вівторок, 11 вересня 2007 07:01

Однорічний Ілля Соколовський помер із голоду

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Співмешканець Світлани Соколовської Михайло Боярський, Світлана Соколовська, Олеся Соколовська й сусідка Соколовських Галина Мостинчук. Вона дорікає Світлані, що та напідпитку
Співмешканець Світлани Соколовської Михайло Боярський, Світлана Соколовська, Олеся Соколовська й сусідка Соколовських Галина Мостинчук. Вона дорікає Світлані, що та напідпитку

У Почаєві Кременецького району Тернопільської області від хронічного недоїдання помер Ілля Соколовський, 1 рік. Дитина важила 5 кг 300 г.

— Я забирала тіло Іллюші з моргу. На власні вуха чула, як судмедексперт казав, що за двадцять років роботи ще такого випадку не бачив. У хлопчика не те що у шлунку — навіть у кишечнику і сліду від їжі не було, кишки всохлися, — обурюється місцева жителька 61-річна Зінаїда Чемеризкіна. — Я би ту маму, Олеську, роздерла б, як жабу. Як можна свою дитину до смерті довести?

Близько одинадцятої вечора 31 серпня батько хлопчика 44-річний Олексій Кухаревич прийшов до сусідки Галини Мостинчук. Сказав, що Ілля помер.

— Я прибігла до них, а дитина вже й заколіла. Лежить в одній брудній маєчці посеред ліжка — губка роззявлена, ножки підібгані, — розповідає Галина Мостинчук, 47 років. — Одягу не було, в якусь тряпку замотала тіло й понесла до лікарні.

За словами сусідів, батьки хлопчика постійно у запоях. Ніде не працюють, живуть на 700 грн допомоги. У сім"ї ще є двоє дітей.

7-річна Таня з березня цього року навчається в Бережанській школі-інтернаті, 4-річного Андрійка забрали до Тернопільського притулку відразу після смерті братика.

Мати Іллі 27-річна Олеся Соколовська народилася в селі Лосятин Кременецького району. Виховувалася в місцевому інтернаті. Її матір, Світлану Соколовську, через пияцтво позбавили батьківських прав. Закінчивши 9 класів, Олеся жила в бабусі. 1999-го переїхала до Почаєва, зійшлася з місцевим пияком. На роботу не влаштовувалася. Народила доньку, згодом чоловік помер. У січні 2000 року Соколовська зійшлася з теперішнім співмешканцем Олексієм Кухаревичем. 29 грудня 2002-го народила сина Андрія, а 2 серпня 2006-го — Іллю.

Олексій Кухаревич родом із Почаєва. У молодості заробляв граючи на весіллях, потім працював бляхарем. І досі час від часу перекриває дахи в містечку. Кажуть, він хороший майстер. Був тричі одружений. Попередні жінки повтікали від нього, бо бив їх. Від другої дружини, Людмили, має 16-річного сина Максима.

Разом із сусідкою Лідією Панкевич, 47 років, прямуємо стежкою до обійстя Кухаревичів.

Я прибігла до них, а дитина уже й заколіла

— Він такий гарний був, як з картинки. Сам біленький, кучерявий, очки голубі. Ніколи не плакав. Недаремно на Іллі народився. Ілля-мученик, — говорить жінка.—  2 серпня вговорила Олексія, що треба дитя до причастя віднести. Тримаю Іллюшу в церкві, отець дає святий хліб. Хлопчик пожував, а ковтнути вже не зміг. То взяв ручкою зі свого ротика — і Тані, сестрі, віддав. А ручка в нього тоді так тряслася! Видно, сили не мав зовсім.

Із комина старої хати йде чорний дим. Газу й води в господі немає. На подвір"ї Олексій рубає дрова. Про смерть дитини говорити не хоче.

— Я сама нічого не знаю, питайте сусідів, — виходить із хати 47-річна Світлана Соколовська, бабуся Іллі. Слідом за нею йде її співмешканець Михайло Боярський, 50 років. Від обох чути сильний запах спиртного, вони ледве тримаються на ногах. — Ми приїхали, щоб Олесю із собою додому забрати, а вона не хоче — боїться.

— Вона в тебе не прописана, не маєш права, — обзивається Олексій.

— Шо? — переходить на крик жінка. Від різких рухів у неї з голови сповзає погано закручена чорна хустка. — Ти ж над нею іздівався, і дітей об землю кидав, і мене бив. То всьо було. Добре, що я напилася валер"янки. Ну, як ти її ще раз зачепиш, я ж тебе заб"ю, закопаю, повішу, а потім утоплю! А ти чого мовчиш? — звертається до доньки, яка вийшла з хати. — Як будеш його покривати, сама в тюрму сядеш.

— Олесю, скажи, що то все неправда, — обертається Кухаревич.

Жінка мовчить. Потім каже, що не знає, від чого помер син.

— Мене тоді цілий день дома не було. Зранку повезла старшу доньку Таню до Бережан в інтернат перед 1 вересня, — говорить тихим голосом, не підводячи очей. — Вернулася пів четвертої. Іллюша з"їв пару ложок супу з рисом, потім ще печива з молоком. Сміявся, бавився, дивився телевізор. А ввечері запоносив. Десь о пів на одинадцяту вечора дивлюся: він не дихає.

Похорон Іллі організовували сусіди.

— Проводимо прокурорську перевірку. Чекаємо остаточного висновку судмедекспертизи, — зазначає старший помічник прокурора Кременецького району Олег Денисюк, 27 років. — Маємо попередній висновок про причину смерті — недоїдання. У разі, якщо буде встановлено злісне невиконання батьківських обов"язків, Кухаревичам загрожує від двох до п"яти років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Однорічний Ілля Соколовський помер із голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі