середа, 25 липня 2007 07:00

Півторарічна Яна Харчук отруїлася фосфором

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Біля ліжечка Яни Харчук у палаті Львівської обласної спеціалізованої дитячої лікарні педіатр Ігор Савчак та мама дівчинки Леся. Яна — наймолодша пацієнтка, у якої діагностували отруєння продуктами горіння жовтого фосфору
Біля ліжечка Яни Харчук у палаті Львівської обласної спеціалізованої дитячої лікарні педіатр Ігор Савчак та мама дівчинки Леся. Яна — наймолодша пацієнтка, у якої діагностували отруєння продуктами горіння жовтого фосфору

14-річного Олега Демківа із села Баймаки Буського району на Львівщині привезли до обласної дитячої спеціалізованої лікарні 18 липня. Від Баймаків до Ожидова, де 16 липня зійшли з рейок 15 вагонів із жовтим фосфором, 5 км. У хлопця боліла голова, пекли очі та дерло в горлі.

— Я гуляв із друзями, коли ми побачили дим над колією, — розповідає Олег. — Постояли трохи, подивилися. Спочатку ніби нічого не було, потім голова закрутилася, стало важко дихати. Я пішов до хати, і ми закрилися, а вночі нас забрала до себе тітка зі Львова. Наступного дня пішли у лікарню.

Медики діагностували в Олега легку форму гострого інгаляційного отруєння продуктами горіння жовтого фосфору. Пацієнта оглядав головний токсиколог України Борис Шейман.

— Перша дитина із симптомами такого отруєння поступила до нас надвечір 17 липня, наступного дня після аварії, — розповідає Зіновій Іваськевич, 58 років, виконувач обов"язків головного лікаря Львівської обласної спеціалізованої лікарні. — Проте в багатьох дітей симптоми зникли вже наступного дня. Лише у восьми з 59 діагностували легку форму отруєння.

Наймолодшій пацієнтці Яночці Харчук — півтора року. У дівчинки, окрім подразнених очей та горла, на шкірі з"явилася висипка. Коли до палати заходять лікарі, дитина заходиться голосним плачем.

— Ми живемо в селі Увин Радехівського району. До місця аварії від нашого села близько 30 кілометрів, — розповідає, гойдаючи дівчинку на руках Леся Харчук, Янина мама. — Ніякого запаху не чули, лише дим осідав, як туман.

Отруєння продуктами фосфору не матиме наслідків для хворих

У дівчинки також діагностували легку форму отруєння продуктами горіння жовтого фосфору. У понеділок в лікарні залишалися 32 дітей з території аварії, серед них шестеро з отруєнням фосфором. Решту відпустили додому.

— Наші пацієнти отримали повне обстеження, почували себе добре, — розповідає Зіновій Романович. — Усі мають приїхати на повторні огляди через 15–20 днів. Під нашим наглядом залишаються діти з індивідуальними хворобами, не викликаними наслідками аварії. Зараз готуємося переводити 50 дітей від 7 до 14 років до санаторію "Дружба" в Трускавці.

Найбільше постраждалих від аварії, 71 особа, лікуються у Центральному військовому клінічному госпіталі Західного округу. Перших пацієнтів привезли вночі з 16 на 17 липня. Це були пожежники з Буська, які приїхали на місце через 15 хв. після вибуху. У Романа Іваськіва, Олега Лозинського та Юрія Білого діагностували отруєння продуктами горіння фосфору середньої тяжкості.

— Хлопці розказували, що вони їхали на пожежу і не знали, що горить, — каже Олександр Похлєбаєв, 49 років, начальник медичної частини військового госпіталю. — Через кілька годин їх почало нудити, з"явилися слабість та головний біль. У них було отруєння середньої тяжкості. Решті ми також ставили діагноз отруєння, але легку форму.

Постраждалі від аварії пожежники були під наглядом військових лікарів протягом тижня. У вівторок із госпіталю виписали 22 пацієнтів. Рятувальникам та пожежникам медики радять відпочити протягом тижня. Усім пацієнтам рекомендують пройти повторне обстеження через місяць.

Олександр Похлєбаєв вважає, що отруєння продуктами фосфору не матиме наслідків для хворих.

— Воно було викликане альдегідами, які утворилися під час згоряння фосфору, — каже Олександр Олексійович. — Ці нестійкі сполуки швидко розкладаються. Біохімічні дослідження крові та печінки показали, що підвищеного вмісту фосфору в організмі пацієнтів немає.

Не виявили змін у біохімічних аналізах крові й у дітей, які потрапили в лікарню.

— Не було всмоктування фосфору у кров, — пояснює Зіновій Іваськевич. — Якби вони з"їли фосфор, ми говорили б про якісь наслідки. До речі, фосфорну кислоту використовує у харчовій промисловості компанія "Кока-кола".

Зараз ви читаєте новину «Півторарічна Яна Харчук отруїлася фосфором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі