середа, 11 травня 2011 00:15

Підприємців змушують орендувати власні павільйони

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Підприємці Привокзального ринку у Львові страйкують 6 травня. Вимагають, аби адміністрація не збирала оренду за кіоски
Підприємці Привокзального ринку у Львові страйкують 6 травня. Вимагають, аби адміністрація не збирала оренду за кіоски

— Ми будували свої павільйони, маємо документи, а дирекція ринку приватизувала їх і змушує платити за оренду, — говорить львівська підприємець 42-річна Іванна Кричковська. 6 травня вона із сотнею колег страйкує на ринку Привокзальний.

Учасники стягують дерев'яні прилавки перед входами на ринок. Блокують прохід. Закривають металеві брами з вул. Городоцької та Горської. Чіпляють плакати: "Стоп поборам", "Привокзальний належить львів'янам, а не адміністрації!". За годину тут дві сотні страйкарів.

— Ринок не працює! Нині тут тільки овочі купите, — відказує пенсіонерам продавщиця в рибному магазині 27-річна Олеся Панчій. — Ті нас не підтримують. Редиска їм, бачте, пов'яне. Нехай. Іще прийдуть по розум, коли з них останню шкуру дертимуть.

— Як то не пускаєте? Не маєте права. Мені м'ясо треба, — свариться жінка в зеленій хустці.

— Не ломіться, нічого не вийде, — пояснює їй підприємець 28-річний Віктор Барич. —  Ми стоїмо не від добра. Вам кусок м'яса, а нам життя нема.

Пенсіонерка б'є його сумкою. Розвертається та йде.

— Чую, трудно буде день вистояти. Люди не хочуть розуміти. Їм давай торг, товар. Нікого не цікавить, як ми працюємо. Їм усе рівно, що наша адміністрація на джипах роз'їжджає, палаци будує, а ми ледь виживаємо, — додає Барич.

У гучномовець до колег звертається 40-річна Лідія Обриваліна з ініціативної групи:

— Спочатку нам пропонували купити ті павільйони, які ми самі будували. Називали ціну — 7340 гривень за "квадрат". Тепер хочуть, щоб ми їх узяли в оренду, запропонували підписати договір. Але як це орендувати власний павільйон? Най і за 23 гривні за "квадрат". Підписувати не можна. Тільки підпишемо, загнуть таку ціну, як їм треба. У договорі ж написано, що плата може змінюватися щомісяця.

Підприємці плескають, свистять.

— На ринку багато продавців — неукраїнці. Вони торгують незаконно, не зареєстровані, податків не платять. Підписують з адміністрацією свої домовленості, гроші в конверті носять. А ми офіційно платимо податки, проплатили за воду, світло, прибирання, — бере у колеги гучномовець 48-річна Надія Сало. — 2005 року частину наших павільйонів адміністрація Франківського району Львова визнала приватною власністю. Дехто з нас отримав свідоцтва. Що з рештою творилося — загадка. Спочатку казали, що на приміщення нема всіх документів, а потім вияснилося, що ними заволоділа адміністрація.

На Привокзальному понад 500 торгових місць. Земля належить міській раді. Орендує її адміністрація ринку.

— Люди мають право страйкувати, але не можна зупиняти роботу, — каже директор Привокзального 53-річний Степан Кухар. — Якщо мають зауваження до нас, то для цього є відповідні органи. Хай суд розбирається. Їм запропонували смішну ціну за оренду і комунальні послуги. Але люди відмовляються.

Зараз ви читаєте новину «Підприємців змушують орендувати власні павільйони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі