понеділок, 11 квітня 2011 22:53

Міліціонери забили до смерті Євгена Звенигородського

По обіді 30 березня біля торговельно-розважального центру "Караван" у харківському мікрорайоні Салтівка міліціонери затримали 32-річного Євгена Звенигородського і 30-річного Віталія Адоніна.

— Ми стояли на світлофорі, чекали зеленого світла, — згадує Віталій Адонін. — Підходять двоє, представляються карним розшуком: "Пройдемте". А Женя: "Що вам треба? Нікуди не піду". У відповідь получив удар під дих і в спину. Скорчився. Потім нас так чотко скрутили і потягли до УАЗа. Ми виривалися. Женя сказав, що в нього голова болить, але вони реготали: "Сначала допрос, потом врачи".

Чоловіків привезли до обласного управління міліції на вул. Раднаркомівську. За 100 м — Оперний театр та символ міста — фонтан "Дзеркальний струмінь".

— Завели і давай бити. За годину Женя вже рвав, — каже 53-річна Віра Адоніна, матір Віталія. — Віталік просив визвати "скору". А міліціонери: "Поки не винесемо за межі управління — ніяких "скорих". Їх було троє. Самий молодший вислужувався, бив найсильніше. Старші кивали.

Євген вийти з управління вже не міг. Міліціонер вивів їх на вулицю і посадив на лавочку. Згодом у журналі відвідувачів з'явився запис: "Вийшли о 21.00. Претензій до представників правоохоронних органів не маємо".

Віталій Адонін попросив перехожих викликати "швидку". В Євгена  Звенигородського лікарі діагностували струс мозку, закриту черепно-мозкову травму, розрив печінки та селезінки.

— Нам подзвонили вночі, — згадує 60-річний Володимир Звенигородський, батько Євгена. — Якась жінка сказала: ваш син у лікарні, і поклала трубку. Другого дня подзвонили знову: "Приїжджайте, забирайте труп".

Чоловік крутить у руках дешеву цигарку. Поруч на ліжку в однокімнатній квартирі лежить його паралізована дружина Олена.

— Це даже не бєспредєл. Хуже, — Володимир Звенигородський починає плакати. Просить вийти в коридор. — Женя був нормальним хлопцем. Доброзичливий, до людей добрий. А вони його забили і кинули на лавку, як собаку.

Наступного дня трьох працівників карного розшуку звільнили.

— Вони вимагали у хлопців гроші за те, що не порушать проти них кримінальної справи, — пояснює Лариса Волкова з обласної міліції. — Але ті відмовились платити.

1 квітня працівники прокуратури заарештували 24-річного сержанта з карного розшуку. Порушили кримінальні справи за перевищення влади і побої.

4 квітня затримали інших міліціонерів — майора та прапорщика. Їх звинувачують у тому, що перевищили повноваження, не запобігли побиттю і не викликали лікарів.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери забили до смерті Євгена Звенигородського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

92

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі