понеділок, 20 серпня 2007 07:01

Мешканці гуртожитку судяться з "Київміськбудом"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Жителі гуртожитку ”Київміськбуду” на вулиці 50-річчя Жовтня готують вечерю. На поверсі на 37 родин туалет, три кухні, кімната з умивальниками і пральня. На всіх мешканців гуртожитку одна душева. За кімнату площею 18 квадратів  родина платять 450 гривень н
Жителі гуртожитку ”Київміськбуду” на вулиці 50-річчя Жовтня готують вечерю. На поверсі на 37 родин туалет, три кухні, кімната з умивальниками і пральня. На всіх мешканців гуртожитку одна душева. За кімнату площею 18 квадратів родина платять 450 гривень н

18 жителів двох столичних гуртожитків на проспектах 50-річчя Жовтня, 18б та Академіка Корольова, 9а просять визнати незаконною приватизацію їхніх помешкань холдингом "Київміськбуд". 14 липня вони поскаржилися на будівельників і регіональні відділення Фонду держмайна до Святошинського райсуду Києва.

— Усе почалося торік, коли нам підвищили квартплату, — бідкається 46-річна Валентина Власенко з кімнати N19 гуртожитку по проспекті 50-річчя Жовтня. — За помешкання площею 18 квадратів змусили платити 450 гривень на місяць.

Валентина Сергіївна працює оздоблювачем на комбінаті будівельних конструкцій, який входить до складу "Київміськбуду". Кімнату в гуртожитку їй виділили 1979-го, щойно жінка прийшла на підприємство. Уже 28 років Валентина Власенко мешкає на проспекті 50-річчя Жовтня. З жінкою живуть дві дорослі доньки.

У п"ятиповерховому гуртожитку на проспекті 50-річчя Жовтня живуть будівельники та їхні родини. Приміщення підприємство ремонтує рідко. Люди власноруч лагодять сантехніку й електропроводку.

На поверсі проживає 37 родин. Є загальний туалет, три кухні, кімната з умивальниками і пральня. Гуртожиток має одну душову — на першому поверсі.

Мешканці неодноразово скаржилися керівництву Київміськбуду на невідповідність умов проживання і плати.

— Там не хочуть із нами розмовляти, — веде далі жінка. — Ми об"єдналися й пішли протестувати під мерію. Простояли цілий день і повернулися.

Дехто хотів звільнитися з "Київміськбуду". Проте людей попередили: залишите холдинг — утратите житло. Виявилося, працівники холдингу не мають прав на свої кімнати.

— На тих, хто починає щось вимагати, керівники холдингу вішають ярлики: "скандаліст", "аферист", — долучається до розмови 39-річна Ірина Глодова з кімнати N48. — І тоді весь "Київміськбуд" знає, хто хоче вирвати житло шантажем. Так і нам кажуть: не подобається — повертайтеся туди, звідки приїхали, до своєї Кацапєтовки.

Гуртожиток на вулиці Освіти, 14 обійшовся "Київміськбуду" в 850 гривень

Мешканці гуртожитків знайшли копії документів, які висвітлили історію цих будинків. З"ясували, що 1995 року місто передало у господарче підпорядкування "Київміськбуду" 97 об"єктів — складів, магазинів, спорткомплексів та 57 гуртожитків. Холдинг мав утримувати житло. 1999-го, після ухвалення Закону України "Про приватизацію державного майна", підприємство комплексно все приватизувало. Холдинг виплатив вартість кожної споруди згідно з оцінкою експертів. Гуртожитки на вулиці Освіти, 14 та 18 обійшлися "Київміськбуду" у 850 і 830 грн. За п"ятиповерхівку на Корольова, 9-б держава отримала 2,9 тис. грн.

Люди вирішили судитися. Хочуть повернути приватизовані "Київміськбудом" гуртожитки до міського фонду житла, аби потім приватизувати кімнати.

— Закон на нашому боці, — каже представник позивачів Людмила Дуднік. — Голова Фонду Держмайна Валентина Семенюк пояснила, що житлові будинки і приміщення — це державний житловий фонд. Тобто гуртожитки заборонено приватизувати підприємствам. Суди повертають людям житло, яке належало заводу "Ленінська кузня", окремі гуртожитки в Тернополі, Херсоні, Криму.

Координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський радить позивачам вимагати від міськдержадміністрації надання гуртожиткам статусу житлових будинків. Тоді мешканці матимуть більше прав на житло.

— Свого часу холдингу вдалося вкрасти в держави та людей колосальні гроші, — каже Віталій Черняховський. — Адже один типовий гуртожиток має площу близько 15 тисяч квадратів, а метр житла у Києві коштує близько двох тисяч доларів. Тобто нині вартість типового гуртожитку майже 30 мільйонів доларів. Таких гуртожитків "Київміськбуд" має 57. Це понад 17 мільярдів. Такі гроші стоять зараз  за позовом простих робітників.

Якщо мешканці виграють суд, справою з незаконної приватизації займатиметься Генпрокуратура. Та в можливість виграти справу Віталій Черняховський не вірить.

— А що суди? — відмахується він. — Усі знають, що ця компанія-монстр виграє їх шляхом жорсткого тиску на суддів.

У "Київміськбуді" знають про позови мешканців гуртожитку.

— Усе вирішить суд, — каже 46-річна прес-секретар "Київміськбуду" Зоя Федорчук. — Ми маємо підтвердження, що діємо законно. Готуємося до наступного засідання, запланованого на 27 серпня.

Зоя Іллівна каже, що сьогодні "Київміськбуду" бракує  будівельників і житла для них.

— Сьогодні нам потрібно майже тисячу працівників, — говорить вона. — Крім зарплати та соціального пакета, стимулом є надання житла. Але все одно сотні людей його не мають.

"Київміськбуд" зводить майже половину всього житла, що споруджується в Україні підрядним способом.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці гуртожитку судяться з "Київміськбудом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі