субота, 22 березня 2008 07:09

Почався суд у справі вибуху будинку в Дніпропетровську

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  На лаві підсудних сидять головний інженер товариства ”Дніпрогаз” Сергій Бачурін (ліворуч), перший заступник директора Максим Сорокін (у центрі) і гендиректор Ігор Іванков
На лаві підсудних сидять головний інженер товариства ”Дніпрогаз” Сергій Бачурін (ліворуч), перший заступник директора Максим Сорокін (у центрі) і гендиректор Ігор Іванков

Другий тиждень у Дніпропетровську триває суд у справі вибуху газу в житловому будинку по вул. Мандриківській, що стався торік 13 жовтня. Минулого понеділка почали допитувати потерпілих. Їх 417 осіб. Адвокати кажуть, що лише ця частина процесу розтягнеться щонайменше на два місяці.

— Цього тижня мали допитувати обвинувачених, але вони відмовилися свідчити. Правильний хід взагалі-то. Юристи у них сильні, нічого не скажеш, — міркує Сергій Собко, один із адвокатів потерпілих. — Взагалі ця судова тяганина затягнеться роки на два.

Суд проходить у актовій залі Жовтневої районної ради. У понеділок на засіданні близько 30 осіб — ті, хто свідчитимуть у цей день. Ліворуч від трибуни у невеликій клітці троє обвинувачених. Чоловіки у спортивних костюмах, чисто виголені. Свідчення потерпілих слухають мовчки, час від часу перешіптуються. Праворуч у кутку читає газету гендиректор "Дніпрогазу" Ігор Іванков, біля нього — перший заступник Максим Сорокін, ліворуч — головний інженер підприємства Сергій Бачурін. Їх охороняють четверо "беркутівців" і троє міліціонерів.

Перед допитом адвокати звинувачених просять прикріпити до справи як докази висновок Московського газобудівничого інституту про неправильний склад газу під час вибуху та програму Савіка Шустера "Свобода слова". У залі починають сміятися.

— Той висновок із московського інституту могли і купити. "Дніпрогаз" піде на все, — знервовано каже один із потерпілих Віктор Великий.

Його колеги вимагають від "Дніпрогазу" компенсувати матеріальні та моральні збитки. Сума стягнень — від 50 тис до 3 млн грн. Адвокати потерпілих вважають, що суд піде їм назустріч, але суми будуть значно менші.

Компенсацію за житло держава виплатила одразу після вибуху — по 10 тис. грн за квадратний метр. Частково компенсували і втрачене майно. Майже всі потерпілі вже придбали нове житло.

— Хто мав де позичити, то купували в новобудовах. Там немає газу, а все на електриці. Злякалися, — говорить одна з потерпілих. Називатися не хоче. — Але більшість узяли вторинне житло, з газом. Так і я. Тепер вентиль перекриваю після кожного разу, як запалюю плитку. А взагалі переживають лише ті, хто рідних втратив.

Серед потерпілих є такі, що не просять компенсацій. Для них головне, аби винних посадили за ґрати. Серед них Тетяна Троценко. Її 18-річний син Богдан загинув під час вибуху. У труні було видно ніс та очі хлопця, решта тіла перемішалася з бетоном. Жінка каже: якщо їй перерахують гроші, віддасть їх у дитячий будинок.

Анатолій вимагає від "Дніпрогазу" понад мільйон гривень

— Я вже нікому не вірю. Для мене вже немає держави. Єдине, що в мене є, — це два на два на кладовищі. Там мій єдиний син похований, — плаче Троценко. — А тим трьом до п"яти років тюрми дають, уявляєте? За те, що з їхньої вини загинуло 23 людини, п"ять років...

Анатолій, один із потерпілих, розповідає, що того дня останнім вибіг із будинку. За мить він вибухнув і почав обвалюватися. Чоловіка вибуховою хвилею відкинуло на машину, що стояла поряд. Від "Дніпрогазу" він вимагає понад 1 млн грн.

— Проблеми з газом у будинку почалися ще з шостої ранку. Він то горів, то пропадав. Так казала мені сусідка поверхом нижче. Вона дві години дзвонила у "Дніпрогаз", але там ніхто не відповідав, — розповідає Анатолій. — Я біг через дві сходинки. На нижніх поверхах дуже гуло, а по всьому під"їзду ішов свист.

Людмила Бірюкова, 60 років, зранку 13 жовтня готувала їжу. Вона мешкала на шостому поверсі третього під"їзду. Близько 7-ї ранку газ у квартирі зник. За три години подзвонив 10-річний онук і запросив у гості. Він із донькою Людмили жив на другому поверсі того ж будинку.

— Я пішла на кухню за ключами, чоловік у спальні читав книжку. Раптом якийсь вибух, і з ручок плитки пішов вогонь. Мене відкинуло на метр, але я ще поповзла і перекрила вентиль, — згадує жінка. — Піднімаю голову — а наді мною небо. Я по боках глянула і зрозуміла, що стою на плиті колишньої кухні. А чоловік разом із спальнею провалився вниз.

Людмила каже, що простояла так півтори години, доки її не зняли рятувальники. Чоловіка з донькою також дістали з-під завалів. Онук загинув.

— У мене був побитий увесь лівий бік. Тиск — 240 на 130. Лікарі потім сказали, що то був мікроінфаркт, — веде далі жінка.

Від вибуху газу по вул. Мандриківській, 127 загинуло 23 людини, серед них семеро дітей. Повністю зруйнувався третій під"їзд і частково четвертий. Нині на місці трагедії будують церкву.

Зараз ви читаєте новину «Почався суд у справі вибуху будинку в Дніпропетровську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі