пʼятниця, 18 січня 2013 06:15

Невідома рік шантажує родину Фізерів

44-річного Віталія Фізера та його дружину Віру, 37 років, із міста Свалява на Закарпатті, понад рік шантажує невідома жінка. Вона телефонує та пише зневажливі СМС-повідомлення, погрожує.

— Дійшло до того, що подзвонила на домашній телефон і сказала 5-річному сину, що мама скоро помре, а його віддадуть в інтернат. Тепер щоранку, як іду на роботу, Стасик обнімає й питає, чи я не помру, — зітхає Віра Фізер.

Подружжя мешкає у приватному будинку на вул. Гірській. Одразу за ним починається невелике ромське поселення. Біля кованих воріт стоїть червоний "шевроле". Господарі запрошують до будинку. Всередині — сучасні меблі. Сідаємо у вітальні на кремовий диван. Навпроти — стіл, поряд — крісло.

— Не можемо зробити сучасний ремонт у хаті, бо бабця протестує, — каже Віра Фізер. — Будинок її. Тому дозволяємо собі їздити на закордонні відпочинки.

Віталій Фізер працює лікарем-неврологом у лікарні, його дружина — медсестрою у санаторії "Сузір'я". Телефонні дзвінки від невідомої особи почалися у грудні 2011 року.

— То, пригадую, була неділя. Вранці задзвонив мобільний. Чоловічий голос сказав: "Алло, Вера, привет. Я жду тебя в номере". Спитала, хто це. Він: "Я жду тебя". За секунду задзвонив домашній і той самий голос ще раз попросив зайти в номер. Добре, що в нас із чоловіком довірливі стосунки, ми з цієї історії лише посміялися. Наступного дня зателефонували на домашній нашій бабці. Говорила жінка. Російською. "Ваша Вера изменяет с моим мужем. Он меня побил. Дайте мне номер вашего сына".

Регулярними дзвінки стали за місяць. На домашній зателефонувала жінка: "Віра, ваш чоловік має любовницю". А я кажу: "Значить, він здоровий і має гроші. Рада за нього". А вона: "Ти — дура. Я його любовниця. Я тебе унічтожу". З цього почалися наші кошмари.

СМС-повідомлення й дзвінки надходили щодня.

— Погрожувала, що підпалить, уб'є. Каже, щоб я йшла від чоловіка. Почала телефонувати моїй мамі, сестрі, свекру. Наговорює, що я зраджую Віталика. Дзвонить на роботу нашим головним лікарям. Представляється пацієнткою і каже, що ми вимагаємо гроші. Недавно зателефонувала в дитячий садок сина. Нашим знайомим розказувала, що ми кредит банку не повертаємо.

Віталій Фізер заносить із сусідньої кімнати роздруківку.

— Я пішов в "Укртелеком" і попросив надати всі вхідні дзвінки на домашній телефон. За рік ця жінка телефонувала із 40 мобільних номерів. Переважно з МТС, рідше використовувала "Лайф" та "Київстар". Бувало, два-три дні не телефонувала, а було всю ніч — до сьомої ранку кожні 15 хвилин дзвонила.

Фізери кажуть, у травні 2012 року шантажистка стала агресивною.

— До весни ми про це нікому не розповідали, — продовжує Віталій. — У травні вирішили показати цій невідомій особі, що ми, попри все, будемо разом: купили нову машину, поїхали на відпочинок у Туреччину. Після нашого повернення вона стала ще агресивнішою.

Віра впевнена, що жінка слідкує за ними.

— На мобільний приходять наші фото. Наприклад, зняла, як ми із сестрою виходимо з кафе. Кілька знімків Віталика за кермом. Причому фото зроблене в різні пори року — це видно по одежі чоловіка. Значить, це хтось, кого він підвозить. Під ними підписи: "Бачиш, я з Віталиком їжджу. Лиши його по-доброму".

— Я підвожу людей, навіть незнайомих. Бувало їду в центр, бачу стоять кілька жінок — обов'язково підвезу. В останні місяці через це перестав підбирати пасажирів.

— Таке враження, що ця людина бачить усе, що відбувається у нашій родині. Приходять гості — вона пише хто в нас, яка машина у дворі, що ми робимо. Часто пише, в чому я вдягнена і взута, знає наші дні народження, поіменно родичів. Наприкінці року я написала заяву на відпустку. За кілька годин брат чоловіка отримав повідомлення: "Шлюха йде в отпуск", і додала — з якого по яке число. Навіть Віталик ще не знав дати відпустки. Одного разу близько 22.00 за чоловіком приїхала "швидка" з лікарні, був терміновий виклик по роботі. Щойно він поїхав, я отримала повідомлення: "Ну що — Віталик поїхав на "швидкій"? Твоя смерть вже йде за тобою".

Ми ні з ким із родичів не конфліктуємо, із сусідами в добрих стосунках. У голову не приходить — хто це може бути, — каже Віра.

Фізери намагалися зустрітися з невідомою.

— Питаємо її: "Може, ти хочеш гроші?" — продовжує Віталій. — Вона тільки сміється й кидає трубку. Пробували назначити їй зустріч. Погоджується, але не приходить. Ми заплатили хакерам, щоб дізнатися, звідки дзвонять. Виявляється, телефонує з різних вулиць Сваляви, із сусіднього Мукачева.

Подружжя написало заяву в міліцію.

— Нам сказали, що це — не кримінальна справа. Ми вже не можемо так жити. У мене почалися нервові зриви, хвороби на нервовому ґрунті, — зітхає Віра.

Психотерапевт Валерія Васьковська з Ужгорода називає декілька можливих причин такої поведінки невідомої жінки.

— Вона агресивна. Її дії переважно спрямовані на чоловіка й залякування сім'ї. Очевидно, її мета — розлучити їх, осоромити. Є сильно виражена потреба привернути до себе увагу саме цієї родини. Ця людина знайома з кимось із членів сім'ї. Щодо причин поведінки маю кілька версій. Перша: це справді коханка чоловіка. Вона очікувала інших стосунків, тому мститься. Друга версія: жінка страждає на психічне відхилення. Це може бути післястресовий розлад — коли людина страждає і хоче, щоб страждали інші. Або так звані виняткові стани — тимчасові, гострі розлади психічної діяльності. Вони трапляються при фізичній і психічній перевтомі, дефіциті сну, тривалому емоційно-вольовому напруженні.

Зараз ви читаєте новину «Невідома рік шантажує родину Фізерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі