Ексклюзиви
вівторок, 24 квітня 2007 07:06

Микола Петренко горів на електроопорі три години

Автор: фото: Сергій ХОМЕНКО
  Миколу Петренка з села Количівка під Черніговом згадують як затятого рибалку
Миколу Петренка з села Количівка під Черніговом згадують як затятого рибалку

17-річний Микола Петренко з села Количівка під Черніговом задумав прикріпити дерев"яне колесо для гнізда лелек на бетонному стовпі. 15 квітня по обіді він заліз на електроопору, не втримався й зачепив високовольтну лінію.

Миколу ховали 17 квітня. Розставили в дворі столи й лави.

Серед людей метушиться рідна тітка загиблого Валентина Вовк, 45 років. Вона з Чернігова, але в день трагедії була в Количівці — приїздила до брата.

— Забігла сусідка й кричить: "Коля на стовпі горить", — каже жінка. — Я з нею на вулицю, до того стовпа. Дивлюся, а він димить на дротах.

Жінка заливається слізьми. Показує на стовп з вінком — бетонну опору над Десною.

Петренко був невисокий, але меткий хлопець. На стовп видерся сам. Друзі запевнили його, що дроти знеструмлені. Кидали Миколі мотузку, щоб підняти на опору колесо. Петренко намагався упіймати її кінець, й притулився до дроту.

— Коля три години висів, — ридає тітка. — Ми дивилися, як він горить, і нічого не могли вдіяти. Чекали, доки приїдуть електрики й відключать струм. Хотіли збити палкою, але нам не дозволили. Сказали, тіло розсиплеться.

Біля ґанку хати Петренків чорний залізний хрест і кришка від труни. У першій кімнаті готують обід, у дальній — труна й вінки. Обличчя Миколи обгоріле, шкіра почорніла. Валентина Вовк показує випускний альбом племінника. На фотографії — красивий білявий хлопець.

У сім"ї Петренків лишилося двоє синів — 6-річний Олександр і 16-річний Юрій. Хлопці допомагають ховати брата.

— Мені подзвонили на мобілку, — каже Юрко. — Я прибіг, бачу: Колька горить. Заплакав і пішов додому. Раніше лелече гніздо було на трухлявому дереві коло церкви. Он його видно з нашого городу. Тої зими воно впало. Оце лелеки прилетіли, а селитися їм ніде.

Родина Петренків живе з городу та невеличкого господарства. Микола закінчив дев"ять класів. Навчався в чернігівському училищі на налагоджувальника електроприладів при заводі хімволокна. У школі про нього згадують, як про затятого рибалку. Хлопець не раз перевертався на човні, але щоразу випливав.

Петренки знають, що ініціатива повісити колесо була не синова. Про це його просив знайомий. Знають хто, але не кажуть. Не хочуть заводити ворожнечу. Мовляв, Миколу все одно не повернути. Їхній син місяць не дожив до 18-річчя.

Зараз ви читаєте новину «Микола Петренко горів на електроопорі три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути