пʼятниця, 30 жовтня 2009 07:50

"Поліграф може підтвердити брехню"

  Президент Міжнародної ліги поліграфологів Андрій Волик нарахував 184 зауваження до перевірки на детекторі брехні потерпілих дітей
Президент Міжнародної ліги поліграфологів Андрій Волик нарахував 184 зауваження до перевірки на детекторі брехні потерпілих дітей

— Детектор брехні обдурити неможливо, — запевняє киянин 43-річний Андрій Волик, президент Міжнародної ліги поліграфологів. — Але можна змінити психологічний стан людини. Тоді вона збреше, а поліграф цього не виявить.

Волик — директор Центру детекції брехні "Арго-А". За 12 років перевірив на поліграфі понад 16 тис. осіб.

— Людину можна заангажувати, — розповідає. — Приміром, ви вкрали в мене газету. Обидва це знаємо. Але перед тестом я попрошу вас усе спростувати. Ви виконаєте моє прохання, і прилад не зафіксує психофізіологічних змін. Людина може потрапити під вплив іншої, яка для неї авторитет.

Під час тесту фіксують до 160 показників організму: зміни дихання, серцево-судинного ритму, в м"язах рук, ніг, голосі тощо.

— Щоб результат був об"єктивним, треба тестувати на спеціальному кріслі від 2 до 3 годин. Поліграф має ставити запитання спокійним тоном. Якщо крикнути "Ти!!! Ти зарізав людину?" на невинного, він відповість "Ні", але поліграф зафіксує брехню. Кімната має бути невеликою, з якісною шумоізоляцією. Три стіни пофарбовані в чорне, четверта, на яку дивиться тестований, біла. За столом — лише двоє. Поліграфолог повинен бути одягнений у білу сорочку, чорні краватку, піджак, штани, шкарпетки і туфлі. Ніяких каблучок, ланцюжків, телефонів. Жодного предмета на столі. Росіяни якось поклали туди паяльник чи викрутку. Одна жінка запитала: навіщо? Їй відповіли, що цими предметами катуватимуть за брехню. Нещасна знепритомніла.

Найчастіше звертаються жінки. Хочуть знати, чи зраджують їм чоловіки

Перевіряти людину треба до 17.00, коли організм не виснажений. Під час тесту обговорювати щонайбільше чотири-п"ять споріднених тем.

— Якщо вони буду різними, то в свідомості тестованого виникне каламбур. Результат буде неточний.

Вимоги до перевірки на детекторі дітей особливі.

— Їхня психіка дуже вразлива. Нею легко маніпулювати. Вистачить одного погляду чи жесту. Запитувати треба максимально обережно, послідовно, коректно. Рекомендовано тестувати лише з 14 років.

Андрій Волик ознайомлений із процесом перевірки на детекторі брехні дітей Олени Полюхович. Їх називають потерпілими у справі про зґвалтування.

— Маю 184 зауважень до того тестування. Питання некоректні, спеціального крісла немає. Точність результату — не більше 12 відсотків. Дітей треба перевірити у справжніх, незалежних спеціалістів.

Поліграфи використовують 85 держав світу. До 1997 року в Україні вони були тільки в Службі безпеки.

— Ціни на тестування різні. Від 100 до кількадесят тисяч доларів. Мені максимально платили 100 тисяч доларів, коли перевіряв людину дуже високого рангу. Російські поліграфи об"єктивні максимум на 65 відсотків. Найдорожчі дають понад 90 відсотків, але жоден — абсолютної точності.

Найчастіше, каже Волик, до нього звертаються жінки. Хочуть знати, чи зраджують їм чоловіки.

Зараз ви читаєте новину «"Поліграф може підтвердити брехню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі