четвер, 29 липня 2021 07:41

"Почало поколювати в грудях. Часу на себе не було"

Автор: ФОТО НАДАЛА ОЛЕНА КАРМАНОВА
  Харків’янка Олена Карманова через суд хоче отримати моральне відшкодування за видалення правої молочної залози в серпні 2018 року. Згоду на ампутацію не ­давала
Харків’янка Олена Карманова через суд хоче отримати моральне відшкодування за видалення правої молочної залози в серпні 2018 року. Згоду на ампутацію не ­давала

— Три года ищу справедливости, но все напрасно. Предупредила, что предоставлю дело огласке, потому что сама не могу стоять против системы, — каже харків'янка 48‑річна Олена Карманова.

8 серпня 2018‑го лікарі Інституту медичної радіології та онкології ім. Сергія Григор'єва запідозрили в неї злоякісну пухлину. Запропонували видалити частину для перевірки. Натомість жінка залишилася без правої молочної залози.

— Коли вийшла з наркозу, одразу запитала — чи на місці мої груди. Сказали потрогати. Там були бинти. Я не давала згоди на таке. Орала не своїм голосом і просила батьків забрати мене додому, — розповідає Карманова.

3 вересня Олені зробили ще одну операцію — видалили яєчники.

— У мене був складний графік роботи. Під час невеликої перерви вийшла на вулицю. Промерзла. Почало поколювати в грудях. Часу на себе не було. Забігла до гінеколога — порадила пройти мамографію, — продовжує. — Після обстеження лікарка сказала, що на знімку її нічого не насторожує. Але порекомендувала показатися онкологу. Той після огляду повідомив, що це рак. До цього мала багато обстежень. Жодне онкологію не підтверджувало. Говорив: розріжемо — подивимося. Лікар мав взяти шматочок матеріалу й відправити на гістологію. Про повне видалення мова не йшла. Потім сказали, що потрібно відключити функцію яєчників, бо рак гормонозалежний. Я лишилася без можливості народити.

Олена працює бухгалтером. На час операції їй було 45 років. Ні дітей, ні чоловіка не мала. Письмової згоди на повне видалення молочної залози не давала.

— Після операції я добивалася, щоб забрати свої аналізи й відправити на незалежну експертизу. Мені не віддали. Усіма можливими документами заднім числом підтверджують, що мала пухлину. І це лише підігріває сумніви, — говорить Олена Карманова. — Жодній жінці не побажаю, аби з нею так вчинили. Це великий стрес, який складно пережити.

Олена Карманова звернулася в поліцію. Там справу розслідують як неналежне виконання обов'язків хірургами. Жінка через суд хоче отримати моральне відшкодування — 5 млн грн. За ці гроші планує поставити імплантат.

— Одразу після операції мені обіцяли провести таку імплантацію за державні кошти. Дали документ, що зроблять не пізніше лютого 2019‑го. Тепер кажуть, що такого не було, — додає Олена.

У лікарні все заперечують. Діагноз поставили правильно, кажуть. Про операцію жінку попередили, говорить директор Інституту медичної радіології та онкології ім. Сергія Григор'єва Микола Красносельський.

— Есть диагноз. Он поставлен четко. О чем можно говорить, — додає Красносельський. — Не попередити пацієнтку не могли. У нас такого не буває. Єдина помилка лікаря — він не зробив офіційний запис про те, що буде повне видалення молочної залози. Про реконструкцію молочної залози за бюджетний кошт листа не давали.

Коли йдеться про видалення органа, згода має бути підписана, каже терапевт із Харкова Олександр Рильцов.

— Виняток — екстрені ситуації. Наприклад, кровотеча відкрилася і треба рятувати пацієнта, — говорить Рильцов. — Що стосується молочної залози — така ситуація неможлива як термінова. Буває, пацієнти приходять із пізньою стадією, коли рак вже груди "з'їв". Тоді видалення органа неминуче. Але цей випадок не є екстреним. Без згоди видаляти не повинні.

У справі розбираються слідчі.

Зараз ви читаєте новину «"Почало поколювати в грудях. Часу на себе не було"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі