вівторок, 24 липня 2007 07:05

Міліціонери побили дітей в оздоровчому центрі

Автор: фото: Валентина ЗАЙЧЕНКО/газета ”Коло”
  Вихованець спецшколи-інтернату з селища Градизьк Глобинського району Едуард Мазепа. Міліціонери хотіли послати хлопця за пивом. Коли той відмовився, висміяли його за темну шкіру
Вихованець спецшколи-інтернату з селища Градизьк Глобинського району Едуард Мазепа. Міліціонери хотіли послати хлопця за пивом. Коли той відмовився, висміяли його за темну шкіру

На липень до дитячого оздоровчого центру "Миргородський", що в селі Олефірівка Миргородського району на Полтавщині, приїхало 109 вихованців спецшколи-інтернату із селища Градизьк Глобинського району. Діти відпочивають тут за держрахунок.

— Близько сьомої вечора 10 липня хлопці повернулися з річки Псел, зібралися біля спального корпусу перевдягнутися, — каже директор центру Павло Міщенко, 53 роки. — Вихователька Лариса Пономаренко саме відійшла перебратися.

На лавці поряд із корпусом сиділи патрульні Микола Газгієв та Іван Гаряжа. Сержанти живуть в окремій кімнаті табору й наглядають за порядком. Побачили юрбу підлітків.

— Зганяй у магазин за пивом, — сказали 15-річному Едику Мазепі й почали насміхатися з нього через те, що він темношкірий мулат.

Едик відмовився. Із другом Женею Нікітенком вони пішли до корпусу.

— Ану зайдіть до нашої кімнати, зараз розберемося, — обурилися міліціонери.

У кімнаті сержанти кілька разів ударили підлітків. Ті вирвалися й вибігли. Назустріч із криком "Не дамо своїх ображати!" вже бігли п"ятеро їхніх друзів. Сержанти почали відбиватися. Дівчата, які бачили пригоду, покликали виховательку. Та спробувала втихомирити дітей. Підійшли ще кілька вихователів і директор. Просили міліціонерів залишити табір. Один із патрульних по мобілці комусь зателефонував, пригрозив "розібратися".

По мобілці комусь зателефонував, пригрозив "розібратися"

— За півгодини після дзвінка до табору під"їхали четверо міліціонерів, вибігли з машини з дубинками, — веде далі директор. — Почали погрожувати, кричати. Ми гуртом заштовхали їх у машину й вигнали. Пізно ввечері приїхало міліцейське начальство з Миргорода.

За словами Павла Міщенка, таке трапилося вперше за 14 років його роботи. 17-річному Денисові розбили ніс, обличчя у хлопця в синцях. Інші теж отримали синці й подряпини.

— Міліціонери були п"яні, от і почали чіплятися, — запевняє директор. — Діти їх не провокували.

Наступного дня трьох працівників патрульної служби, старшого інспектора з організації патрульної служби та начальника відділення дільничних інспекторів Миргородського міськрайвідділу звільнили з роботи.

— Усі п"ятеро власноруч написали рапорти, — каже Юрій Сулаєв, 38 років, з обласного УМВС.

Нині вирішують, чи звільняти заступника начальника по роботі з персоналом міськрайвідділу. Після пригоди він пішов на лікарняний.

— У неділю 15 липня до нас приїхав виконувач обов"язків начальника міськрайвідділу Володимир Піскун з кадровиком. Попросили зібрати хлопців, — говорить старший вихователь табору Ірина Колісник, 42 роки. — Запросили виховательку Пономаренко.

Міліціонери вибачилися, домовилися з хлопцями в наступні вихідні зіграти у футбол. Піскун роздав дітям номери телефонів. Просив телефонувати в разі потреби.

Другий тиждень працівники центру дають пояснення прокуратурі. Директор центру нарікає, що через це не має часу займатися господарськими справами. Розслідування веде Генпрокуратура.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери побили дітей в оздоровчому центрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі