четвер, 04 листопада 2010 01:42

Медикам не виплачують надбавок

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Медики психо-туберкульозного відділення №4 Вінницької обласної психіатричної лікарні №2
Медики психо-туберкульозного відділення №4 Вінницької обласної психіатричної лікарні №2

— Діло не в грошах. Ми просто не хочемо, щоб до нас ставились, як до бидла, — каже 33-річна Світлана Сусолєва, старша медсестра психо-туберкульозного відділення №4 Вінницької обласної психіатричної лікарні №2.

28 із 40 працівників відділення подали до суду на адміністрацію. Вимагають виплатити надбавки за роботу з інфікованими на СНІД, ВІЛ, туберкульоз. За п'ять років їм заборгували 1,5 млн грн.

Сусолєва щодня обслуговує таких хворих, отримує 1,4 тис. грн зарплати. Просить зустрітися після роботи.

— Нас зараз перевіряють на кожному кроці, — пояснює. — Мало не в туалет із нами ходять. Побачать — скажуть, займаюся на роботі сторонніми справами, і виженуть.

Про доплати лікарі дізналися в серпні, випадково. Згідно з рішенням облради, вони мають право на дотації 50% окладу. Зараз же отримують за табелем-зошитом, у якому записано, скільки часу медик пробув із пацієнтом.

— Ми скликали збори, хотіли обговорити, — продовжує Світлана. — Головний лікар приніс 40 листочків. Не подобається, каже, пишіть заяву на звільнення, я такого бидла ще знайду. Ми були в шоці. Подали до суду. Після цього до мене прийшли головбух і економіст. Кажуть, якщо заяви не заберемо — головний лікар знайде бандюків, і я свою доньку живою не побачу. Зараз мою дитину сусіди заводять і забирають зі школи. До одного працівника поїхали додому, сказали батькам, що сина їм привезуть по кусках у поліетиленових пакетах.

Зараз у відділенні 62 пацієнти. Із них 25 мають відкриту форму туберкульозу.

— Головний лікар усе контролює. У нього тут працюють син, дочка, невістка. Інші медики замість роботи дачу головному лікарю строять. Він біля лікарні має два будинки, у Зарванцях іще два, квартир купа. Скільки ж можна?

Наступне засідання суду запланували на 8 листопада.


Головний лікар психлікарні 64-річний Михайло Сокур звинувачення відкидає:

— Це все затіяв Віктор Маліновський, якого нещодавно призначили головою обласної політико-консультативної ради. Його консалтингова група "Віктор і партнери" представляє інтереси медпрацівників у суді. А ще й вибори. Жодна передвиборна кампанія не обходиться без нашої лікарні. Бо я в жодній політичній партії не числюсь і не відіграю ніякої ролі в політичному житті.

Лікар каже, його підлеглі обманюють:

— Кажуть, я не заплатив. Але як старша медична сестра, що має свої обов'язки, може 2 години займатися ВІЛ-інфікованим? А вона пише саме так. І сестра-господарка теж. А маніпуляційна сестра пише, що робить укол 2 години. То хто кого обманює? Щомісяця бухгалтерія видає працівнику бетлик, де розписана його зарплата: оклад, нічна робота, доплата за стаж, табельовані години. Основні документи, якими користується бухгалтерія, — постанови Кабміну та накази Міністерства охорони здоров'я. Обласна програма — не нормативний документ, а те, до чого ми хочемо дійти. Там написано, що кошти мають виділятися згідно з переліком посад та закладів. А перелік не затвердили.


Адвокати 48-річного Віктора Маліновського допомагають лікарям безкоштовно.

— Які передвиборні технології? — сміється він. — Медики до нас самі прийшли, поскаржилися. Наші юристи розібралися — лікарі справді мають право на доплати. Якби це була брехня, то навіщо головний лікар погрожує підлеглим розправою?

Зараз ви читаєте новину «Медикам не виплачують надбавок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі