середа, 27 червня 2018 07:40

Надія Процькова продала двох дітей за 35 тисяч доларів

Автор: www.npu.gov.ua
  Іван і Єлизавета Процькові другий тиждень живуть у педіатричному відділенні Деражнянської районної лікарні Хмельницької області. Звідти їх направлять у дитячий будинок
Іван і Єлизавета Процькові другий тиждень живуть у педіатричному відділенні Деражнянської районної лікарні Хмельницької області. Звідти їх направлять у дитячий будинок

— Я би зараз всьо віддала, аби вернути дітей, — каже 27-річна Надія Процькова із селища Вовковинці Деражнянського району на Хмельниччині. 20 червня її затримали поліцейські. Продавала дітей 7-річного Івана та 5-річну Єлизавету за $35 тис. — це 920 тис. грн. За півроку планувала продати і 20-місячного Богдана.

— Мені не вистачає грошей. Чоловік не помагає, — каже Надія. — Гроші получаю лише на одну дитину — 860 гривень у місяць. Хотіла потратити все на Богдана. Щоб хоч він ні в чому не нуждався.

— Надя понімала, що в неї і так заберуть дітей, — каже 17-річна Любов, сестра Надії. — Рішила віддати їх у нормальну сім'ю. Найшла людей, що не можуть мати дітей. Там за них подбали б. Лізі й Вані сказала, що вони йдуть до багатих. Там у них буде всьо, що захотять. Діти не боялися.

Трьох дітей Надії Процькової забрали соціальні працівники. Зараз вони у педіатричному відділенні райлікарні. За місяць їх переведуть у дитячий будинок.

— Дітки здорові, безпроблемні, — каже 54-річний Олег Пилипчук, заступник голови районної держадміністрації. — Кажуть, дуже люблять маму. Надя налаштувала їх, що віддає, аби не чіплялися соціальні служби. Пізніше обіцяла забрати назад. Вона ходила селом і всім підряд базікала, що продає дітей. Хтось передав інформацію в поліцію. Покупці були підставні. Надію взяли при передачі грошей.

Надія вийшла заміж за на рік старшого Сергія Процькова після закінчення школи. Він ніде не працює, участі у вихованні дітей не бере.

— Родина під нашим супроводом від 2014‑го, — розповідає 44-річна Галина Березюк, керівник районного центру соціальних служб для молоді. — Надя дбала про дітей, як могла і наскільки дозволяли гроші. Коли приходили з перевіркою, в домі завжди було молоко, крупи. Ліпила вареники, варила супи. Сергій тільки пив, не працював, бив її. Надя хапала дітей і тікала в батьківську хату. Жила там, доки мати не поверталася із заробітків — працює в Києві вахтовим методом. Як приїжджає, доньку виганяє, влаштовує своє життя. Від безвиході Надя знову йшла до Сергія.

Остаточно покинула його торік улітку. Але розписані досі. Ми не раз радили подати на Сергія на аліменти. Якщо він не платить і цьому є підтвердження — Надя мала би право на соціальну допомогу від держави. Але вона чомусь не хотіла.

Торік навесні за порадою соціальних працівників Надія Процькова віддала старших дітей до інтернату.

— Регулярно їх навідувала. Як не кожні, то через вихідні забирала до себе. На це літо дітей віддали додому. І тут таке, — додає Галина Михайлівна.

Надія — найстарша серед шістьох братів і сестер у родині. Про її батька нічого не відомо. Інших дітей мати народила в шлюбі з другим чоловіком. Він помер півроку тому.

— У Наді баба була непутьова і мати — теж, — говорить Олег Глінський, сусід Надії. — Ніхто не навчив її жити інакше.

— Вона не знала любові рідних, — каже Галина Березюк. — Молодша на три роки сестра живе в Криму, не спілкуються. Брати-близнюки 23-річні Коля й Ваня теж не можуть помогти. Люба — студентка аграрного ліцею. Наймолодший Назар вчиться в інтернаті. Його виховує баба по батькові.

— Надю хтось надоумив продати дітей, — переконаний Олег Пилипчук. — Її сестра дружить із місцевим бандитом, на якому не одна кримінальна справа висить. То могла бути їхня ідея. Хотіли використати Надю і відібрати гроші.

Надію Процькову арештували на два місяці без права на заставу. Позбавити її прав матері зможуть після вироку суду.

"Хотіла, аби син не претендував на її квартиру"

У Запоріжжі поліція затримала 48-річну жінку, яка хотіла продати в трудове рабство 15-річного сина з інвалідністю. Просила 50 тис. грн.

— На виручені гроші збиралася купити землю і зайнятися бізнесом. Також хотіла, аби син не претендував на її квартиру в майбутньому. Він — єдиний нащадок, — каже міністр внутрішніх справ 54-річний Арсен Аваков.

Родина стоїть на обліку служби у справах дітей Олександрівського району Запоріжжя. Жінку раніше притягували до адміністративної відповідальності за невиконання обов'язків із виховання дитини. Тепер їй загрожує 12 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Надія Процькова продала двох дітей за 35 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі