субота, 17 листопада 2007 07:00

Музейні експонати поточив шашіль і з"їла міль

Автор: фото: Олександр СИДОРЕНКО
  Члени комісії по опису майна Чернігівського державного історичного музею оглядають експонати, які півтора року були закритими у церкві великомучениці Катерини
Члени комісії по опису майна Чернігівського державного історичного музею оглядають експонати, які півтора року були закритими у церкві великомучениці Катерини

Близько сотні міліціонерів оточили храм святої великомучениці Катерини в Чернігові зранку 8 листопада. Міцно взявшись за руки, не впускали віруючих усередину. Пилою-болгаркою спилювали три навісні замки на вхідних дверях.

Навколо церкви зібралося три десятки пенсіонерів, прибічників Московського патріархату. Жінки лаються зі студентами й міліцією, намагаються прорватися до церкви.

— Який ти православний? — кричать на міліціонера з тризубом на фуражці. — Роги начепив — і ходиш.

До церкви пустили лише вісьмох членів комісії. Вони описали й спакували музейні експонати.

Храм великомучениці Катерини стоїть на в"їзді до Чернігова. Його видно, якщо їхати дорогою з Києва. Зведений 1715 року коштом козацького роду Лизогубів. Двічі церкву нівечила пожежа — 1837-го та під час Другої світової війни. Однак приміщення відбудовували, реставрували, бані позолотили.

Проводити служіння тут припинили наприкінці 1979-го. Нібито там повісився монах. Священики сказали, що тепер протягом 100 років тут правити не можна. У приміщенні відкрили відділ історичного музею ім. Тарновського. Зберігали рушники, сорочки, килими, плахти XVIII–XIX ст., дерев"яні й лозові меблі, гарнітур з Сокиринського маєтку поміщиків Галаганів. Усе це оцінюють в 1 млн грн.

У 1990-х Українську православну церкву поділили на Київський та Московський патріархати, почали розмежовувати храми. Та про Катеринську церкву не згадували. Однак 5 квітня 2006 року губернатор Микола Лаврик видав розпорядження про передачу її Київському патріархату. Миряни Московського обурилися. 1 липня вони встановили намет під церквою, повісили замки. Працівники музею півтора року не могли вивезти експонати. А пікетувальники подали до суду, вимагаючи визнати розпорядження губернатора незаконним. 12 жовтня цього року Київський апеляційний адміністративний суд скасував його.

Працівники музею вирішили забрати експонати силою. Під час "облоги" церкву не опалювали й не провітрювали. Тому старовинні меблі поточив шашіль, рушники й килими з"їла міль.

— На експонатах повно молі й мух, пліснява, стіл розпався, — виходить із храму 44-річний учений секретар заповідника "Чернігів стародавній" Сергій Черняков. У руках тримає шматок батареї.

— Позор, вранье! — кричать миряни у відповідь.

Віруючі моляться під деревами, просять у Бога допомоги, щоб церкву віддали їм. Експонати вантажать в автобуси "Кубань" та "Газель". Складають їх у кабінеті 40-річного директора Чернігівського обласного історичного музею Сергія Лаєвського.

— Ці експонати небезпечно розміщати у якійсь з експозицій, — говорить директор. — Міль і шашіль їх теж можуть зіпсувати. Поки що визначаємо, що можна реставрувати, а що — ні. Запросимо фахівця з Національного реставраційного центру.

Сергій Лаєвський каже, що музей готує судовий позов про відшкодування збитків до Чернігівської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Музейні експонати поточив шашіль і з"їла міль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі