вівторок, 20 червня 2017 00:35

"По ногах текла кров. Від болю кусала одіяло"

Автор: www.gazeta-misto.te.ua
  Надія Грицишин із Тернополя одружена з чоловіком Романом чотири роки. Чекали на народження первістка. За рекомендацією акушера-гінеколога їй стимулювали пологи на 41-му тижні вагітності
Надія Грицишин із Тернополя одружена з чоловіком Романом чотири роки. Чекали на народження первістка. За рекомендацією акушера-гінеколога їй стимулювали пологи на 41-му тижні вагітності

— Не перестаю плакати. Думала, повернемося додому з дитиною. А вийшло інакше. Під час пологів лікарі ставилися до мене гірше, ніж до худоби, — каже 33-річна Надія Грицишин із Тернополя.

10 червня в перинатальному центрі міської лікарні №2 померла їхня з чоловіком 32-річним Романом донька Богдана. Дівчинка прожила кілька годин. Акушер-гінеколог Олеся Берегуляк і завідувачка гінекологічним відділенням Ірина Шмайка невчасно провели кесарів розтин, стверджує подружжя. Через це, мовляв, дитина наковталася навколоплідних вод.

— Незадовго до пологів лежала в лікарні, бо піднявся тиск. Йшов 39-й тиждень вагітності, народжувати було рано й мене відпустили додому. За тиждень повернулася з речами. На обході одна професорка сказала, матка ще не готова, молоко не прибуло. А вже наступного дня Олеся Олександрівна почала мене вмовляти на стимулювання пологів. Я одразу відмовилася. Вона наполягала — вже 41-й тиждень, голівка в дитини твердіє, важко виходитиме. І я здалася, — розповідає Надія Грицишин. — Процедуру стимулювання ламінаріями (в матку вводять спеціальні палиці для розширення. Вони набухають протягом 12 год. і викликають перейми. — ГПУ) проводила Шмайка. Було боляче, я крутилася на кріслі. Вона казала: "Я тут Бог, іншого немає. Не придурюйся". Ледь дійшла в палату з другого на третій поверх. По ногах текла кров. Від болю вчепилася в батарею, кусала одіяло. Так пройшла ніч.

— Уранці прийшов анестезіолог зі знеболювальним. Його треба колоти між хребцями. Скрутив мене — коліна дотяг до голови. При тому, що в животі залишалася дитина. Всередині все пекло. Лікар сказав: "Закрий свій писок, не скавчи". Не міг довго зробити укол, накрапало повно крові. Після стимулювання матка розкрилася на п'ять пальців. Цього було замало. Тоді з мене почала текти коричнева рідина. То води, сказали. Просили бути акуратнішою, щоб не заляпала пологовий зал, — продовжує. — Ноги не тримали, я впала на підлогу. Підвищився тиск, давали якісь таблетки. Поставили крапельницю. Я просилася мене кесарити. Але вони чекали. Постійно слухали серцебиття дитини. О 16:00 Шмайка пішла додому. Коли мені стало зовсім зле, попросила лікарку прислати телефоном покази серцебиття. За годину мені зробили кесаревий розтин. Дитину не показали. Чоловік піднявся в родзал. Богдана була рожевенька. За кілька годин посиніла. 10 червня вранці до мене в палату прийшла Берегуляк. Ви вже знаєте, питається. По реакції моєї матері зрозуміла, що дитини не стало.

Батьки відмовилися проводити експертизу в лікарні. Наполягли на незалежній.

— Дитя мало проблеми з серцем, одразу сказали лікарі. Хоча всю вагітність нічого подібного не виявляли. Донька померла від проблем із дихальними шляхами, за попередніми висновками експертизи. Захлинулася в мені, бо її вчасно не витягли. Аби на 2 години раніше зробили кесарів — Богдана вижила б.

Грицишини одружилися чотири роки тому. Богдана — їхня перша дитина. Роман — будівельник, Надія має точку одягу на базарі. В Тернополі орендують квартиру.

— Якщо дитину дістали під час пологів і вона дихала — про захлинання водами не може бути й мови. Легені могли набрякнути через хворобу серця. Про лікарську помилку говорити зарано, — каже 43-річний Олександр Рильцов, терапевт із Харкова.

Зараз ви читаєте новину «"По ногах текла кров. Від болю кусала одіяло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі