четвер, 22 березня 2007 18:35

Оксана Гальчук утопила 8-річного сина

Автор: фото з сімейного архіву Гальчуків
  Віталій Гальчук у 2005 році — перед тим як піти до першого класу в Новому Роздолі на Львівщині. Цей портрет зробив у школі фотограф міського фотоательє. Нині фото стоїть на парті, за якою сидів Віталій. Новіших фотографій у нього не було
Віталій Гальчук у 2005 році — перед тим як піти до першого класу в Новому Роздолі на Львівщині. Цей портрет зробив у школі фотограф міського фотоательє. Нині фото стоїть на парті, за якою сидів Віталій. Новіших фотографій у нього не було

18 березня Оксана Гальчук, 26 років, з міста Новий Роздол Миколаївського району Львівської області втопила в кар"єрі завглибшки метр 8-річного сина Віталія.

Оксана ніколи не була заміжньою. Дитину народила в 17 років. Останні шість місяців із сином, матір"ю та вітчимом мешкала в трикімнатній квартирі на дев"ятому поверсі. 49-річна Марія Гальчук працює прибиральницею в ЖЕКу. Третій рік перебуває в цивільному шлюбі з безробітним Віктором Куб"яком, 51 рік. Його поклали до Львівського туберкульозного диспансеру, тому Марія в неділю поїхала провідати хворого. Оксана залишилася з Віталієм.

Мати запропонувала синові порибалити на озері Барвінок, що за 2 км від будинку Гальчуків. Коли підійшли до кар"єру поблизу цегляного заводу, жінка натягнула хлопчикові на голову синтетичну господарську сумку, руки пропхала через її ручки, а ноги та тулуб засунула в білий мішок. І штовхнула у воду. Він пішов на дно та захлинувся.

— Увечері Марія повернулася додому. У квартирі Оксана була сама, — каже Віктор Куб"як. — Марія запитала, де дитина. Та відповіла, що не може знайти.

Бабуся кинулася шукати онука. Звернулася до міліції. Оксану почали розпитувати, де найчастіше гуляв син. Вона повела на сміттєзвалище біля кар"єру. Тіло Віталія саме спливло, і міліціонери побачили труп у воді.

— На хлопцеві були сумка та мішок. Ознак насильницької смерті ми не помітили, — розповідає заступник начальника Миколаївського райвідділу міліції Андрій Гребінь, 47 років. — Запитали в Оксани, хто це міг зробити. Відповіла, що її коханець. Опитали його й зрозуміли: це вчинила мати хлопчика. Згодом вона сама визнала, що втопила дитину. Однак слідство ще триває.

Учителі не помічали поганого ставлення матері до сина

Сусіди Гальчуків говорять, що син часто дратував Оксану. Вона на нього постійно кричала, зокрема нецензурно, і лупцювала. Хлопець замкнувся в собі, мало розмовляв, відставав від ровесників у розвитку.

— Оксана пиячила, гуляла, — згадує 28-річна Ірина Давидів, сусідка Гальчуків із восьмого поверху. — Доходило до того, що речі з хати виносила, пропивала. Діти розповідали, що одного разу в сина ножем кинула. Подейкують, що Оксана дитину втопила не сама. Має коханця, який страх як ненавидів хлопчика. Той п"яничка її перед вибором поставив: або я, або Віталік.

31-річний Іван живе у сусідньому селі Крупське. Запевняє, що тоді був п"яним і відсипався вдома. Це підтверджує його рідний брат.

— Це Оксана вбила сина, — стверджував Іван на допиті. — Вона постійно казала, що хоче отруїти пацана, бо він їй не дає жити.

Розглядали версію, що Віталія переш ніж утопити, вбили. Однак судово-медична експертиза це не підтвердила. Дитина померла у воді.

У Новороздольській середній школі N5 у коридорі стоїть портрет другокласника Віталія Гальчука з траурною стрічкою. Учителі розгублені: вони не помічали поганого ставлення матері до сина.

— Я щойно з похорону прийшов, — каже директор школи Володимир Чубара, 44 роки. — Оксана була матір"ю-одиначкою, про Віталікового батька ніхто нічого не чув. Вона нерідко забігала до школи — приносила синові цукерки, пиріжки. Кажуть, випиває, але до школи приходила завжди тверезою. Хлопчина ніколи не скаржився на матір.

Матері на похороні сина не було. Нині вона в камері попереднього затримання в місті Миколаїв, що на Львівщині. Жінка повинна пройти судово-медичну експертизу. Підозрюють, Оксана має психічні відхилення.

— Вона поводиться неадекватно, — зауважує міліціонер Андрій Гребінь. — Не плаче. Коли приносять обіди та вечері, їсть із великим апетитом. Спокійно згадує, як хлопчик кричав, коли тонув. Визнає все, що накоїла, і не шкодує.

Якщо жінку визнають психічно здоровою, їй загрожує 7–15 років позбавлення волі.

26 березня Віталієві виповнилося б дев"ять років.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Гальчук утопила 8-річного сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі