пʼятниця, 22 лютого 2008 07:09

Петра Пипка забив до смерті міліціонер

Автор: фото із домашнього архіву родини Пипків
  Петро Пипко із райцентру Золотоноша Черкаської області все життя працював будівельником, їздив на заробітки до Москви
Петро Пипко із райцентру Золотоноша Черкаської області все життя працював будівельником, їздив на заробітки до Москви

48-річного Петра Пипка з райцентру Золотоноша Черкаської області забив до смерті дільничний міліціонер Андрій Балихін, 26 років. Торік 4 грудня райсуд виніс йому вирок — сім років ув"язнення. Однак міліціонер за ґрати не потрапив — напередодні утік із міста.

— Два з половиною роки вже минуло, а я й досі не вірю, що Петі нема, — утирає сльози 43-річна Віра Пипко, дружина вбитого. — Думаю, він у Полтаву до матері поїхав.

Жінка працює сестрою-господаркою в дитячій поліклініці. Мешкає в приватному будинку в центрі Золотоноші з 27-річною донькою Людмилою. Із Петром прожили 25 років. Чоловік родом із Хорольського району Полтавської області. Працював на будівництвах. Їздив на заробітки до Москви, перед загибеллю влаштувався на місцеву цегельню.

— Він всю міліцію в Золотоноші вистроїв, а вона йому таке зробила, — скаржиться Віра.

Розповідає, що чоловік дуже любив доньку.

— Бува, прихворіє Людочка, так він їй кожен пальчик обцілує, — плаче Віра Михайлівна. — Ніколи нас не ображав. Міг трохи випить, міг мене назвать якось не так, але я не ображалася. Петя був дуже добрий насправді.

Напередодні Трійці в червні 2005 року жінка зустріла на вулиці дільничного міліціонера Андрія Балихіна. Знала його давно — він дружив із Людмилою й раніше зустрічався з її подругою. Віра запросила його в гості, просила поговорити з чоловіком, щоб той покинув пити.

Міліціонер не прийшов до Пипків ні того дня, ні наступного. Після свята, 20 червня, мати з донькою пішли на роботу, а Петро Григорович лишився вдома.

— Десь об одинадцятій годині дзвонить мені Балихін і питає: "Віра Михайлівна, я вашого чоловіка взяв у райвідділ. Він нічим не боліє, бо в нього задишка?". Я одразу запідозрила щось лихе, бо Петя ніколи не хворів, навіть картки медичної не мав.

Жінка розхвилювалася, пішла на обід раніше. Дорогою зустріла сусідку, та розповіла, що в їхньому дворі була бійка. Інша сусідка бачила, як Петра Григоровича в наручниках бив міліціонер, а потім поволік до відділку.

Принесли півтори тисячі доларів. Я їх навіть у руки не брала

— Бив його по обличчю, грудях, тягав за комір, — розповідала в суді неповнолітня Катерина Прихода. — А коли дядя Петя упав, почав тягати його по підлозі. "Уставай, тварь!" — кричав.

Віра Михайлівна побігла до відділку. Чоловіка застала мертвим. Виявилося, Балихін бив Пипка й у райвідділі. Щосили вліпив у гортань. Петро Григорович захрипів. Дорогою до лікарні він помер.

Судмедекспертиза зафіксувала забої, перелом двох ребер. Причина смерті — тупа травма шиї. Прокуратура порушила кримінальну справу.

До Віри Михайлівни не раз зверталися керівники Золотоніської міліції, просили залагодити справу без суду. Пропонували змінити свідчення — написати, що чоловік упав у шахту криниці. Принесли $1,5 тис.

— Приходили ввечері, щоб їх ніхто не бачив, — розповідає жінка. — Я ті гроші навіть у руки не брала. Вони їх залишили на столі.

Справу кілька разів закривали через зміну показів і результатів судмедекспертизи. Та вона все ж дійшла до суду. Під час слідства Андрій Балихін перебував на підписці про невиїзд і продовжував працювати.

— На суді Балихін заперечував свою вину, — говорить державний обвинувач Володимир Кіян. — Я просив для нього дев"ять років в"язниці.

На винесення вироку міліціонер не з"явився. Напередодні він утік із міста.

— Я наче відчувала, що так станеться, — каже Віра Михайлівна. — Перед останнім засіданням просила, щоб його взяли під варту. Але мені сказали: вас же не убивають. Я тепер навіть ходити сама боюся. Усе оглядаюся, чи не нападе.

Ніхто не знає, де нині Андрій Балихін. Він родом із села Вільхи Золотоніського району, жив із односельчанкою у цивільному шлюбі, дітей не мав.

— Працював у нас дільничним п"ять років, — говорить начальник міськрайвідділу міліції Віктор Іванько. — Зауважень не мав.

Зараз ви читаєте новину «Петра Пипка забив до смерті міліціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі