вівторок, 17 квітня 2007 07:00

Невідомий глухонімий знає три слова

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  У приймальні Вінницької психлікарні імені Ющенка сидить невідомий глухонімий, який не може про себе нічого повідомити. Шрами на тілі чоловіка підказують, що він пережив автокатастрофу
У приймальні Вінницької психлікарні імені Ющенка сидить невідомий глухонімий, який не може про себе нічого повідомити. Шрами на тілі чоловіка підказують, що він пережив автокатастрофу

Четвертий місяць у Вінницькій психіатричній лікарні імені Ющенка живе невідомий чоловік. 28 грудня його привели працівники обласного товариства глухонімих. Сказали, що той не знати як опинився біля дверей їхнього офісу.

— Він не мав грошей і документів, — каже заввіділенням N14 лікарні Олена Адамчук, 35 років. — Але був пристойно одягнутий, акуратно підстрижений, з начищеними чоботами. Таке враження, ніби щойно вийшов з дому. Ми кличемо його Андрієм.

До кабінету заходить молодий чоловік. Лікарка вказує на стілець — він сідає.

— З ним немає проблем, — дістає листок і олівець Адамчук. — Постіль застеляє, допомагає щось робити. А от спілкуватись не можемо. Сам глухонімий, і мови жестів не знає.

Інколи здається, ніби Андрій щось приховує, не хоче розповідати

Лікарка простягає листок із написаними великими літерами "Где твоя мама?". Хлопець уважно читає, потім пише "Піщанка". На питання "Как тебя зовут?" показує на вже написану відповідь. Те саме пише, коли питають про ім"я й місце проживання. Згодом виводить слова "мама" і "Атакі".

— Таке враження, що Андрій насправді читати не вміє, — припускає лікар. — З ним працювали сурдоперекладачі. Жив ніби в Україні, потім переїхав до якоїсь жінки в Молдову, повернувся. Якось написав на листку слово "Хворниций". Хтозна, що це. Є здогадки, що вчився у Піщанській школі-інтернаті для глухонімих. Але там нічого про нього не знають. До того ж у Піщанці навчають мови жестів. Інколи здається, ніби Андрій щось приховує, не хоче розповідати.

Медики припускають, що чоловік потрапив в аварію. У нього вибиті два передні зуби, на лобі й щелепі хрестоподібні рубці, величезні шрами на животі й під лопаткою.

Лікарі просять повідомити будь-яку інформацію про чоловіка чи його родичів за телефоном у Вінниці 8 (0234) 32 47 19.

Зараз ви читаєте новину «Невідомий глухонімий знає три слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі