середа, 23 травня 2007 07:01

Охоронець Володимир Тараканов підпалив сам себе

На "Луганськтепловозі" за січень і березень погасили борг із зарплати. За це робітники дякують охоронцю підприємства 40-річному Володимирові Тараканову, який 2 квітня облився ацетоном і підпалив себе на східцях Луганської облдержадміністрації.

— Он вспыхнул, как факел, а над головой держал фотографию женщины с девочкой, — розповідає "ГПУ" 32-річний міліціонер Анатолій Гуторов, який того дня чергував біля облдержадміністрації. — Пока я сбивал с него пламя, мой напарник вызвал "скорую". Его на носилки кладут, а он, обгоревший, бормочет: "У меня две девочки, им надо кушать".

Володимир працює стрільцем відомчої охорони на "Луганськтепловозі". У день трагедії він зайшов до бухгалтерії заводу запитати, коли буде зарплата.

— Коли буде, ми вас запросимо, — відповіли йому.

— Три месяца зарплату не платите, семью кормить нечем. Может, облить себя бензином и поджечь, — обурився Тараканов. У відповідь почув, що таке шоу в дирекції заводу подивляться з задоволенням.

— Батько прийшов розстроєний, — розповідає 12-річна Ліза, донька Володимира. — Я хотіла його погодувати — бабуся вранці борщу наварила. Але він відмовився. Тільки води попив і пішов до кімнати. Раптом чую — гуркіт. Бачу, лежить на підлозі, обличчя бліде й не дихає. Я так перелякалася! Подзвонила у "швидку", плачу. Мені сказали  покликати дорослих і кинули трубку. Я згадала, що дають нашатир понюхати, але де його взяти? Вмокнула ватку в ацетон, у нашій кладовці пляшка стояла, і тато відкрив очі.

За кілька годин біля адміністрації Володимир Тараканов облився ацетоном із пляшки, яку знайшла донька.

— Ми справді затримували платню. У нас тоді були не найкращі часи. "Укрзалізниця" завинила 10 мільйонів гривень, — каже директор заводу Віктор Бикадоров. — Але ми намагаємося підтримати своїх робітників. Тараканов ніколи не звертався за матеріальною допомогою.

З опіками ІІ ступеня Володимир Тараканов потрапив до опікового відділення лікарні. У чоловіка були обпечені понад 20% тіла.

— Із психікою у Володі все в порядку, — каже колега Тараканова охоронець Сергій Аверченко. — Він людина грамотна й не гірше за інших розуміє, що ніякі гроші не варті здоров"я. Просто нерви трохи здали. Мужик вкалує, а сім"я голодує. Втім, він же ліг за нас усіх на амбразуру. Нашу власть нічим не проймеш. Чули, що взимку в місті робилося? На Краснопольській шахті 13 мужиків в забої голодували. Думаєте, когось це зачепило?! Доки дружини в забій не спустилися, борги віддавати не хотіли.

Цьогоріч "Луганськтепловозу" виповнилося 110 років. На заводі збирають вантажні магістральні тепловози. У березні 200-го майже 80% акцій заводу купили колишні конкуренти луганчан — російське підприємство "Брянськтепловоз". Нині робітники не вірять у перспективи українського заводу, тому звільняються.

На заводі не виплачували зарплатню в січні, лютому, березні. Робочі викручувалися, хто як міг. Сім"ї Володимира було скрутно. Напередодні його дружину звільнили з хлібозаводу за скороченням. У центрі зайнятості їй платили 500 грн. Грошей ледь вистачало на хліб, проїзд та шкільні сніданки доньці.

Із ВіолетТою, дружиною Володимира, зустрічаємося у дворі старого триповерхового будинку в робітничому районі. Тут жили батьки жінки, які колись приїхали з Росії освоювати Донбас.

— Справа навіть не в голодуванні, — каже Віолетта Тараканова. — Володя — мужчина, розумієте? Звик забезпечувати сім"ю. Він переживав, що ми недоїдаємо, що не купив нам подарунків на 8 Березня. Погрожували відключити за борги світло й газ. Ще й у мене порвалися сапожки.

Володимир познайомився з Віолеттою на ставку. У 90-х роках він працював водолазом-рятувальником.

— Моя подружка тонула, а він її витяг із води, — каже жінка. — А на завод прийшов після травми — дитину з-під автомобіля витяг, а сам під колеса попав.

Третього дня після самоспалення Тараканова до лікарні приїхав представник дирекції заводу й через лікаря передав гроші — борг із зарплати. Володимир отримував 600–700 грн на місяць.

У лікарню до Володі прийшла делегація дружин

— Це ж копійки, — зітхає лікар. — Аби підняти його на ноги, треба тисячу гривень на добу.

Наступного дня подзвонили з заводу і сказали:

— Лікуйте як треба. Ми все заплатимо.

Віола гордиться вчинком чоловіка:

— В лікарню до Володі прийшла делегація дружин його колег по роботі, — згадує. — Сказали: "Наші чоловіки не рішалися відстоювати свої права, а ти зміг".

Тиждень тому Володимир Тараканов вийшов із лікарні. На "Луганськтепловозі" лишається борг із зарплат за лютий та квітень.

Зараз ви читаєте новину «Охоронець Володимир Тараканов підпалив сам себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі