пʼятниця, 02 листопада 2007 07:06

Після утеплення будинок став отруйним

Автор: фото: Іванна ЯСЕНЄВА
  Микола Ткаченко з дружиною Євгенією біля власного будинку в Сумах. Пенсіонери пробивали у стінах діри, самотужки намагались витягнути отруйну піну
Микола Ткаченко з дружиною Євгенією біля власного будинку в Сумах. Пенсіонери пробивали у стінах діри, самотужки намагались витягнути отруйну піну

76-річний сумчанин Микола Ткаченко вирішив утеплити свій будинок наприкінці літа. Шукав фірму, яка закачає в повітряний простінок утеплювач піноізол, відомий як рідкий пінопласт. За оголошенням знайшов майстрів, які погодилися зробити це за 2,1 тис. грн.

— Мені прочитали цілу лекцію, — згадує Микола Григорович. – Сказали, що піноізол — екологічно безпечний, протидіє грибкам та плісняві на стінах. Коли згадав про підписання договору, мені пояснили, що без нього буде дешевше. Я згодився.

Троє майстрів зі спеціальною установкою пробили дірки в стінах і закачали піноізол. Справилися за кілька годин. Ткаченки віддали гроші.

— Через тиждень мені, дружині та дочці стало зле, — веде далі Микола Григорович. — Ми звернулися до санстанції. Вони приїхали, заміряли. Виявилося, що концентрація формальдегіду в повітрі перевищує допустиму норму в п"ятнадцять разів.

Щоб уночі не задихнутися, Микола Григорович перебрався жити в гараж, його 75-річна дружина Євгенія Сергіївна ночує на скрині в неутепленій прибудові. Донька Олена з онукою винаймають кімнату.

— Тільки повіситися залишилося, — плаче Євгенія Сергіївна.

Чоловіка вона вже витягувала з петлі. Він хотів повіситись у хліві.

Будинок Ткаченків на вулиці Пролетарській весь у дірках. Удень усі вікна відчинені. На ніч помешкання замикають. Запах усередині відчувається не одразу. Та за кілька хвилин з"являється специфічний присмак у роті, дере в горлі.

— Ми самі пробивали дірки в стінах, руками вичерпували ту прокляту піну, — показує господар. — На старості залишилися на вулиці — як бомжі. А попереду зима.

Микола Григорович написав скаргу до прокуратури, там порушили карну справу. Шукають майстрів, які утеплювали будинок.

У міському суді Сум розглядають справу родини Олефіренків. Вони утеплили свій будинок у серпні 2005-го й відтоді ремонтують його.

— Наш будинок утепляла фірма "Севаш", — згадує Наталія Олефіренко. — Тільки почали заповнювати піноізолом, як із тріщин потекла вода. Майстри нас заспокоїли, мовляв, це тимчасово. Додали ще піни. А через кілька днів в очах почало різати, боліла голова, з носа потекла кров.

Олефіренки звернулися до санепідемстанції. Спеціалісти зробили аналіз повітря в домі за три тижні. Концентрація формальдегіду перевищувала норму в 120 разів. Мешкати в будинку стало небезпечно. Родина перебралася на другий поверх. Там у них була кімната без опалення, яку не утеплювали. Родина зимувала без опалення.

Фірма "Севаш" використовувала піноутворювач "Юніпор", виготовлений у Луганську. "Луганськстандартметрологія" перевірила його. Виявилося, що він не відповідає нормам і заборонений для продажу, бо містить формальдегід. Ним можна утеплювати лише зовнішні поверхні теплоізоляційних плит.

У будинку Олефіренки пробивали діри в стінах, вишкрібали піну, зносили внутрішні перегородки. Стіни повністю просякли формальдегідом, тому їх затягли ізоляційним матеріалом. Будинок обклали новими стінами, обробили їх розчином рідкого скла.

Піноізол має відповідати стандарту токсичності "Є1"

— Піноізол виготовляють зі смоли. Будинок може виділяти отруйні речовини, якщо майстри використали меблеву смолу замість будівельної, — пояснює директор львівської фірми "Нові будівельні технології" Ярослав Поляков, 30 років. — Або коли будівельники не дотримуються технології утеплення. Якісний матеріал має відповідати європейській нормі "Є1" за токсичністю. Для утеплення краще підходить піноізол, який виготовляють на заводах "Азот" у Сєверодонецькому та "Зоря" в Рубіжному на Луганщині. Він не горить і не утворює отруйних речовин.
Фірма, що утеплює будинки, повинна мати ліцензію на роботу. Крім того, варто звернути увагу на ціну послуги. Вона залежить від обсягу використаного матеріалу. Утеплення стін піноізолом коштує близько 200 грн за кубометр.

Зараз ви читаєте новину «Після утеплення будинок став отруйним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі