середа, 25 червня 2008 07:09

Олександра Косенка змушували копати собі могилу

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Олександр Косенко з села Халявин Чернігівського району показує довідку з травмопункту. Медики зафіксували забої голови, обличчя, шиї, струс мозку
Олександр Косенко з села Халявин Чернігівського району показує довідку з травмопункту. Медики зафіксували забої голови, обличчя, шиї, струс мозку

Уранці 23 травня 22-річного Олександра Косенка з села Халявин Чернігівського району розбудив дільничний міліціонер із односельцем. Наказали сідати в машину.

— Була десь сьома ранку. Дружина поралася у дворі, я ще дрімав, — згадує 50-річний Павло Косенко, батько Олександра. — У хату зайшли наш дільничний Сергій Боровик та односелець Роман Остапець. Кажуть Сашку: вставай, поїдеш влаштовуватися на роботу. Посадили в "жигулі" з синіми міліцейськими номерами й повезли.

За годину Олександр повернувся.

— Грязний, побитий, — веде далі Павло Косенко. — Плакав, як мале дитя. Тільки й розібрали, що в лісі за селом копав гаєчним ключем собі яму. Вирив по коліна. Старший син Олег як це почув, на велосипед — і в ліс. Знайшов і яму, і ключ.

Олександр Косенко говорить неохоче. Через мовчазність батько кличе його "немовлям".

— Мені досі страшно, — зізнається. — Узяли за руки й ноги, в багажник вкинули. Міліціонер із Романом повезли не на Чернігів, а за село. Від страху я слова не міг вимовити, ледь не задихнувся — так бензином воняло. Як звернули в ліс, Роман сказав: "Годі кататися — вилазь, поповзеш". Я став навколішки. Вони кричали: "Вперед!", били по черзі носаками під зад.

Найболючіше бив Роман, запевняє Косенко. Хлопець повз близько 100 м і зупинився.

— Кажуть: зізнавайся, що в кого в селі крав, — веде далі Олександр. — "Нічого й ніде" — кажу. Це їх розлютило, Роман давай бити по обличчю. Кинули гаєчний ключ. "Копай яму і думай!". Мовчки став, копав. Коли вони задрімали в машині, кинувся тікати. До села кілометрів три. Біг щосили, коли в роті пересихало — пив воду з калюж.

Коли в роті пересихало — пив воду з калюж

Того ж дня брат повіз Олександра у травмпункт до Чернігова. Лікарі поставили діагноз: забій голови, обличчя, шиї, синці, струс головного мозку. Направили в неврологічне відділення райлікарні. Косенко відмовився лягати, вирішив відлежатися вдома. По обіді написав до міліції заяву про побиття.

— Дружина дільничного двічі приїздила просити, — згадує Тетяна Косенко, мати Олександра. — Жаль нам її стало, вона ж ні при чому. Простили, Олег усе владнав. Та тільки після цього випадку дільничний зустрів Олега випившого на вулиці, склав протокол. І на мене також. А що, я не маю права 100 грам вина після роботи випити? У колег то іменини, то свіжина. Я ж на вулиці не валяюся.

Тетяна Григорівна доглядає свиней на фермі. Її двоє старших синів працюють у Чернігові. Чоловік із наймолодшим сином Олександром у селі рубають дрова, косять сіно, копають траншеї і ями покійникам. "Іноді випивають, але не крадуть" — говорять про Косенків селяни.

— То все брехня! — виправдовує міліціонера сільський голова Алла Лісова. — Дільничний у нас хороший. Йому і хату дали. А Косенки не зовсім благополучні. Того ранку брат Олег привів Сашка в сільраду з розбитою губою. Стверджував, що бив Роман Остапець. А про яму, певно, вигадали. Як би він встиг за годину і яму викопать, і до села прибігти? То Косенки знайшли спосіб, як зробить для себе вигоду. Стягнуть грошей із недосвідчених людей. Міліціонера просто підставили.

Сергій Боровик працює в Халявині дільничним три місяці. За цей час склав 70 протоколів на громадян, які з"являлися у громадських місцях у нетверезому стані.

— У тому числі і на сім"ю Косенків, — говорить Сергій Боровик. — Така моя принциповість їм не подобається, от і хочуть мене очорнити. Стосовно інциденту між Косенком і Остапцем, то я розборонив їх і прогнав додому.

Начальник Чернігівського райвідділу міліції Сергій Бондар пообіцяв провести службове розслідування.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Косенка змушували копати собі могилу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі