середа, 26 грудня 2007 07:05

Пастор збирає пожертви для неіснуючого дитбудинку

"Я приехал в Америку с целью устроить благотворительный марафон под названием "Не проходите мимо — помогите сироте", чтобы собрать хотя бы 20 тысяч, ведь у нас 320 детей... Не раз бывают такие моменты, когда кормить их нечем", — з такими проповідями виступає пастор церкви "Різдва Христового" 44-річний Сергій Вознюк у містах США.

Служитель із Нової Каховки Херсонської області представляється директором місцевого Дитячого християнського Центру "Орлятко". Просить допомогти грошима, запевняє, що половина вихованців — круглі сироти. Проповіді друкує релігійно-протестантський журнал "Віфанія". Номер за першу декаду року побачили прихожани церкви "Різдва Христового" у Новій Каховці.

— Нас шокувало написане. Це все брехня, — обурюється прихожанин Сергій Вялов, 40 років. — Ніякого дитбудинку в нас нема, за вказаною в журналі адресою стоїть церква. А 160 сиріт, про які йде мова, не знайдеш і на всій окрузі. Іноземці переказують гроші на особистий рахунок Вознюка. Я просив пастора це спростувати, однак він нічого не робить.

Вялов — директор приватної охоронної фірми "Шумер" і депутат міськради. З 37-річною дружиною Нелею і трьома дітьми мешкають у трикімнатній квартирі. Раніше відвідували церкву "Різдва Христового", однак після прочитаного перестали. Їх підтримали ще кілька прихожан.

— Пастор бреше, що в нашій області його переслідують за віру, — веде далі Вялов. — Мовляв, зустрічають із вилами, сокирами, пляшками із запалювальною сумішшю. І про те, що саме завдяки йому якийсь мер, прокурор, суддя і заступник губернатора почали ходити в протестантську церкву. Я знаю майже всіх прихожан цієї церкви в нашій області — серед них немає мерів і прокурорів.

Дудніки опікуються трьома дітьми-сиротами, оформлюють документи ще на двох

— У своїх промовах пастор згадує всю мою сім"ю, ніби нам допомагають. Насправді ж копійки не дали, — свідчить новокаховчанин Володимир Дуднік, 49 років.

Дудніки живуть у трьох кімнатах сімейного гуртожитку. Володимир працює кравцем, дружина Світлана — домогосподарка. Опікуються трьома дітьми-сиротами, оформлюють документи ще на двох. Усиновити їх не можуть, бо не мають власного житла.

Сергій Вознюк — місцевий, за радянських часів працював різноробом на заводі. Його дід і батько свого часу пропагували на Херсонщині віру п"ятидесятників. З 1998 по 2003 роки жив із дружиною і чотирма дітьми в США.

Протестантську церкву "Різдва Христового" відкрили в Новій Каховці 1992 року. Керівники цієї віри живуть у США й Німеччині. 2003-го вони призначили пастором Вознюка. Тоді ж він попросив у міськради передати в оренду на 50 років приміщення дитсадка. Запевняв, що переобладнає його під дитячий будинок для сиріт і безпритульних.

Мер погодився. Три корпуси площею 1,7 тис. кв. м на вул. Горького віддали церкві, дітей перевели в інші дитсадки. Відтоді приміщення пустує, газ і центральне опалення відрізали. На подвір"ї живуть собаки.

Нині Вознюк постійно їздить до Америки з проповідями. Звинувачення на свою адресу відкидає.

— Це на мене наговорюють колишні прихожани, яких за сум"яття виключили з пастви, — запевняє Сергій Федорович. — Стаття в "Віфанії" — не моя особиста проповідь. У ній редакція об"єднала виступи кількох пасторів. А дитячий садок ми відбудовуємо, один корпус переобладнаємо під дитячий будинок сімейного типу. Поки що допомагаємо дітям із дитбудинків сусідніх міст та сіл. У церкві Нової Каховки щодня годуємо від 15 до 30 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Пастор збирає пожертви для неіснуючого дитбудинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

558

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі