четвер, 12 липня 2007 19:15

Оксана Ющак викинула в колодязь 8-місячну доньку

4 липня 32-річна Оксана Ющак із села Малий Любінь Городоцького району Львівської області задушила 8-місячну доньку Надію. Тіло дитини кинула у колодязь за городом.

1992 року Оксана закінчила із золотою медаллю Великолюбінську середню школу. Згодом отримала червоний диплом у Самбірському медичному училищі. Десять років пропрацювала медсестрою в обласній клінічній психіатричній лікарні. Згодом перейшла на роботу до обласного онкодиспансеру. Торік вийшла заміж за Василя Ющака та народила дитину.

— Із чоловіком життя не складалося, — розповідає Оксанина сестра Ольга, 28 років. Вона не хоче, аби називали її прізвище. — Після весілля сестра залишилася вдома, а Василь поїхав до Києва на заробітки. Але довго не міг на одному місці працювати. У неї гроші, які платили на дитину, забирав.

Оксана з донькою жила в селі разом із бабусею, матір"ю та сестрою. Батька вісім років тому привезли зі Львова мертвим. Причина його смерті для рідних досі залишається загадкою. 86-річну бабусю Парасковію нещодавно розбив параліч. Її поклали в лікарню. Оксанина матір Марія доглядає там за нею, а 3 липня залишилася на ніч.

— Коли захворіла стара, на Оксану всьо звалилося, — розповідає сусідка Ярослава Соловій, 68 років. — Кури, качки, маленька дитинка... Вона ради собі не давала: змарніла, почорніла. Я їй чим могла, тим допомагала. Бувало, води наношу.

— Сестра страшенно любила Надійку, — каже Ольга. — Якщо та якусь ложечку недоїла, відразу хвилювалася. Мріяла, як маленька виступатиме на дитячих фестивалях. Хотіла з нею на море поїхати.

Оксанина мати ридає у хаті.

— Яке страшне горе, яке страшне горе, — повторює жінка.

Вона щойно повернулася від розбитої паралічем матері.

У вівторок, 3 липня, Надійка цілий день плакала. Оксана ходила з нею по селу, потім вернулась додому. Коли ж уночі прокинулася від плачу, схопила маля за шию й задушила. Тільце взяла на руки, вийшла на подвір"я, перейшла через город і кинула дитину в колодязь. Сама повернулася до хати і розбудила сестру.

— Зранку чую: надворі якийсь крик, — згадує Софія Фостяк, 80 років. — Виходжу, а то Оля голосить. Я подумала, що Параня померла. Кажу їй: "Дитино, баба вже старенька була". А вона не заспокоюється.

Сів на сходах, схватився за голову і плакав

У хаті сусіди побачили розгублену Оксану. Вона плакала. Час від часу повторювала: "Що я зробила? А може, вона ще жива?".

Селяни викликали "швидку", пожежну службу та міліцію. На воді у колодязі спливло тільце немовляти. Дівчинка була вбрана у рожевий костюмчик без шапочки. До криниці зійшлося майже все село. Але дві годині ніхто не витягав Надійку. Чекали приїзду судмедексперта.

Оксана Ющак своєї провини не заперечувала. Коли її вели міліціонери, їла пряник.

— Вона відразу в усьому зізналася, — говорить співробітник Львівського обласного управління міліції Ігор Кравчук. — Схоже, що після пологів у жінки стався психічний зрив.

Родичам вона зізналася, що чула голоси. Один із них підказав задушити дитину.

— Ми не знали, що Оксану переслідують голоси, — каже Ольга. — Хоча вона колись лікувалася у приватного психіатра. Один час лікар запевняла, що в сестри зникла хвороба, але згодом знову призначила лікування. Раз у місяць Оксані робили укол. Їй ставало краще, але вона дуже збуджувалась. Укол мав іти в поєднанні із заспокійливими засобами.

Але Оксана годувала дитину материнським молоком, тому лікар заборонила їй вживати заспокійливе.

— За життя сестра перенесла багато стресів, — продовжує Ольга. — За десять років праці у психіатричній лікарні пропускала крізь себе кожну людину, кожну долю. От і не витримала.

Селяни кажуть, що Оксана майже ні з ким не спілкувалася.

— Не ходила ні в кіно, ні на танці, — говорить Софія Фостяк. — Але майже щонеділі бувала в церкві. Стане, ручки складе. А колись у вертепі ангелом була.

На похорон Надійки приїхав батько Василь Ющак.

— Він і після похорону тут ходив, — каже Ярослава Соловій. — Був на цвинтарі, а тоді на сходах сів, схватився за голову і плакав.

Оксани на похороні не було. Її повезли на допит до райвідділу міліції, а потім перевели у Львівський слідчий ізолятор. Там вона чекає на проведення судово-медичної експертизи. Якщо жінку визнають здоровою, їй загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Ющак викинула в колодязь 8-місячну доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі