пʼятниця, 19 липня 2019 07:25

Побороти хворому залежність нереально

— Педофілія — це психіатрична хвороба, характерна статевим потягом до дітей. Переважно спостерігається серед чоловіків, украй рідко — серед жінок, — говорить психіатр-сексолог Олександр Іванов, 52 роки.

Хімічна кастрація — введення людині медичних препаратів, що знижують статевий потяг і діють протягом певного часу — єдиний на сьогодні клінічно доведений спосіб лікування цієї хвороби.

— Однак він не є панацеєю у вирішенні проблеми, — додає Іванов. — До такого потягу призводить пережите насилля, невпевненість у собі, у своїх силах. Дитина, як сексуальний об'єкт, хворим на педофілію підходить найбільше — бо не може чинити опору.

Розпізнати серед перехожих людину з цією недугою майже неможливо. Її можуть виявити лише судово-психіатричні експерти, які працюють у спеціалізованих державних закладах. За чиним законодавством, судово-психіатрична експертиза призначається в судовому порядку. Може відбуватися двома шляхами. Перший — амбулаторно. Коли підозрюваного привозять із документами. З ним працюють чотири фахівці і за кілька днів дають заключення. Або ж — стаціонарно. Людина протягом щонайменше двох тижнів перебуває в медичному закладі, де з нею щодня працюють психіатри, психологи. Встановлюють, чи розуміла свої дії на момент скоєння злочину. Якщо ні, направлять у тюремно-психіатричний заклад. Такі є в Дніпрі й Харкові. Інакше — ув'язнюють.

Побороти хворому залежність нереально, за словами психіатра:

— Лікування педофілії, як і алкоголізму чи наркоманії, є ефективним тільки після того, коли людина самостійно визнає проб­лему і захоче від неї позбавитися. Тому покарання за насилля над дітьми має бути суворим. Педофіли залишають своїм жертвам душевне каліцтво на все життя. Таких людей потрібно ізолювати на довгий термін й утримувати в камерах-одиночках, аби до них прийшло розуміння злочину і каяття.

143 сексуальні злочини скоїли проти дітей за півроку 2019-го, за даними Національної поліції. Найбільше — 106 випадків — це розбещення неповнолітніх. Торік зафіксували 4300 злочинів, від яких постраждали 4700 дітей. З них майже 1500 — стали жертвами тяжких і особливо тяжких злочинів.

Зараз ви читаєте новину «Побороти хворому залежність нереально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі