить головний лікар Інституту нейрохірургії 80-річний Анатолій Ткач.

Анастасія була єдиною дитиною 29-річної Юлії та 32-річного Володимира Коваленків.

Зараз ви читаєте новину «"Попередили, щоб не сперечалися з лікаркою, бо на зло покалічать дитину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі