середа, 21 лютого 2007 16:12

Павла і Софію Литовченків убив онук

Листоноша села Лукашівка Золотоніського району Черкаської області по обіді 13 лютого несла пенсію 83-річному Павлові та 80-річній Софії Литовченкам. Віконниці хати були зачинені. На стук ніхто не відгукувався. Походивши подвір"ям, за хлівом жінка побачила тіло баби Софії. У хаті лежав мертвий господар. Поряд була закривавлена сокира.

Литовченки жили на межі Лукашівки та сусідньої Хрущівки. Дід Павло все життя працював електриком на цукровому заводі, дружина Софія була ланковою. Вийшовши на пенсію, тримали курей, двох кіз і порося. Виховали двох доньок. Старша Галина жила з родиною в селі Плетений Ташлик Маловисківського району на Кіровоградщині. Молодша Ніна оселилася в Черкасах, що за 50 км від села.

У вівторок 20 лютого у двір убитих пенсіонерів приїхала вантажівка, на яку складали пожитки старих. Донька Галина планує забрати все до себе на Кіровоградщину.

Її чоловік Микола Підкевич, 56 років, щойно приїхав чорною "волгою" з сільради. Із хати виходить 53-річна Галина Павлівна, показує батьківські ордени ветеранів праці.

— Тут таке творилося, все перевернули, — говорить Микола Підкевич й показує на перекинуті горшки. — Тещу вже мертвою затягли до дверей повітки.

На стіні в хаті висить великий портрет діда Павла. Під час Другої світової війни Павло Литовченко працював на примусових роботах у Німеччині. Йому, як колишньому остарбайтерові, уряд Німеччини виплачував гроші. Скільки отримав — невідомо, бо виплати надходили частинами. Дід готівку клав у схованку. Ані копійки не дав жодному з родичів.

— Нехай поїдуть туди, де був я, і зароблять такою працею, — казав він.

Дід готівку ховав у схованку

— Дід був жадний, — розповідає сусідка Литовченків, яка не хоче називатися. — Жили вони лише на бабину пенсію. Ще й давав бабі чортів, коли та нишком дітям десятку відкладала. Самі жили небідно: стінка була й два килими нещодавно купили. А Ніні нічого не давали. Галя жила заможніше.

Перед самою смертю дід Павло отримав ще кілька тисяч гривень остарбайтерських. Родичі подейкували, що в старого у сховку зібралося 40 тис. грн.

Убивство родини Литовченків розкрили менш ніж за добу. Сусіди згадали, що 11 лютого селом їздила "таврія". Машина дві години простояла біля хати Литовченків. Селяни точно описали авто й назвали його номери.

Власника "таврії" знайшли в Черкасах. Чоловік сказав, що привозив до Лукашівки знайомого — 24-річного Юрія, рідного онука Литовченків, сина Ніни. Хлопця затримали. Він зізнався в убивстві.

Родина Юрія бідна. Мати торгує на базарі. Батько на заробітках у Києві. Хлопець розповів, що напозичався грошей у господаря дрібної будівельної фірми, на якій працював менеджером. Підприємець забрав із квартири боржника телевізор і музичний центр.

— Юрій каже, що недавно програв на автоматах п"ять тисяч гривень, — розказує "ГПУ" перший заступник начальника УМВС у Черкаській області Микола Музичко. — Треба було віддавати. Знав, що дід не дасть, і тому спланував убивство.

На слідчому експерименті Юрій показав, як підійшов з-за спини до баби й тричі ударив її обухом сокири. Так само убив діда й почав шукати гроші. Не знайшовши, замкнув хату, зачинив віконниці та поїхав назад до Черкас. Водій машини нічого не запідозрив.

Шукаючи гроші, Юрій відірвав облицювальну плитку в хаті, обірвав шпалери, заліз у пічку. Твердить, що дідова схованка була порожньою. Родичі йому не дуже вірять. Переконані: купюри лежали або в хусточці у шафі, або в тайнику.

Про племінника тітка та дядько говорити не хочуть. Зводять розмову до виплат сільрадою не отриманих старими пенсій.

— Батьки померли одинадцятого, — зауважує Галина Підкевич. — То чого ж за ці дні не виплачують гроші? Нам треба за газ, світло заплатити. Я біля порога знайшла газету з рахунками. У сільраді кажуть, що ніяких грошей не дадуть. Як же так?

Односельчани розказують, що Юрко часто бував у баби та діда. Особливо коли мати хворіла.

— Тітка Софія виняньчила Юрка, — говорить сусідка, яка не хоче називатися. — Носилася з ним на руках. Від його рук і померла.

Мати Юрія на похорон своїх батьків не приїхала.

Катерину Шакіру позбавили життя на її день народження

У січні через остарбайтерські гроші в місті Городище на Черкащині вбили Катерину Шакіру. 12 січня на своє 94-річчя самотня бабуся попросила у відділі соціальної допомоги принести їй торт. Коли працівниця зайшла з подарунком, жінка була вже мертвою. Убивць затримали за 6 годин. Ними виявилися троє місцевих хлопців. Найстаршому було 22 роки, наймолодшому — 15.
— Вони залізли в хату через вибите вікно, — каже Наталя Таран із прес-служби УМВС Черкащини. — Бабця була глухуватою, тому нічого не чула. Молодики шукали гроші, але жінка давно віддала їх родичам. Розлючені нападники вбили її металевим прутом. Забрали трансформатор та пульт від телевізора.

Зараз ви читаєте новину «Павла і Софію Литовченків убив онук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі