середа, 19 січня 2011 01:45

Міліціонери п'ять годин допитували журналістку

Автор: фото з архіву Олени Білозерської
  Киянка Олена Білозерська фотографує і описує на своїй сторінці в Інтернеті акції протесту
Киянка Олена Білозерська фотографує і описує на своїй сторінці в Інтернеті акції протесту

Зранку 12 січня до помешкання столичної журналістки 31-річної Олени Білозерської з обшуком зайшли міліціонери.

— Було четверо оперів і двоє понятих-студентів, — каже Олена. — Перевернули квартиру з ніг на голову. Забрали всю техніку, три мобілки. Не дали подзвонити адвокату.

Олена фотограф, журналіст. Заснувала інформаційне агентство "Бути поряд". Веде блог, куди пише замітки про акції протесту. Її матеріали перекладені російською та англійською. Живе з батьками у квартирі у пров. Михайлівському.

— Це вже другий обшук у мене. Перший раз — після того, як я написала про акції протесту проти відстрілу звірів.

Міліціонери розслідують кримінальну справу стосовно підпалу новорічної ночі громадської приймальні Партії регіонів. Тоді невідомі кинули у вікно пляшку із запалювальною сумішшю, пошкодили підвіконня. Білозерську обшукали як свідка.

— Наступного дня після підпалу в інтернеті з'явився відеоролик про нього, — пояснює журналістка. — На ньому два чоловіки. Один підпалює пляшку і кидає у вікно. Є ще там п'ятикутна зірка із зображенням черепа. Підписано "БУНТ — Бригада Українського Народного Терору". Я розмістила посилання на ролик у блозі. А слідчі наче встановили, що я його поширювала.

Журналістку допитували 5 год. Наступного дня їй повернули все, крім комп'ютера і модема.

— У міліції посписували з мобілки мої номери телефонів, — зітхає Білозерська. — Здається, дзвонили Олегові Тягнибоку, але не додзвонилися.

Процес допиту Олена описала на своєму блозі. 12 січня його відвідали 9 тис. осіб. Їй пишуть з Австралії, Бельгії, Німеччини. Пропонують допомогу.

— Отак Янукович об'єднує країну. Лєні пишуть із Донеччини. Пропонують гроші, техніку. Кличуть в Австралію тікати, якщо припече, — говорить 61-річний Леонід Білозерський, батько Олени.

— Обшуком влада намагається залякати опозиційного журналіста, — переконаний Сидір Кізін, адвокат Білозерської. — Складу злочину в її діях нема, тому допитували як свідка. Вона лише написала замітку про цю подію й розмістила у своєму інформагентстві.

Дніпропетровський адвокат Олег Бовкун із 1999-го по 2001 рік проходив військову службу в спецпідрозділі з боротьби з тероризмом "Біла пантера" Національної гвардії України.

— Підпал офісу Партії регіонів у Києві і підрив пам'ятника Сталіну в Запоріжжі називають тероризмом, інкримінують членам організації "Тризуб", — каже. — Справді, згідно із Законом "Про боротьбу з тероризмом", терористичний акт — це злочинне діяння у формі підпалу. Відповідальність за теракт — до 10 років в'язниці. Якщо загинула людина — довічно. Закон так виписаний, що відпрацьовувати на причетність до терористичних актів можна будь-кого. Однак Олена його не порушувала. Так само й міліціонери не порушили норм Кримінально-процесуального кодексу. Як свідка допитувати можна будь-кого.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери п'ять годин допитували журналістку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі