четвер, 12 лютого 2009 18:20

Невідомі спалили три хати, два хліви, два сінники і авто

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Євген Качан показує свій ”запорожець”, якого спалили в ніч на 7 лютого. Чоловік їздив машиною до брата і на город
Євген Качан показує свій ”запорожець”, якого спалили в ніч на 7 лютого. Чоловік їздив машиною до брата і на город

Жителі сіл Олешин та Іванківці Хмельницького району бояться вночі спати. Переймаються, що можуть прокинутись у палаючому помешканні. Із початку року невідомі спалили тут три хати, два хліви, два сінники, гараж, автомобіль. Останній підпал зафіксували 7 лютого.

— До сина подзвонила сусідка, — згадує пожежу 55-річний Сергій Симогук. — Сказала, що в моєї сестри горить гараж. Малий передзвонив мені. Я — туди. Тут уже пожарніки. Єлі потушили. Дивлюся, а від туалету до гаражу жіночі сліди ведуть. Якраз дощ падав, було добре видно відбитки.

Збитки оцінили в 7 тис. грн. Пожежники щойно погасили полум"я, як загорілася інша хата.

— Згоріли вхідні двері, стіни, криша, — 48-річний Віктор Журавський показує своє помешкання. — У веранді вигоріло все. Мене підпалили 28 січня. Нарахували 3 тисячі збитків. А одні лише вхідні двері стільки коштують.

69-річному Сергієві Гуліватому невідомі спалили хлів. 60-річній Ганні Рудьковській — сінник.

— У ніч на 3 січня згоріло два причепи сіна, — бідкається Рудьковська. — Чим маю годувати худобу? Люди бояться ночувати. Кажуть в Іванківцях підвісили собача, а знизу підпалили солому. Якби ми знали, хто таке творить, розірвали б на шмаття.

72-річному Євгену Качану невідомі спалили автомобіль.

— Акумулятора в машині нема, — Євген Антонович показує спаленого "запорожця". — Машина була під брезентом. Якраз пішов дощ. Сам би він ніяк не загорівся.

Машину Качан отримав 1992 року. Дали як інвалідові І групи.

— Їздив нею на город, — каже Євген Антонович. — Та ще до брата в сусіднє село. Люди допомагали ремонтувати. А зараз тільки з палицею шкутильгаю. Нащо вони так зробили? Я ж не олігарх якийсь.

У день підпалу "запорожця" сусідка Качана бачила незнайомців неподалік садиби.

— Загавкали собаки, — розповідає Валентина Шалковська, 45 років. — Я вийшла, дивлюся — хтось стоїть. Одягнений у чорну шапку і чорну куртку. У руці сигарета чи запальничка. Я подивилася, та й пішла в хату. А за кілька хвилин усю вулицю затягло димом. Вибігаю: машина горить. Тепер боюся ночувати. Як тільки гавкне собака — зразу просипаюся.

Найбільша сільрада в районі, а дільничного немає

60-річна Галина Цупко бачила одного із паліїв. Помітила дівчину, котра зайшла до старої хати. Спочатку думала, що це її донька. Коли побачила що дочка спить у сусідній кімнаті, вийшла на вулицю. Незнайомки вже не було. А в старій хаті на підлозі горіло багаття.

Селяни не знають, хто їх підпалює.

— Міліція нікого не шукає, — махає рукою Віктор Журавський. — Кажуть, це якісь сектанти. Вони начебто від вогню беруть енергію.

— А я думаю, то мєсні палять, — додає Сергій Симогук. — Розказують, що ніби одна дівчина хвалилася в барі, що вже давно нічого не підпалювала.

Голова Олешинецької сільської ради вважає, що підпали влаштовують хворі підлітки.

— Нормальна людина б такого не вчинила, — говорить 57-річний Микола Вітязь. — Люди кажуть, що бачили дві дівчини. Думаю, це місцеві. У нас найбільша сільрада в районі, а дільничного немає. Є лише виконуючий обов"язки. Нашого забрали черговим у райвідділ. Тимчасово дали з сусіднього села. А в нього що, своєї роботи немає? Не знаю, можливо, міліція щось у себе в кабінетах і робить, але на місці я їх роботи не бачу.

В Олешині живе понад 2 тис. людей. У сусідніх Іванківцях, Калинівці та Череповій — ще майже 2 тис. Із них більше як сотня — підлітки, віком від 13 до 15 років. Учні 10 та 11-х класів навчаються в середній школі Іванківців.

— Минулої середи були батьківські збори, — каже директор загальноосвітньої школи в Іванківцях Зоя Довгалюк, 52 роки. — Говорили і про підпали. Батьки не вірять, що це можуть бути їхні діти. Але не виключають, що це школярі. На кожній лінійці кажу дітям: "Не ходіть по вечорам. Може, це й не ви підпалюєте. А вас побачать, що скажуть?" У нас є діти з неблагополучних родин, які прогулюють школу. Але немає з яскраво вираженою ненормальною поведінкою. Може, це і наші, але ніхто цього не довів. Міліціонери до мене не приходили жодного разу.

Начальник групи нагляду з профілактичної діяльності Міністерства надзвичайних ситуацій району 28-річний Василь Ковтунський вважає, що підпали здійснюють неповнолітні.

— Думаю, так молодь розважається. Із початку року в Хмельницькому районі вчинено 11 підпалів, — каже Василь Ковтунський.

По фактах підпалу міліціонери Хмельницького району порушили кримінальну справу. Паліїв розшукують.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі спалили три хати, два хліви, два сінники і авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі