субота, 04 жовтня 2008 07:01

Під вікнами "Промінвестбанку" побили міліціонера

У банківському середовищі триває переполох. Банкіри цікавляться, чому голова правління "Промінвестбанку" Володимир Матвієнко раптом дав гроші на рекламу. У Києві можна побачити написи, мовляв, "Промінвестбанк" — один із найбільших у світі.

Розпочати рекламну кампанію Володимира Павловича спонукали пересічні акціонери банку. За допомогою тієї ж реклами вони назвали Матвієнка рейдером. Нині він змушений заповнити рекламні площі контрпропагандою.

"Промінвестбанк" створили 1927 року. Він був найбільшим банком Української Радянської Соціалістичної Республіки. Коли країна здобула незалежність, став акціонерним товариством. У спадок отримав значні активи й чисельних клієнтів — найбільші підприємства та організації України. Спочатку акціонерів було 285 тис. — працівників "Промінвестбанку" змушували ставати співвласниками закладу. Хто не погоджувався, показово звільняли. Згодом голова правління Володимир Матвієнко почав "вичавлювати" дрібних пайовиків. Їхні акції забирав собі.

Останнім часом Матвієнко списав із недоторканного рахунку підприємства "Енергоринок" 21 млн грн, у "Енергоатома" зникло 4 млн. Звітів і достовірних даних про діяльність банку немає. Провести його ревізію незалежним фірмам керівник не дозволяє. Значні суми виводять в офшорні зони. Неодноразово видавали позики, які не могли повернути. Водночас кошти вкладаються в сумнівні проекти родичів Володимира Матвієнка.

Унаслідок цього "Промінвестбанк" утратив найцінніших клієнтів — електроенергетичний комплекс країни, гуртовий ринок енергетичного вугілля, нафтогазовий комплекс. Услід за ними банк залишають дрібніші клієнти.

Пайовики ж обурюються, що останні півтора десятиліття їх виживають. Вдаються до шантажу, погроз, людей під страхом звільнення примушують переоформляти акції на ім"я керівника "Промінвестбанку". Без відома акціонерів банк здійснює економічно невигідну кредитну політику, знижується рейтинг. Гроші витрачаються на видання газети "Обрій" або на виборчу кампанію Партії національно-економічного розвитку України.

20 відділень "Промінвестбанку" Володимир Матвієнко передав новоствореному банку "Національний кредит", яким керує його син Павло. "Промінвестбанк" постійно забезпечує "Національний кредит" довгостроковими позиками з нульовою процентною ставкою. Це завдає збитків акціонерам.

Останньою краплею, яка змусила акціонерів вдатися до активних дій, стала додаткова емісія акцій "Промінвестбанку". Провели її задля того, щоб акції скупив Матвієнко. Внаслідок чого він став майже одноосібним власником колишнього державного банку. Голова правління і раніше не хотів пускати непотрібних свідків на збори акціонерів. Щоб провести додаткову емісію, провів їх майже підпільно. Додаткову емісію провели.

Акціонери довго мовчали. Однак після додаткової емісії не витримали. Спочатку організували рекламну війну проти Володимира Матвієнка. Йому це не сподобалося. Він навіть планував подавати до суду на рекламні компанії. Однак ті не несуть відповідальності за зміст реклами. Керівник "Промінвестбанку" вирішив дати рекламу власного банку.

Демократію в країні поки що ніхто не скасував. Уранці 22 вересня під вікнами головного офісу "Промінвестбанку" акціонери організували пікет. Із представниками громадської організації "Україна прозора" пайовики тримали плакати. Матвієнка звинувачували в злочинних діях і шкідливих звичках. Зокрема, викривали пристрасть голови правління до спиртного.

Мітингувальники почали встановлювати намети. Хотіли довести, що їхня акція триватиме довго. Раптом мітинг почали розганяти. Матвієнко знає, що мер Києва Леонід Черновецький протестує проти незаконного встановлення кіосків. Керівник "Промінвестбанку" почав використовувати цю "нелюбов". Наметове містечко під вікнами офісу банку розганяли разом із представниками головного управління міської адміністрації з контролю над упорядкуванням. Допомагали їм представники служби безпеки банку.

Протестувальники прийшли наступного дня. У банку саме влаштували фуршет. Охоронці почали нервувати через акцію протесту. Один так завзято кинувся на пікетувальників, що побив міліціонера, який охороняв порядок. Міліція розслідує пригоду.

Конфлікт між акціонерами "Промінвестбанку" та Матвієнком триває. Останній намагається залагодити суперечку. Якось він назвав себе "власником найбільшого банку світу". Цим дав привід деяким чиновникам з"ясувати, як найбільший державний банк став приватним та чому керівництво "Промінвестбанку" систематично не подає звіти до Нацбанку та Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.

Зараз ви читаєте новину «Під вікнами "Промінвестбанку" побили міліціонера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі