четвер, 13 вересня 2007 07:00

Максима Калюжного побили на футбольному полі

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Максим Калюжний із села Суха Маячка Новосанжарського району Полтавської області четвертий тиждень лікує травми спини в райлікарні Кобеляк
Максим Калюжний із села Суха Маячка Новосанжарського району Полтавської області четвертий тиждень лікує травми спини в райлікарні Кобеляк

Перемогу в матчі за вихід до першої ліги Кобеляцького району Полтавщини 21-річний Максим Калюжний "святкував" у райлікарні. Він — центральний нападник футбольної команди "Чапаєве" з однойменного села. 18 серпня "чапаєвці" грали на стадіоні в селі Світлогірське з місцевим "Дніпром".

Із Максимом зустрічаємося в неврологічному відділенні. Під диктовку 22-річної сестри Надії Жовтяк Максим пише заяви до міліції й прокуратури. Планує віддати їх, коли вийде з лікарні. Поки що чекає висновку судмедекспертизи.

— Із Полтави прийшла постанова про відмову в кримінальній справі, — зітхає Максим, шкутильгаючи на ліву ногу. Прямує до лавки. Ходити він почав лише минулого тижня. — Вимагатиму хоча б відшкодування за лікування.

Максим родом із села Суха Маячка Новосанжарського району. Його батьків позбавили батьківських прав. Хлопця і двох старших на рік сестер-близнючок виховувала бабуся. Нині Максим —  студент Полтавського педуніверситету. Стипендії не отримує. Живе з підробітків. Час од часу йому допомагає бабуся.

— Гра почалася нормально, — згадує матч Максим. — Раптом нас усіх почали бити ногами. Так ніби нечаянно. Хтось викрикнув, що буде ще гірше. Один мене штовхнув, а восьмий номер ударив кулаком у живіт. Суддя не реагував. Ми забили гол. За три хвилини летить на мене м"яч, ми з восьмим номером за ним стрибаємо. Так получається, що я вдаряю його в лице. Тут підбігає їхній шістнадцятий — і кулаком мені по потилиці. Я впав. Відчув, що дубасять ногами.

На стадіоні почалася бійка. Після її закінчення Максима занесли у покривалі до машини спонсора команди "Чапаєвого" Анатолія Близнюка й доправили до лікарні. Лікарів і міліціонерів на стадіоні не було, бо місцеву владу не попередили про матч. За грою "Чапаєвого" та "Дніпра" у Світлогірському спостерігало близько сотні глядачів.

У лікарні Калюжному зробили знімки й порадили кілька днів відлежатися.

Схоплюється й б"є його головою, як ото Зідан на чемпіонаті світу

— Уся спина була в синцях від шипів, — розповідає про брата Надія. — Ліве око затекло. Наступного ранку він не міг підвестися з ліжка.

За кілька днів Максима привезли на огляд до Полтави. У поліклініці N4 в нього діагностували струс мозку. А раніше — грижу на попереково-крижовому відростку хребта.

Судив матч учитель музики місцевої школи Антон Христич, 64 роки. Він має 36-річний суддівський стаж.

— Ворожий настрій між командами я одразу відчув, — згадує чоловік. — Протягом перших 20 хвилин зупиняв переважно своїх односельців. Та сварку провокував Калюжний. "Наш" зачепив "їхнього" ногою. Калюжний схоплюється й б"є його головою, як ото Зідан на чемпіонаті світу. Почалася штовханина. Я свистів, проте на мене ніхто не зважав. Я не бачив, щоб Максима били ногами. Коли хлопців розняли, я запропонував прибрати обох з поля. Близнюк забрав Максима, й гру припинили.

Футболісти "Дніпра" своєї вини не визнають.

— Хлопці з "Чапаєвого" грають жорстко, — запевняє 17-річний капітан "Дніпра" Костянтин Журавель, другокурсник Полтавського технічного університету. Хлопець показує рану на лівій нозі. — Якось ми грали в їхньому селі. То в наших ноги були побиті. Вову Фалю, який грає під восьмим номером, так побили, що два місяці він не міг виходити на поле. Але ми в суд не подавали, бо це ігрові моменти. На полі Максима ногами не били.

Під 16-м номером у "Дніпрі" грає Дмитро. Його прізвища Журавель не зміг згадати.

Унаслідок бійки "Дніпро" дискваліфікували. Його футболісти не мають права брати участі в районних змаганнях.

Міліціонери не порушували кримінальної справи.

— Раніше в селах були кулачні бої, — говорить начальник міліції громадської безпеки Кобеляцького райвідділу Євген Бондаренко. — Люди напивалися, сходилися, билися й розходилися. І ніхто не скаржився. Зараз народ провокує конфлікти, підставляє частини свого тіла й падає на лікарняний. Відлежує 21 день. За висновками судмедексперта отримує тілесні ушкодження середньої тяжкості й порушує кримінальну справу. Потім цим оперує.

Зараз ви читаєте новину «Максима Калюжного побили на футбольному полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі