пʼятниця, 04 січня 2008 07:05

Петра Шемберка поховали в чужій могилі

 

— Мого сина поховали як іншого шахтаря, — скаржився донеччанин 55-річний Анатолій Шемберко прем"єр-міністрові України Юлії Тимошенко. 23 грудня вона зустрілася із родинами гірників, які загинули від вибуху на шахті ім. Засядька 18 листопада.

Анатолій Іванович відпрацював на цій шахті 22 роки. Нині на пенсії. Із дружиною Вірою, 51 рік, виховали п"ятьох дітей. 31-річний Петро — найстарший. Із 1994-го працював гірничим майстром на дільниці N7, де вибухнув газ.

Перше упізнання було за кілька днів після трагедії.

— Нам показували фото тих, кого дістали, — згадує Анатолій Шемберко. — Я, брат Толя і Петін друг Едік одразу впізнали сина. Потім нас вивели у внутрішній двір моргу. Під забором там лежало близько сорока мішків. Представник шахти по техніці безпеки розкрив один і каже: "Ось Шемберко!". Але то був інший чоловік. До решти нас не пустили — їх уже упізнали. Нас змушували забрали те тіло.

На вимогу батька експерт розітнув лобову кістку тіла. У Петра там була пластинка — вставили у дитинстві після аварії. Однак її лікар не помітив. Анатолій Іванович відмовився забирати тіло.

Удруге упізнавали тіла 6 грудня. Шемберки знову не знайшли сина.

— На другому упізнанні слідчий нам сказав: "Я знаю, де похований ваш син, але ті родичі проти перезахоронення", — веде далі Анатолій Іванович.

39-річного Олексія Вовну родичі поховали 20 листопада. А через вісім днів із шахти дістали тіло, про яке гірники заговорили як про Вовну. Шемберки підозрюють, що їхнього сина та Олексія переплутали.

На сьогодні тіла дев"ятьох шахтарів не підняли на поверхню, а двох — не упізнали.

— До нас відносяться, як до покидьків, — плаче мати Петра Шемберка. — Ні поминок, ні панахиди, Петіну річну зарплату не виплатили. Тільки машину дали, щоб на кладовище поїхати.

Там стоїть хрест, на якому 11 прізвищ. Шемберко — серед них.

Батьки згадують, що Петро передчував смерть.

— Напередодні прийшов до нас із подарунками, — каже батько.

— А як ішов від нас на шахту, кинув мені: "Я колись там залишуся", — додає мати. — Я ще насварилася. А він: "Мамо, там стільки газу, що рвонуть може в будь-яку хвилину".

26 грудня Шемберки справили сороковини по загибелі сина. Миколці, синові Петра, нещодавно виповнилося два роки.

Зараз ви читаєте новину «Петра Шемберка поховали в чужій могилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі