середа, 17 вересня 2008 07:14

Ольга Простак народила в туалеті пологового будинку

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Ольга Простак із мамою Юлією приміряє вишиту власноруч сукню. ”Я намагаюсь не нагадувати доньці про  трагедію”, — зізнається Юлія Омелянівна
Ольга Простак із мамою Юлією приміряє вишиту власноруч сукню. ”Я намагаюсь не нагадувати доньці про трагедію”, — зізнається Юлія Омелянівна

Тернопільський пологовий будинок N1 має заплатити 50 тис. грн Ользі Простак, 30 років, за смерть немовляти. Ще 10 тис. грн за смерть онука має отримати її мати 50-річна Юлія Простак.

Ольга — глухоніма. Її батько Володимир Простак, 53 роки, править службу в церкві села Біла під Тернополем.

— 25 років тому доня захворіла на менінгіт, — каже мати Ольги. — Володимир тоді працював інженером в Тернопільському аеропорту. Дав обітницю: якщо донька виживе, присвятить себе Богові.

Дівчинка вижила, але стала глухонімою. Отримала ІІ групу інвалідності. Батько вступив до Одеської духовної семінарії. Після навчання повернувся додому.

Ольга вишиває, плете бісером. Викладає рукоділля у школі-інтернаті. Її чоловік Олег Озар, 26 років, працює продавцем на ринку. Три роки тому жінка завагітніла.


Перед обідом 14 лютого 2005 року в Простак почалися перейми. Батьки відвезли її до пологового будинку N1.

— У роддомі я просилася залишитися біля доні на ніч, — розповідає Юлія Омелянівна. — Бо ж вона спілкується, показуючи знаки руками. По губах читає тільки 15 слів. Але мені відмовили. Із тяжким серцем верталися ми зі святим отцем додому.

Товариство глухонімих пропонувало прислати до лікарні перекладача. Їм не дозволили. Заборонили чергувати біля породіллі й родичці, яка працює медсестрою пологового будинку.

У ніч на 15 лютого батьки з чотирма молодшими доньками молилися. Вранці мати  поїхала до пологового будинку. Доньки не застала. Жінці розповіли, що Ольга всю ніч жахливо стогнала й кричала. До неї викликали чергову, але вона нічого не розуміла.

Ольга лежала на підлозі в калюжі крові. В унітазі плавало немовля

Вранці лікар оглянув Ольгу. Наказав відвести в пологову залу. Породілля плакала, показувала на низ живота. Акушерка вирішила, що жінка проситься в туалет. Показала, куди треба йти.

Простак пішла в санвузол. За кілька хвилин у коридорі почули крик. Лікарі побігли до вбиральні. Напівпритомна Ольга лежала на підлозі в калюжі крові. В унітазі плавало немовля.

"Швидка" забрала дитину в реанімацію обласної дитячої лікарні. Хлопчик народився 7-місячним, вагою 1450 г. Дід хрестив онука у вакуумній камері. Назвав Симеоном. За 11 днів немовля померло.

Пригоду вивчала комісія обласного управління охорони здоров"я. Лікарі отримали догани.

— Жінка без дозволу покинула палату, — запевняє головний лікар пологового будинку Віктор Куценко. — Дитина не отримала жодних механічних травм. Вода спрацювала як амортизатор.

"Смерть дитини спричинила пологова травма", — визнали патологоанатоми.

Ольга Простак після пологів шукала немовля. Проходила курс психологічної реабілітації.

— Вона казала "ляля", — згадує знайома Простак 32-річна Віра Гродецька. — То сиділа й ніби колисала дитину, то кудись бігла. Постійно плакала. Стала нервовою, не їла, не спала. Олег боявся залишати дружину саму.

Юлія Омелянівна поскаржилася на лікарів до обласної та міської прокуратур. Тернопільський міськрайсуд просили покарати медиків, стягнути моральну шкоду. Суддя підтримала позов, Апеляційний суд залишив вирок без змін.

Весною 2008 року Ольга народила сина Володимира. Народжувала у пологовому будинку N2. До хлопчика нікого не підпускає.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Простак народила в туалеті пологового будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі