вівторок, 02 жовтня 2007 07:00

Олену Макушенко зґвалтували та задушили

Автор: фото з архіву Людмили КУЧЕРЕНКО
  Олена Макушенко (третя зліва) разом з однокласниками після виступу шкільного хору в школі №26 Полтави. Фото зроблене позаторік, коли дівчина навчалась у 9 класі
Олена Макушенко (третя зліва) разом з однокласниками після виступу шкільного хору в школі №26 Полтави. Фото зроблене позаторік, коли дівчина навчалась у 9 класі

19 вересня в лісосмузі неподалік Першотравневого проспекту в Полтаві знайшли мертву Олену Макушенко, 16 років. Дівчину побили, зґвалтували й задушили. На її грудях було видряпано слово "next". У перекладі з англійської — "наступний".

Старшокласниця зникла 14 вересня. Її мати думала, що донька на вихідні пішла до бабусі. Та, в свою чергу, була впевнена, що онука вдома.

— У понеділок Оленка не прийшла до школи, — розповідає класний керівник дівчини, вчитель зарубіжної літератури міської школи N26 Людмила Кучеренко, 37 років. — Я подзвонила матері Нелі Борисівні. Вона здивувалася, що донька не в школі.

Мати обдзвонила лікарні. Про зникнення доньки повідомила до Октябрського райвідділу міліції. Телефонувала друзям. Хтось із них згадав, що бачив Оленині кросівки й рюкзак у Каньйоні — так місцеві називають лісосмугу неподалік Першотравневого проспекту.

— То страшне місце, — каже 38-річний Юрій Сулаєв із обласної міліції. — Лісосмугу обгороджено бетонними стінами, які розмальовані фашистськими свастиками, там зображено вампірів, зомбі. Молодь відпочиває на колодах навколо вогнища. Довкола порожні пачки від трамадолу, пляшки, використані презервативи.

Міліціонери опитали друзів Олени. З"ясували, що ввечері у п"ятницю вона відпочивала в центрі міста. Потім разом із двома місцевими хлопцями, 22-річним Андрієм і 16-річним Володимиром, пішла до лісу. Усі троє були напідпитку.

Підлітків затримали. Вони зізналися в убивстві. Розповіли, як били, ґвалтували, душили дівчину. Напис "next" зробив молодший.

— Вони не можуть пояснити, за що вбили дівчину, — говорить Сулаєв.

"Дівчинка як дівчинка, — перебирає фотокартки зі шкільних заходів класний керівник Людмила Кучеренко. — Завжди усміхалася на всі 32 зуби. Ходила в піджачку та білій блузці. Не ходила — стрибала, як кізка. Єдина з класу брала книжки з моєї бібліотеки. На літо випросила почитати "Майстра та Маргариту" Булгакова".

Батьки Олени розлучені. Батько заробляє на життя ремонтом квартир, мама працює реалізатором на ринку.

— Якби вона була важкою дитиною, у нас був би до неї інший підхід, — запевняє директор Григорій Дзюбкін, 49 років. — У навчанні мала середню успішність. Хотіла стати вчителем української мови та літератури.

Останнім часом Олена часто проводила вечори в Каньйоні. Була членом молодіжної неформальної тусовки, називала себе готкою. Іноді приходила до школи з темним макіяжем. Сиділа сама за останньою партою середнього ряду. Любила слухати музику російського рок-гурту "Арія". Хлопця не мала.

— Якось у школі влаштували диспут про неформальні рухи, — веде далі класний керівник. — Олена казала: немає нічого поганого в тому, що неформали оригінально одягаються, слухають іншу музику.

На літо випросила почитати "Майстра та Маргариту" Булгакова

— У колі друзів Олену називали Морганою або Відьмочкою, — розповідає її подруга Катерина. — Носила з собою зошити, списані якимись заклинаннями. Того дня сиділа на сходах. Підійшла міліція, бо Лєна була випивша. Потім із двома хлопцями пішла до Каньйону.

Убивці Олени — теж готи. Андрія вона знала два роки, з Володимиром познайомилася нещодавно.

Готи — представники субкультури, яка виникла 1979-го. Вони захоплюються романами готичного стилю, слухають специфічну важку музику. Носять чорний довгий одяг, переважно шкіряний. У них довге волосся, пофарбоване в чорний колір, і високі черевики на шнурках. Полюблять нашийники із шипами, шкіряні або срібні браслети. Мають власну символіку: перевернуті хрести, 8-променеві зірки, прикраси із могилами, хрестами, людськими черепами. Зазвичай готикою захоплюються підлітки.

— Ми з Лєною були подружками, — розповідає про доньку Неля Борисівна, 33 роки. — Я народила її в 17. Чотири роки тому розійшлася з чоловіком. Оленка спілкувалася з батьком, іноді він допомагав грошима.

Жінка запевняє: коли донька залишалася ночувати в подружок, завжди повідомляла. Часто їздила до бабусі, яка теж живе у Полтаві. Тому матір відсутність доньки не насторожила.

— Ще не знала, що Лєночка померла, — плаче Неля Борисівна. — Сон наснився. Великий кольоровий метелик залетів до кімнати та сів на голову. То, мабуть, її душа прилітала. Тих, хто з нею таке зробив, звірами назвати важко. Не переживу, якщо їх відпустять.

На похорон Олени зійшлося понад 200 підлітків. Були всі однокласники, вчителі. У шкільному фойє досі стоїть велике фото дівчини. Поховали її на Розсошанському кладовищі під Полтавою. У труну поклали у весільній сукні.

Після похорону батьки перестали пускати дітей до Каньйону.

В обласному управлінні міліції наголошують, що таке вбивство — перше на Полтавщині. Підозрювані чекають на вирок суду.

Зараз ви читаєте новину «Олену Макушенко зґвалтували та задушили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі