вівторок, 07 серпня 2007 07:00

Неповнолітній Сергій Прокопенко відрізав на роботі пальця

— Нам зателефонували з лікарні. Сказали, що поступив підліток із ампутованим пальцем і зламаною у двох місцях рукою, — розповідає начальник відділення у справах неповнолітніх Автозаводського райвідділу міліції Кременчука Полтавської області Олег Головаш, 34 роки. — Ми допитали хлопця. Він віднікувався. Потім зізнався, що працює на верстаті в меблевому цеху 50-річного підприємця Анатолія Корнійчука.

Правоохоронці поцікавилися в батьків хлопця, чи ті дозволяли синові працювати. Виявилося, він розповідав, що в цеху виконує неважку роботу — вантажить меблі, підмітає. Про верстат мовчав. За годину праці отримував 6,5 грн.

— Раніше в цеху працювало 18 найманих працівників, — говорить Головаш. — Потім Корнійчук вирішив зекономити. Розігнав людей та зареєстрував усе на себе. У цех набрав 15-річних хлопців. Три тижні поспіль вони ходили на роботу без вихідних. За верстатами стояли по 8–10 годин.

У неділю, 8 липня, Анатолій Корнійчук наказав 15-річному Сергієві Прокопенку відшліфувати труби на токарному верстаті. Труба зіскочила. Хлопець скрикнув від болю й сів на підлогу. Збіглися підлітки-працівники. Зі старших у цеху нікого не було. Спочатку боялися телефонувати до "швидкої".

— Він утратив багато крові. Медики кажуть, якби відразу звернулися до лікарні, пальця можна було б пришити, — розповідає Головаш.

У травматології третьої міської лікарні Кременчука хлопцеві ампутували великий палець лівої руки. Наклали гіпсову пов"язку на зламану в двох місцях кисть.

Міліціонери виїхали до цеху. Там працювало близько десяти підлітків. Підприємець Корнійчук заперечував, що незаконно використовує працю неповнолітніх.

— Нам удалося відзняти на плівку верстати. Опитати хлопців, — каже Головаш. — За кілька днів підприємець вивіз верстати. Зупинив виробництво й виїхав до іншого міста.

Батьки чотирьох підлітків поскаржилися на меблевика до прокуратури. Серед них матір Сергія Людмила Прокопенко.

— Я не хочу нічого згадувати. За два тижні з десяток разів уже розповідала, як усе трапилося. Хіба це допоможе? Нам із Сергієм це ятрить душу, — бідкається жінка. — Хай воно буде між нами та тим підприємцем.

Як Сергій почувається?

— Каліка тепер. Як він може почуватися без пальця?! Восени піде до школи.

Прокуратура порушила кримінальну справу за грубе порушення законодавства про працю, експлуатацію дітей, порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Щодня Корнійчук приходить давати свідчення.

— Спочатку він хотів розійтися мирно з батьками дітей. Обіцяв матері покаліченого хлопця, що влаштує його в університет. Але не домовилися, бо батьки налаштовані, щоб чоловіка покарали, — говорить Олег Головаш.

Зараз ви читаєте новину «Неповнолітній Сергій Прокопенко відрізав на роботі пальця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі