вівторок, 17 листопада 2009 07:31

Патріарха Мойсея підозрюють у зґвалтуванні

"Мойсей переконував, що я маю народити йому божественне дитя, — розповідає киянка 25-річна Олена. Вона соромиться називати своє прізвище. — Таке родиться тільки від нього, святого. Якщо я відмовлюся, то ніколи не матиму дітей. Я пручалася, тому він мене зґвалтував. І таких, як я — близько 50. Серед нас є неповнолітні й заміжні".

47-річний Мойсей, у миру Олег Кулик, — патріарх Української автокефальної православної церкви канонічної.

— До церкви мене привів друг, — згадує Олена. — Мойсей читав там лекції. Ходила раз у тиждень. Спочатку за сеанс платила 15, потім 20 гривень. Подобалося. Розповідали про Божу справедливість, що треба любити один одного, ближніх. Так званий перший рівень. Потім перевели на другий. Там говорили, що наступним президентом має бути патріарх. На лекціях люди засинали, входили в транс, багатьом ставало зле. Мойсей пояснював, що це очищується душа. Перед причастям ми нічого не їли, потім пили глінтвейн. На другому рівні ми здавали гроші на їжу священикам, на техніку. Заняття проходили на вулиці Садовій у церкві, яку збудували прихожани. Потім дізналися, що приміщення записане на Мойсея, а ікони — то календарики.

Про народження дитини патріарх сказав Олені півроку тому.

— Подзвонив у суботу, наказав приїхати — продовжує жінка. — Вимагав пити вино. Після нього в мене закрутилася голова, потемніло в очах. Він клав на мене руки і зґвалтував. Потім відвіз додому синім джипом. Пригрозив, щоб нікому не розказувала, інакше Господь мене прокляне.

У серпні патріарх возив громаду на відпочинок у приморське село Лебедівка на Одещині.

— Чіплявся там до жінок, — запевняє Олена. — Мене хапав за попу, іншим у труси залазив. Індивідуальні сповіді проводив у кущах. Там ґвалтував дівчат. Запевняв, що родичів не треба слухати.

— Ми з чоловіком 15 років прожили в щасливому шлюбі, маємо двох синів, — розповідає інша парафіянка. 38-річна киянка теж соромиться називатися. — Як почали ходити в церкву, діти перестали слухати батька. Корилися тільки патріарху. Він переконував, що треба тільки коритися, думати не можна. Чоловік заборонив синам ходити в церкву. У відповідь Мойсей казав, що мій чоловік має коханок, треба з ним розлучитися, поділити майно. Зомбував так, що я пішла до суду. Згодом схаменулася, та пізно. Чоловік не витримав і переїхав.

Зневірені миряни ходять до психологів. Кажуть, змушені починати життя спочатку.

— Ми прагнемо не покарати Мойсея, а попередити інших, — каже Олена. — Ми ж довго не знали, чому люди покидають церкву. Патріарх забороняв нам спілкуватися з такими. Усі слова ми готові перевірити на детекторі брехні.

Міліціонери порушили кримінальну справу за фактом зґвалтування. Патріарх Мойсей зник з України. Його оголосили в міжнародний розшук.

— Секс-скандал надуманий, — переконує патріарх. Пояснення дає через камеру, яка транслює зображення в реальному часі. — У жінок немає фактів. Я проповідую: "Діти, шануйте батьків. Батьки, не дратуйте дітей". Вчу, щоб була гармонія, порозуміння. Індивідуальні сповіді існують. Людина сповідується на кріслі за 5–7 метрів від мене. Деякі миряни зізнавалися, що я подобаюсь їм як чоловік. Але я не потребую коханок.

Підтримує патріарха і Олександр Негоденко, хор-єпископ Житомирський.

Деякі миряни зізнавалися, що я подобаюсь їм як чоловік. Але я не потребую коханок

— Цей скандал — цілеспрямована і оплачена кампанія, спрямована на знищення церкви, — пояснює він. — У цю справу вклали сотні тисяч доларів. Міліція зацікавлена посадити патріарха. Голосіївський райвідділ міліції — це товариство, де коїться беззаконня. Закони повертають у той бік, який їм вигідний.

— 5 жовтня на патріарха напали 10 чоловік, — додає Леонід Стефанишин, прес-секретар УАПЦК. — Серед них були колишні прихожани. Обіцяли застрелити Мойсея. Думаю, патріарх комусь заважає, от і вигадали проти нього секс-скандал. Для духовної особи це найгірше. Наша церква зазнає гонінь протягом восьми років. Нас не реєструють, оббріхують, називають сектантами. Секс-скандал — то контрольний постріл.

Патріарх має дипломи викладача музики та бухгалтера

Українська автокефальна православна церква канонічна отримала автономію від Митрополита Польської православної церкви під час Другої світової війни. Радянська влада її знищила. Єпископи емігрували, відроджувати автокефалію в Україні почали 19 років тому. Осередок у центральній частині очолив протоієрей Олег Кулик.

Улітку 2005 року церкві затвердили назву — Українська автокефальна православна канонічна. Вона дотримується юліанського календаря, у кожній країні богослужіння ведуть державною мовою.

Олег Кулик народився 1962 року в місті Меджибіж на Хмельниччині. Закінчив музичне училище, отримав диплом викладача музики за класом флейти, артиста і керівника духового та симфонічного оркестрів. Чотири роки виконував партію флейти в оркестрах. 21 рік тому отримав фах бухгалтера в Хмельницькому технологічному інституті. Працював викладачем у музичній дитячій школі, одночасно навчався при Хмельницькій православній Єпархії, де склав іспити на священика.

1989-го Кулик працював регентом архієрейського професіонального хору собору Різдва Пресвятої Богородиці в Хмельницьку, за рік перейшов до Української автокефальної православної церкви, став адміністратором Хмельницької, Вінницької та Житомирської областей. 1992 року виїхав до американського міста Детройт, де зібрав громаду емігрантів із країн Радянського Союзу.

До України повернувся сім років тому. 2005-го в червні отримав чин Патріарха Київського і Всієї Руси-України УАПЦК.

Зараз ви читаєте новину «Патріарха Мойсея підозрюють у зґвалтуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі