четвер, 20 березня 2008 07:06

Ольга Рижак померла через недбалість лікаря

Завідувача акушерськогінекологічного відділення Городоцької райлікарні на Львівщині 44-річного Михайла Бренича звільнили з роботи. Його звинувачують у неналежному виконанні професійних обов"язків.

— Проти цього медика розслідується вже друга кримінальна справа, — каже слідчий райпрокуратури Микола Фуклєв, 31 рік.

Родина Рижаків живе у селі Довгомостиська Мостиського району, за 17 км від Городка. Ольга Михайлівна доглядала власне господарство, Олександр Володимирович працює шліфувальником у Львівській вагонній частині депо. Сини Роман, якому нині 16 років, і 15-річний Андрій навчаються в училищі містечка Судова Вишня.

— Ми з Олею хотіли дівчинку, — ділиться 44-річний Олександр Рижак. — П"ять років тому дружина завагітніла.

Народжувати жінка поїхала до Городка. Пологи приймав Михайло Бренич. Через обрив пуповини немовля загинуло. 2004-го Ольга, якій тоді було 39 років, завагітніла знову. Гінеколог Наталія Мокра, на обліку в якої стояла Рижак, пропонувала зробити кесарів розтин.

— Та завідувач був категорично проти, — згадує Олександр Володимирович.

24 липня 2005-го він приїхав до лікарні привітати дружину з іменинами. Увечері повернувся додому. О першій годині ночі жінка народила здорову дівчинку. Після пологів у породіллі почалася маткова кровотеча. Лікарі її не провідували — святкували іменини однієї з медсестер. Уночі Ольга Михайлівна померла від порушення кровообігу.

— У лікарів був номер мого мобільного, — обурюється Олександр Володимирович. Він обіймає 2-річну доньку Юліанну, яка вилазить до нього на коліна. — Та ніхто мені не дзвонив. Зранку я з синами стояв під лікарнею. Санітарки виглядали у вікно й ховалися. До мене вийшла Мокра, наказала відправити дітей додому.

Гінеколог розповіла чоловікові про народження доньки. А потім сказала про смерть дружини.

Проти Михайла Бренича порушили кримінальну справу. Та він продовжував працювати.

Торік у липні до акушерсько-гінекологічного відділення Городоцької райлікарні лягла 21-річна Ольга Пелат. Вони з чоловіком живуть у райцентрі. Ольга — провідниця "Львівської залізниці". 24-річний Василь Пелат працює у міському водоканалі.

— Мене поклали на збереження у лікарню в Мостиськах, — розповідає Ольга. — Там сказали, що треба робити кесарів розтин, бо дитина була обмотана пуповиною.

Родичі порадили народжувати в гінеколога Петра Іванишина в Городку. Перед пологами він зателефонував до завідувача відділення.

— Бренич заборонив народжувати без нього, — веде далі жінка. — Почав сваритися з гінекологом, ображав його. Наказав народжувати без кесаревого. Від нього несло неприємним запахом, та й говорив якось дивно.

Пологи почалися 20 липня. Породілля чула, як заплакали лікарі. Виявилося, що заввідділення задушив немовля щипцями.

Лікарі породіллю не провідували — святкували іменини однієї з медсестер

— Наступного дня Бренич підійшов до мене і сказав: "Роби зі мною що хочеш. Твою дитину я задушив", — згадує Ольга. — Ми хотіли назвати сина Олежиком.

Пелати поскаржилися до міліції. Працівники райвідділу знайшли Михайла Бренича у службовому кабінеті — він спав на кушетці. На столі стояли порожні пляшки від спиртного. Лікар пояснив, що знімав алкоголем стрес після невдалих пологів.

У серпні проти медика порушили другу кримінальну справу. Однак він продовжував працювати.

Суд у справі Ольги Рижак відбувся торік у жовтні. Бренича визнали винним. Його звільнили з роботи і зобов"язали виплатити вдівцеві 60 тис. грн.

Нині Бренич безробітний. Мешкає у квартирі на вул. Стрийській у Львові. Дружина його покинула. Сусіди часто бачать колишнього лікаря п"яним. Він часто піднімає майку й показує на серце. Йому тричі робили шунтування — змінювали судини.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Рижак померла через недбалість лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі