пʼятниця, 29 липня 2011 05:15

Начальник жеку відбирав квартири й пенсії

Щонайменше три квартири відібрав у самотніх пенсіонерок начальник жеку №4 в Чернігові — Валерій Фурс, 61 рік. Виманював спільно зі співмешканкою Ольгою Святославенко-Миролюбко, 43 роки, та двірничкою 66-річною Олександрою Приходько.

— Ця злочинна група діяла з 2004-го по 2007 рік, — розказує Олександр Силкін, начальник Чернігівського обласного управління з боротьби з організованою злочинністю.

Валерій Фурс працював начальником жеку з 1992-го по 2009 рік. Ольга Святославенко-Миролюбко й Олександра Приходько були там двірничками. Перша згодом почала жити з Фурсом.

Начальник жеку знав, у яких квартирах живуть одинокі пенсіонерки. Вибирав найбільш незахищених, психічно неврівноважених.

— Сказав Ользі ходити до них під виглядом соціальної працівниці, — продовжує Силкін. — Вона провідувала, їй довіряли. Потім викликала "швидку" і відправляла бабок до обласної психлікарні. Так отримувала доступ до документів. У паспорти власниць квартир вклеювала фотографію Олександри Приходько, й удвох ішли до нотаріуса. Там оформляли довіреність на помешкання на ім'я Ольги й перепродавали.

Першу квартиру забрали у грудні 2004 року в 85-річної Парасковії Горбань. Вона жила сама в будинку по вул. Сережникова, 3.

— Ольга втерлася до бабки у довіру, — говорить Олександр Іванович. — Та хотіла всиновити хлопчика. Ольга пообіцяла допомогти, привела на огляд свого сина. Начебто це сирота з дитбудинку. Хлопчик бабці сподобався, вона зраділа. Пішли до нотаріуса оформляти начебто усиновлення, а насправді — доручення на право розпоряджатися майном. Опісля бабку відправили в психушку, а її двокімнатку продали за 74 тисячі гривень. Згодом по тому ж дорученню забирали ще бабкину пенсію.

Згодом Фурс знайшов нову жертву.

— У будинку номер 1 по вул. Сережникова жила престаріла Лідія Толочко з психічнохворою донькою Людмилою Саєнко, — каже міліціонер. — Ольга задурила голови обом. У паспорт матері вклеїла фото Олександри Приходько, і пішли до нотаріуса. Так само вклеїла фото баби Шури і в паспорт доньки. Їхню квартиру продали за 211 тисяч гривень. Забрали і пенсії.

Наступну квартиру забрали в самотньої Алли Коваленко з будинку №9 по вул. Шевченка. Помешкання продали за 187 тис. грн.

— Правда, з пенсією Коваленко повозилися, — додає Олександр Силкін. — Ользі довелося притворятись опікуншею недієздатної сестри.

Кримінальна справа щодо групи має 11 томів. 9 липня Апеляційний суд оголосив вирок.

Валерій Фурс отримав вісім років в'язниці, Ольга Святославенко-Миролюбко — сім, Олександра Приходько  — три з половиною. У всіх конфіскували майно. Суд довів, що група виманила майна на 472 тис. 635 грн. Однак житло обдуреним не повернули.

— Бо нікому, — пояснює мідіціонер. — Бабуся Параска Горбань померла у психлікарні, Ліда Толочко пропала безвісти. Її   донька десь бомжує. Де Алла Коваленко — невідомо.

Кажуть, Фурс виманив значно більше квартир. Однак його жертви — алкоголіки, які померли. Провину з інших випадків суд не довів.

Зараз ви читаєте новину «Начальник жеку відбирав квартири й пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі