пʼятниця, 04 квітня 2008 07:10

Микола Мельниченко погрожує оголосити голодування

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Микола Мельниченко пише документальну і художню книги про українських політиків. Досліджує відносини Леоніда Кучми і Віктора Ющенка
Микола Мельниченко пише документальну і художню книги про українських політиків. Досліджує відносини Леоніда Кучми і Віктора Ющенка

Майор запасу СБУ 41-річний Микола Мельниченко працює на українсько-американську корпорацію, що впроваджує в Україні новітні технології будівництва. Його офіс — це переобладнана чотирикімнатна квартира у столичному пров. Виноградному.

На стінах висять синьо-жовті прапори, на столі — мікрофон, який використовують у студіях звукозапису, фотографія доньки. Майор у чорній сорочці, темних брюках. На руці — годинник із тризубцем.

2000-го Мельниченко очолював оперативно-технічний підрозділ відділу охорони президента України. Восени того року оприлюднив аудіозаписи, на яких упізнають голоси тодішнього президента Леоніда Кучми, міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, керівника Адміністрації президента Володимира Литвина, голови СБУ Леоніда Деркача. Минулого місяця засудили трьох виконавців убивства журналіста Георгія Ґонґадзе. Майор запевняє, що до злочину причетний Леонід Кучма.

Чому досі не провели експертизу зроблених вами записів? Кажуть, їх або не існує, або вони змонтовані.

— Вони є. Віддам їх експертам, яких визначить Парламентська Асамблея Ради Європи. Це моя принципова вимога, яку досі не виконали. Експерти мають бути міжнародні, щоб на них не впливали ні я, ні прокуратура, ні президент. В Україні таких немає.

Про експертів говорять більше семи років. Чому їх досі не визначили?

— Багато людей в Україні не хочуть, щоб записи стали доказами в кримінальній справі. Генпрокуратура і ПАРЄ готові до експертизи. Для цього є резолюції ПАРЄ, згода уряду США, листи Генпрокуратури. Однак досі немає експертів, на яких погодяться всі потерпілі: Леся та Мирослава Ґонґадзе, Олексій Подольський, Олександр Єльяшкевич. Я віддам записи, якщо виконають вимоги всіх, а не одного. Щоб відібрати й узгодити експертів, вистачить двох годин. Але у трикутнику "Генпрокуратура — ПАРЄ — ФБР" щось постійно губиться.

Хто затримує підбір експертів?

— Думаю, Леонід Кучма отримав гарантії безпеки на найвищому рівні. Уряд США контролює ці гарантії. Є прохання чи наказ Вікторові Ющенку виконувати їх. Тому записи зараз намагаються знищити або назвати монтажем.

Де зберігаються плівки?

— У надійному місці, — усміхається Мельниченко. — Я вже нікому не довіряю.

Як пришвидшити розслідування щодо замовників убивства Георгія Ґонґадзе?

— Усе може вирішити Віктор Ющенко. Наприклад, посадити представників прокуратури, ПАРЄ, ФБР, створити відповідну комісію і погодити все.

19 березня ви заявили, що припиняєте співпрацю з Генпрокуратурою. Відновите лише тоді, коли свідчення дадуть Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович і Олександр Мороз.

— Таким чином хочу стимулювати роботу Генпрокуратури. А від Ющенка багато чого залежить. Диктофонний запис триває 3 години 30 хвилин. На 46-й хвилині Леонід Кучма розмовляє з Володимиром Литвином про Ґонґадзе. За півгодини він спілкувався з іншими людьми. Говорив і з Ющенком. Мороз розмовляв із Кравченком, потім той доповідав про цю розмову Кучмі. Всі мають свідчити. І це допоможе експертам установити, достовірність записів.

Кому вигідна смерть екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка?

— Кравченка вбили, щоб він не дав показів. Це було вигідно Кучмі, Литвину і ще декому. 3 березня 2005 року у Варшаві я говорив із тодішнім головою СБУ Олександром Турчиновим. Він казав, що хоче затримати Кравченка, але йому не дають. Про арешт казав і нардеп Григорій Омельченко. А вже 4 березня екс-міністра вбили.

Торік ви пережили інсульт? Було стороннє втручання?

— Інсульт мені приписали. Хіба я схожий на людину, яка його перенесла? — Микола Мельниченко встає, швидко махає руками. — А сучасні технології знищення політичних опонентів дуже розвинені. Ситуація з В"ячеславом Чорноволом — це новітня методика ідеального вбивства.

Де ваша сім"я?

— Родину ще 2000 року відвіз до США (дружина Ліля і донька Леся знаходяться під захистом американського уряду. — "ГПУ"). Їх охороняють. Незабаром лечу туди на кілька тижнів. Повернутися до України вони не можуть. Хоча б тому, що нам ніде жити. Коли мене звільнили, то зняли з квартирної черги, позбавили пенсії. Змусили написати рапорт "за власним бажанням".

Не хочете перебратися до США?

— Ні. Я міг переїхати. Міг заробити стільки грошей, що купив би собі острів і жив на відсотки. Але я — офіцер, справу тиранії Кучми маю довести до кінця. Зараз це можливо лише через політику. Якщо розслідування не прискорять, то я вимушений буду оголосити голодування.

Зараз ви читаєте новину «Микола Мельниченко погрожує оголосити голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі